Barangolj Velünk!

Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen

2008-07-04 00:17:23

Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen

Július 5., szombat

07.00 óra - Az Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett Vasvári Pál kerékpáros emlék- és teljesítménytúra részvevőinek gyülekezése Kolozsvár nyugati bejáratánál (Fenesi út) lévő felüljáró hídnál.

08.00 óra - A versenyzők indítása Gyaluból, az E60 (DN1)-as nemzetközi főút és a Hidegszamosra vezető út elágazásánál. Útvonal: Hidegszamos - Havasnagyfalu - Vasvári Havas - Bánffyhunyad - Körösfő. Távolság: 119 km. Szintkülönbség: 1200 m. Szintidő 08 óra + 1 óra pihenő.

14.00 óra - Emlékezés a csatatér helyszínén a Vasvári-havason (Fântânele).

16.30 óra - Az Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett Vasvári Pál kerékpáros emlék- és teljesítménytúra résztvevőinek fogadása a körösfői Vasvári emlékoszlopnál.

18.00 óra - Ünnepi istentisztelet a magyarvalkói református templomban és koszorúzás a cinteremben levő kopjafánál.

20.00 óra - Történelmi diákvetélkedő a körösfői kultúrotthonban.

22.00 óra - Fáklyás felvonulás a körösfői Vasvári kopjafától a Nagyerdő-tetőre. Tábortűz.



Július 6., vasárnap

11.00 óra - Ünnepi istentisztelet a körösfői református templomban.

12.15 óra - Díjkiosztás és koszorúzás a Vasvári kopjafánál.

14.00 óra - Ebéd a meghívott vendégek részére.

Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen Vasvári Pál Emléknapok Kalotaszegen

Kárpáti Kalandverseny, hírlevél

2008-07-08 12:49:04

Kárpáti Kalandverseny, hírlevél

1. Közeledik a beiratkozási határidő.




Rohamosan közeledik 2008 július 15, a 2008-as Kárpáti Kalandverseny beiratkozási határideje. A kedvezményes beiratkozás során 18 csapat jelentkezett és ezek közül csak 7-en iratkoztak a profi kategóriába. Bár az útvonal az idén sem lesz könnyű, szeretnénk biztatni a profi kategóriába készülődő csapatokat, hogy vállalják a kihívásokat és iratkozzanak be minél hamarabb. Hasonlóan továbbra is várjuk a kezdő kategóriában indulni készülő

csapatok beiratkozását is. A helyszínek gyönyörűek lesznek, tehát ne hagyjátok ki a lehetőséget!




2. Alakulnak a 2008-as Kárpáti Kalandverseny részletei.


Az alaptábor Plaiul Foii-n lesz kialakítva. A helyszínen van egy panzió is, ahol lehetőség van szállásfoglalásra (a helyek száma korlátozott).

Kapcsolattartó személy: Dan Cosmin. Tel. 0723-344351.


A túra útvonala valamivel hosszabb lesz az idén. A haladó kategoriában, kb. 85-90 km, a kezdő kategoriában kb. 60 km. Az útvonal a Királykő-Jézer-Papusa hegységekben és részben a Fogarasi havasokban visz. A túra beérkezési határideje meg lesz hosszabbítva, tehát a túrát augusztus 9, reggel 10 óráig kell majd befejezni.


A bicikli útvonal hossza a haladóknak kb. 70 km, a kezdőknek kb. 70-85 km lesz.


Kiegészítő próbák: ereszkedés, barlangászás és kötélpálya.


3. Hamarosan további informáciok lesznek feltéve a www.carpathianadventure.ro/home

honlapon (szabályzat, csapatok).


 

Kárpáti Kalandverseny, hírlevél Kárpáti Kalandverseny, hírlevél Kárpáti Kalandverseny, hírlevél Kárpáti Kalandverseny, hírlevél

Megújult az EKE Országos Vezetősége

2008-08-09 23:04:07

Megújult az EKE Országos Vezetősége

Székelyjón, az EKE XVII. Országos Vándortáborában lezajlott Küldöttgyűlésen vezetőválasztás is esedékes volt.


Ennek eredményeképpen az új országos EKE-elnök Dezső László Gyergyószentmiklósról, csapata pedig: Tiponut Tibor Nagyváradról és Felszegi Elemér Székelyudvarhelyről alelnökök, illetve Veres ágnes Kolozsvárról továbbra is a titkári feladatokat látja el.


Az Erdélyi Gyopár folyóirat főszerkesztője pedig Veres ágnes, Kolozsvárról.


Jó munkát kívánunk a csapatnak!

Megújult az EKE Országos Vezetősége Megújult az EKE Országos Vezetősége Megújult az EKE Országos Vezetősége Megújult az EKE Országos Vezetősége

VII. EKE Vándortábor záróbeszéde

2008-08-09 23:13:31

VII. EKE Vándortábor záróbeszéde

Tisztelt táborlakók, kedves barátaim!


Gróf Zichy Ödön, az EKE tiszteletbeli tagja és a Révi Osztály elnöke 100 évvel ezelőtt így fogalmazott: „Petőfi az emberi lélek nyugtalanságát, elégedetlenségét a hegy és a völgy hasonlatával fejezi ki; a völgy a hegyre, a hegy a völgybe vágyakozik. Maga a természet azonban a szegényt éppúgy, mint a gazdagot megelégedetté teszi. Az egy-két holdas gazdálkodó ember gyönyörködik a barázdán, amely ekéje nyomában reménységgel kecsegteti. A vadász, mikor a rengetegben elfojtott lélekzettel lesi a vadat, egy-egy pillanatra szívével, lelkével felemelkedik a természet szépségén. A turista pedig a természetet önmagáért keresi, és önzetlenül szereti. A mint a híres műgyűjtő képes éveken át kutatni egy-egy ritkaságért, a vérbeli turista egy még emberi nyomot sem látott szikláért, egy-egy tüneményes kilátásért képes napokat és heteket áldozni. Sőt sokszor életét teszi kockára! Bátran mondhatjuk, hogy a turistaság a mai kor mozgató eszméi közé tartozik. Minél szélesebb rétegben terjesztjük a turistaság szeretetét, annál több embert teszünk – legalább egy időre – boldoggá. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület tehát nemcsak hazafias, de emberies missziót is teljesít. Adja az ég ura, hogy ezen nemes munkát továbbra is lankadatlan szorgalommal végezze.”

Hogy mennyire alkalmasak és mennyire illőek napjaink rohanó világára gróf Zichy Ödön évszázados szavai, azt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a Vándortábor, amelyen közel 600 természetbarát elhatározta, hogy távol tartja magát a nyüzsgő világ fergetegétől és a természet csodáihoz fordul megnyugvásért, lazításért.
Az EKE 117 éves fennállása óta nagyon hasznos, hazafias, nevelő és sokszor úttörő munkát végzett. Gyakran hangoztatjuk, hogy „Ha a Föld Isten kalapja, Erdély a bokréta rajta”. Az elmúlt néhány nap alatt, az EKE Kolozsvári Osztályának köszönhetően újabb – különleges – virágokat tűzhettünk saját bokrétánkba. A Jád és Drãgan völgye, a Vigyázó csodálatos panorámája, a Szamos-bazár, a Sebes-vízesések, a Sequoia fenyők, Kalotaszeg felbecsülhetetlen kulturális, néprajzi és vallási értékei úgy illatozták be magukat lelkünkbe, hogy akárhányszor erre a vidékre vezet utunk, kellemes nosztalgiával gondolunk majd a XVII. Vándortáborban eltöltött napokra. A szervezők az időjárás istennőjénél is közbenjártak, hiszen a csodálatos napsütötte, párában úszó hajnalok és alkonyok csak fokozták a tábor élményeit.
Erdély olyan gazdag természeti szépségekben és kincsekben, hogy azok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem felkeltik érdeklődésünket, és tettre is hívnak. Az EKE társa és lelkes barátja minden jóhiszemű természetjárónak. Kétségtelen, hogy az egyes EKE-osztályok szüntelen tevékenységének és az évente megszervezett vándortáboroknak a gyümölcse előbb-utóbb beérik. Egy esztendővel ezelőtt a vár-mezői tábor záróakkordján mindenki nagy izgalommal várta, hogy jelentsék be a 2008-as vándortábor hely-színét. Ez a bejelentés sajnos elmaradt. A Kolozsvári Osztály néhány lelkes tagja, látva, hogy a 16 éves hagyomány megszakadhat, összefogott, és a tábor szervezése mellett döntött. Mindannyian tudjuk, hogy milyen körülményes valamit újrakezdeni, amit félbeszakítottunk. Rövid idő alatt, megfeszített munkával ebben az évben sem maradt el a tábor, ezért köszönjük meg egy nagy tapssal a Kolozsvári Osztály munkáját.
Úgy gondolom, ez az a pillanat, amikor a kedves táborlakóknak örömmel jelenthetjük be, hogy a hagyomány folytatódik. És most kérem, hogy mindenki vegye elő zsebnaptárját, vagy jegyezze be határidő-naplójába a 2009. július 27. és augusztus 2. közti időszakot, ne tervezzen semmit más teendőt erre a pár napra, hiszen az EKE Nagyváradi Osztálya, pontosabban az EKE’91 Nagyvárad mindenkit szeretettel vár a XVIII. Vándortáborba a Fekete-Körös völgyébe. Üdvözöljük egy nagy tapssal a nagyváradiak majdani munkáját.
Teendőinkhez az is hozzátartozik, hogy feledjük az idei tábor esetleges szervezési hiányosságait és csak a jó élményeket vigyük haza, újságoljuk el ezeket barátainknak, remélve azt, hogy őket is az elkövetkező vándortáborok lakói között tudhatjuk majd.
Nem tehetem meg, hogy ne használjam ki az alkalmat és ne szóljak az EKE másik fontos követéről, az Erdélyi Gyopárról. Elődje, az Erdély 1892-ben látott napvilágot, és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal tájékoztatja az EKE tagságát, a természetbarátokat. Évente hat alkalommal jelenik meg folyóiratunk, kellemes külsővel, sok színes fotóval és gazdag tartalommal. Amennyiben Ön még nem olvasója lapunknak, forduljon bizalommal az egyes osztályok terjesztőihez, illetve a szerkesztőséghez, hogy még ma megrendelje a lapunkat. Ön, mint olvasó, végigkövetheti az EKE tevékenységét, a részletes túra- és élménybeszámolókat, ugyanakkor a magyarság fennmaradásához szükséges történelmi és honismereti értékes tudással is gyarapodik, és persze hozzájárul a lap fenntartásához.
Mint az EKE újonnan megválasztott országos vezetője, szeretném biztosítani a tagságot, hogy az EKE évszázados eszmeiségének szószólója leszek, felhasználva a jelenkor által felkínált modern lehetőségeket. A legjobb tudásommal fogom az egyesület erősítését és az összetartozást szorgalmazni, de ehhez szükségem van az egyes EKE-osztályok és társszervezetek, valamint minden egyes tag aktív részvételére és együttműködésére.
Szeretném, ha elvethetnénk az EKE magvait azokban a városokban is, ahol jelenleg még nincs tagszervezetünk, a meglévő osztályokat pedig úgy öntözzük, hogy azok erősödjenek, önállóan élni és fejlődni tudjanak, az EKE országos koszorújában meghatározó indák legyenek.
A mai világban képzeleteinknek nem szabhatunk határt. Bárhová eljuthatunk, ahová vágyakozunk, én mégis útravalóul arra biztatom Önöket, hogy ismerjük meg Erdély kincseit, járjuk be zugait, mert ugyebár mennyire igaz az, hogy: „előbb az inget vedd föl, aztán a bundát, előbb a hazát ismerd meg, aztán a nagyvilágot”.
Még egyszer megköszönve a tábor szervezőinek munkáját, a táborlakók példaképes részvételét, hálát adva a Teremtőnek, hogy ilyen szép idővel ajándékozta meg táborunkat, ezennel bezártnak nyilvánítom a XVII. székelyjói vándortábort, melyet egy közös tábortűzzel és mulatsággal fejezünk be. Viszontlátásra 2009-ben.


Dezső László

Székelyjó, 2008. július 31.

VII. EKE Vándortábor záróbeszéde VII. EKE Vándortábor záróbeszéde VII. EKE Vándortábor záróbeszéde VII. EKE Vándortábor záróbeszéde

V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák 2008. augusztus 23-án

2008-08-16 14:40:03

V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák  2008. augusztus 23-án

"A Kakasos templomtól a Varjúvárig"


Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kolozsvári osztálya, a sztánai református

egyházközség, a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület és a

Szentimrei Alapítvány szervezésében szombaton, 2008. augusztus 23-án kerül
sor az 50, 25 és 10 km-es V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrákra.


Az 50 km-es szakaszra reggel 7â0137.30 közt vágnak neki a részvevők a
Monostor úti Kakasos templomtól, és 12 órás szintidővel jutnak célba
(Kós-villák) a Törökvágás - Kányafő - Bátori-hegy - Vista-tető - Gyerőffy
szöktető - Gyerővásárhely - Jegenyei menedékház - Riszeg-tető érintésével.

Szintkülönbség 550 m.


A hagyományos 25 km-es túrának az idén is két változata lesz, a
Szentimrei-villától (25a), illetve a sztánai református parókiától (25b)
való indulással fél 10 és 10 között a Kispetri - Almási vár - Zsobok -
Riszeg-tető - Kós-villák (illetve Sztána) jelzett útvonalon. Szintidő 5.30
óra, szintkülönbség 500 m.


A 10 km-es túra a Kós-villák - Csigadomb - Nádasi nyereg - Riszeg-tető -
Kós-villák útvonalon zajlik. Indítás 10-10.30 közt. Szintidő 3 óra,
szintkülönbség 350 m.


A rendezvény tartalmazza a Kós Károly emlékéhez kapcsolódó lovas (Dsida
Jenő-emlék-) túrát is. Akik lovat igényelnek, azok legkésőbb augusztus 20.-ig
jelezzék a szervezőknél.


Ajánlott térkép: Kalotaszeg térképe.


A Kós Károly teljesítménytúra kiírása ittolvasható:


http://ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=1731


Bővebb információk (túrakalauz, stb.) pedig itt:


http://www.szentimrei.ro


További információ:

Tóthpál Tamás, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: (0264) 591-683,

Szabó Zsolt e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Tel: (0264) 591-267, 0745-850004, 0788-297832


Szálláslehetőség túra előtt és után Sztánán, érdeklődni lehet a 0260-626-226
(Papp Hunor tiszteletes) telefonszámon, a Kék iringó Kúriánál,0260-626175, 0264-274132, Mobil: 0744-601587,

E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -Ferenczy Júliánál, valamint a Riszeg Vendégházban (Szentimrei-villa) 0788-297832 előzetes

bejelentkezéssel Szabó Zsoltnál. Ugyanott sátorozási lehetőség is.

V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák  2008. augusztus 23-án V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák  2008. augusztus 23-án V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák  2008. augusztus 23-án V. Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák  2008. augusztus 23-án

Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával

2008-09-02 00:07:04

Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával

Amint szokássá vált, idén is összegyűlnek a hegyet és természetet szerető emberek az Enyedi szorosban 2008. szeptember 8 - 14. között.

A találkozót azzal a céllal szerveztük, hogy népszerűsítsük a természetjárást és a hegymászást. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a hegymászást szerető embereknek alkalmat adjunk arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek. Szerveződik ez az osszejovetel a magyarországi és az erdélyi hegymászók összekovácsolása érdekében is. Amint már megszokottá vált, Erőss Zsolt irányítása alatt oktatás is folyik majd a táborban, ugy kezdők mint haladók számára.


Szervező: Kodiak Természetjáró Egyesület

Részletek a www.kodiakok.go.ro weblapon.

Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával Sziklamászó tábor Erőss Zsolt irányításával