2023 január-február

Az EKE marosvásárhelyi szakosztályának idei első túrája január 7-én a Görgényi havasok legmagasabb pontjára, a Nagy-Mező-havasra volt. Őszies, szomorkás időben indult útnak a busz a 31 jelentkezővel és  2 kutyával a Bucsin tető felé, a gyalogtúra kiinduló pontjához, ahol sűrű havazás fogadta a túrázó csapatot.

Friss hóban meneteltünk a csúcs felé, sajnos a köd miatt nem volt kilátás a környező hegyekre. A cudar idő miatt sokat nem időztünk a csúcson, és miután hamar letudódott a megszokott rituálé (szendvics evés, kis pezsgőzés, csúcsfotó), indultunk is vissza a buszhoz.  A 17 kilométeres távot és 1000 méter pozitív szintet 8 óra alatt járta le a lelkes csapat (Német József Levente).

 

Évnyító túránkat 20. alkalommal szerveztünk meg, január 8-án. Annak idején sokan közülünk síléccel indultak el, mert a végcél a Marosvásárhely szomszédságában lévő Cinege-tetői sípálya volt, ahol "kutyás" felvonó működött. Azóta sokat változott az időjárás, és mind ritkábban látunk havat ebben a periódusban. Az idei túránkon, ha nem is volt hó, de gyönyörű napsütésben volt részünk, amely feledtette velünk az elmúlt napok zord időjárását. Több mint százan indultunk el a  Somostető - Németkalap - Terebics-tető - Cinege-tető - Nagy kórház - Somostető útvonalon, melynek hossza 14 km volt. A Terebics-tetőn nem maradt el a szokásos sütögetés, koccintgatás és lélekben való felkészülés sem az év újabb túráira (Pánczél Tibor).

Ereszkedunk a Cinege tetőről Kocsis AndrásicipiciJPG

Kocsis András fotója

 

A Barangolások Marosszéki erdőkben  sorozatunk idei első kirándulását január 14-én tartottuk. Autóbusszal mentünk 17-en a Szabédi-tetőig, innen a mezőségi dombokon gyalogoltunk erdőben, erdőszéleken, Mezőfele, Mezőménes,  Kölpény,  Székelykövesd, Harcó,  Bárdos határában egészen Remeteszegig, majd a 16 km-es távolság megtétele után az Egyesülés lakótelep szélére érkeztünk. Tavaszias időben, jó hangulatban telt el a nap, sikerült több őzet is megpillantani és megcsodálni távolból a Bekecset és a Mező-havast (Kiss Zoltán).

kiss zoltan2kicsi

Csoportkép az idei első marosszéki barangoláson - Kiss Zoltán fotója

 

Január 27-29 között csapatépítő kiruccanást szerveztünk Szentegyházára. Pénteken estére 17-en érkeztünk a vendégházba ahol már várt ránk a meleg vizes dézsa. Természetesen a beszélgetések és a társasjátékozás sem maradt el. A pénteki havazás jól jött ahhoz, hogy szombaton téli túrát tegyünk az Oltárkőhöz. A napsütés sajnos elmaradt, de ettől függetlenül jó hangulatban jártuk le a 10 km-es távot. Visszaérve a szállásra újra kihasználtuk a panzió adta lehetőségeket, a dézsában és a szaunában folytatódott a lazítás. 

A túra tervezésekor kiderült, hogy a Google Maps térképei, útvonal tervezése nem a legalkalmasabb a túrázóknak - a majdnem 3 órás oda-útunkra a Google csak 1óra 30 percet saccolt. Így, éjféli programként BBB egy hirtelen rögtönzött GPS/GNSS gyorstalpalót tartott, melynek során minden jelenlevő okostelefonja túrázás-barát applikációval és térképpel gazdagodott. Ehhez az OSMAnd programot használtuk, hiszen ehhez lehet a legkönnyebben Románia térképét letölteni és beállítani a turistautak kiemelését, színezését. Megtanultuk a kedvenc pontjaink elmentését (és előkeresését), sőt a trekkelés alapjait is. Ennek elmélyítése már házi feladat maradt.

A társasjátékozás sem maradhatott el, sikerült megdönteni az előző éjszakai rekordot, a jó hangulatú együttlét hajnali 4- ig tartott. Gyorsan eltelt a hétvége, vasárnap már csak egy kevés játékra volt idő, utána indultunk hazafele (András Erika, Böjthe-Beyer Barna).

 

Január 29-én a marosvásárhelyi EKE újra megtartotta a hagyományos nyomkereső túráját a szokásosnál kissé rövidebb útvonalon. 13 km-t gyalogoltunk a Kishegyszőlő lábától a Vácmán-tetőig, majd Hagymásbodont megkerülve értünk vissza a kiindulópontba.   Az előző nap frissen lehullott (és az erdőben megmaradt) havon kirajzolódtak nyúl-, vaddisznó-, őznyomok is, hogy a túra nevét hitelesítsék.

A Vácmány-tetőn kitárult elénk a Nyárád mente havas völgye, egy kis őzcsapat látványa is megörvendeztette az 51 fős csapatunkat. Ezek után kis kitérőt tettünk a Cserefalva fölötti nyúlványra, ahol serényen tüzet raktunk, és megsütöttük a magunkkal hozott szalonnát, kolbászt. 

A vidám csapat felfrissülve tért haza a jól sikerült téli túráról (Pánczél Tibor).

 nyomkereso tura panczel tiborkicsi

Nyomkereső túra - Pánczél Tibor fotója

 

Február 11-én a Nyárádszereda környéki erdőben túráztunk. Igazi téli hidegben, -10 °C-ban  indultunk személyautókkal.  A gyors szervezés ellenére 17-en gyűltünk össze. Jobbágyfalváról gyalog indultunk a dombgerinc irányába és a hóban látható állatnyomokon (őz, róka, medve, farkas, borz) kívül megcsodáltuk a mintegy 30 egyedből álló szarvascsorda elvonulását. A gerincen haladva szikrázó napsütésben volt részünk (Frink György).

 

A Barangolás a marosszéki erdőkben sorozatunk idei második kirándulását február 18-án tartottuk. Kettős premier volt ez. Teljesen új útvonalat fedeztünk fel, a Kis-Küküllő és a Nyárád vízválasztóját, a Vadasd, Havadtő, Bede, Gyulakuta, Szövérd és Szentgerice közötti erdőket. Ugyanakkor új túravezetővel bővült csapatunk a backamadarasi René Westerbeke személyében, aki a nyárádmenti dombok kiváló ismerője. A Hollandiából áttelepült és nálunk családot alapított fiatalember ékes magyar szóval vezette csapatunkat a mintegy 16 km-es távon. Őt segítette Batizán Attila, szentgericei református lelkipásztor, aki a kirándulás végén vendégül látta a 31 fős csoportot. A csöröge, a finom házi sütésű zsíros kenyér és a forró tea feledtette az esőt és a hosszú nap fáradalmait (Kiss Zoltán).

 

Összeállította Kocsis Livia.