Barangolj Velünk!

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...

2008-01-22 21:44:47

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...

...a Pestkörnyéki Kárpát Egyesület szervezésében.


Időpont: 2008. február 2 - 10.


A túra Marosfőtől Tusnádfürdőig tart, a táv 85 – 90 km, melyet 6 nap alatt szándékozunk megtenni (6 túranap + 1 tartaléknap).


Az útvonal: Marosfő – Osztoros – Fertő-tető – Madarasi Hargita – Hargitafürdő – Tolvajos-tető – Büdösfürdő – Kakukk-hegy – Nagy-Piliske – Tusnádfürdő.


Az indulás időpontja: február 2, szombat, 17:15-kor. A Keleti-pu.-ról induló Corona IC-vel utazunk Gyergyószentmiklósig (érkezik: 5:49-kor), majd átszállunk egy 7:29-kor induló belföldi vonatra, amely 7:51-kor érkezik meg Marosfőre. A túrát itt kezdjük meg.


Találkozó: 16:45-kor, a Keleti-pu.-n, a homlokzati bejáratnál, az aluljáróba vezető lépcsőnél, vagyis ott, ahol máskor is szoktunk találkozni.


Hazautazás: február 9-én, szombaton jövünk haza, szintén a Corona IC-vel, amelyre Tusnádfürdőn szállunk föl. A vonat 20:22-kor indul, és vasárnap reggel 8:17-kor érkezik a Keleti-pu.-ra.


Szállások: az első két éjszakát (vasárnap, hétfo) esztenákban (nyári pásztorszállás) töltjük, a továbbiakat turistaházakban: kedden a Madarasi Hargitán a Gyopár menedékházban, szerdán a Tolvajos-tetőn a Fenyőke-turistaházban, csütörtökön (és ha eddig jól haladtunk, akkor pénteken is) Büdösfürdőn. Itt, ha minden jól megy, találkozunk azokkal a csíki barátainkkal, akik a túra elejére nem tudnak eljönni. (!...arjám a lálaH)

A szállások költsége: 20 RON/fő/éj.

Figyelem! A leírás alapján, terveink szerint nem kell sátorban aludni, de ennek ellenére mindenki (vagyis párosával) hozzon sátrat, mert az időjárás nagyon könnyen fölboríthatja a tervünket: nem kapunk esztenát, nem érünk el a turistaházig stb. Tehát, a sátor kötelező!


Étkezés: mindenki azt eszik, amit hoz, illetve a turistaházakban valószínuleg lehet vacsorát és reggelit rendelni. (A Gyopárban nem, de a mellette lévo Súgó panzióban biztos). A Fenyőke-turistaházban pl. 15 RON a vacsora és 5 RON a reggeli.


Felszerelés: téli magashegyi túrázáshoz szükséges felszerelés, műanyag vagy víz/hóálló bakancs, sátor, derékalj, legalább -20C°-os hálózsák, meleg, szélálló ruházat, kesztyű, sapka, nap/hószemüveg, túrabot (hótányérral), fejlámpa, izolációs mentőfólia, egyéni eü. felszerelés, gázfőző, tűzgyújtó eszköz, hótalp vagy túraléc, kaja, védőital (1-1,5 l/fő, hogy a Büdösig kitartson…), esetleg egérfogó (az esztenákba)…


Egyéb tudnivalók: a Hargita egy „medvés” hegység, bár még nyugalomban vannak („téli álmot alszanak”), de csak február 2-ig…. Ha valaki tart a maciktól, forduljon bizalommal MZ. barátunkhoz, aki számos saját fejlesztésű – de még nem szabadalmaztatott – medveriasztóval tudja az érdeklodok igényeit kiszolgálni….

Az idojárást még tudjuk, hogy milyen lesz, de inkább mindenki rosszidőre készüljön, errefelé nem ritkák a -20C°, -30C° közötti homérsékletek sem!




Jelentkezés és határidő: e-mail-en: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., január 24-ig.


Mindenkinek alapos felkészülést kívánok!


 


Nagytarcsa, 2008. január 16. Vámos László

 

Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível... Hargita-hegység, gerinctúra hótalppal vagy túrasível...