Barangolj Velünk!

Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom

Túra Szeptember 15-23. Kárpát-koszorú Nemzetközi Túramozgalom
Barátosi-hágó " Kommandó (Kárpát-kanyar) gerinctúra.
Csukás-hegység " Bodzai-havasok
(Táv: 110 km, 6 túranap)
Utazás: 15-én (csütörtökön) a Keleti-pu.-ról 18:10-kor induló ISTER nemzetközi vonattal Brassóig, majd autóbusszal a Barátosi-hágóig. Kommandóból vissza szintén autóbusszal Brassóba, és vonattal haza. A kedvezményes vonatjegy ára: kb. 11 700-Ft (retúr) + helyjegy.
Felszerelés: egy hetes magashegyi vándorláshoz szükséges és szokásos felszerelés, ennivaló egy hétre, eü. csomag, víz- és szélálló ruházat, meleg ruha, stb.
Az útvonal: Barátosi-hágó (1272 m) " Csukás-csúcs (1954 m) " Déli Tátár-hágó (1078 m) " Nagy-Tatár (1476 m) " Bodzai-szoros " Nagy Bászka-szoros " Pintyillő (1773 m) " Csihányos (1602 m) " Delusor-hágó (1200 m) " Kommandó (1040 m)
A Kárpátoknak ezt a kies vidékét " a Csukás kivételével " nagyon kevesen járják, vadregényes útszakasz, hatalmas erdőségekkel.
Jelentkezési határidő: szeptember 9.
Túravezető: Vámos László

Túra Túra

Marosvásárhelyi EKE a Szénafesztiválon

Marosvásárhelyi EKE a SzénafesztiválonAugusztus 26-28 között Verespatakon a második alkalommal megrendezett Széna Fesztiválon jelen volt a Marosvásárhelyi EKE a mászófallal.
Több környezetvédelmi szervezet által megalakított Mentsétek Meg Verespatakot Egyesület mint fő szervező, a fesztiválnak egy közvetítő szerepet szánt: felhívni a figyelmet az ott kialakult helyzetre, a vidék gazdasági védelmére és fejlesztésére. A fesztivál gerincét a szabadtéri koncertek jelentették. Más szabadidős programok között szerepelt a széna-jumping, mesterséges mászó fal, grafiti- és plakátkiállítások, illetve versenyek, helyi termékek vásárral egybekötött bemutatása, falulátogatás idegenvezetővel. A szép időnek köszönhetően lenyűgöző volt a környező táj szépsége és a kontraszt látványa a felszíni bányákkal.
Bővebb információ a www.fanfest.rowww.fanfest.ro címen.

Marosvásárhelyi EKE a Szénafesztiválon

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2005/4-es száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2005/4-es számaAmint az már szokásossá vált, az ERDÉLYI GYOPÁR szerkesztősége előbbre hozta a 4-es lapszám megjelenési dátumát, így már a XIV. EKE Vándortáborra, augusztus 1-re elkészült az Erdélyi Kárpát-Egyesület folyóirata.

A legfrissebb lapszámból:
* Rododendron-túra a Radnai-havasokban
* Az Ompoly-völgyétől a Havasgáldi (Intregáldi)-szorosig
* Erdély útikönyv
* Utazás az Al-Duna mentén a Vaskaputól Ómoldováig
* Papp Simon visszatér Kapnikbányára
* Természetvédelem a Gutinon: a Kakastaréj Természetvédelmi Terület
* Vadvízi evezés a Sebes-Körösön
* A Küküllő vidék középkori emlékei
* 130 éves a szovátai Medve-tó
A folyóirat az erdélyigyopáThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen rendelhető meg.

Wass Albert teljesítménytúra

Wass Albert teljesítménytúraA Marosvásárhelyi Örökmozgó (Perpetuum Mobile) Természetjáró Egyesület 2005-ben megszervezi a II. "Wass Albert" teljesítménytúrát 2005. augusztus 19-20-án. Erdély két, talán legszebb és legvadregényesebb hegységében, a Kelemen illetve a Görgényi havasokban a "Funtineli boszorkány" nyomában. A teljesítménytúra célja megismertetni a résztvevőkkel azt a tájat, amelyet az író, Wass Albert regényeiben leírt. A résztvevők bejárják Wass Albert legismertebb könyveinek (A Funtineli boszorkány, Adjátok vissza a hegyeimet) helyszíneit (Istenszéke, Lisztes bérc, Belcsú tisztás, Jód mező). Jó fizikai erőnlét szükséges, illetve tájékozódási készség, mivel az útvonal erdőkön, erdőkitermelő utakon halad, ködben igénybe veheti a túrázók tájékozódási ismereteit. Jó utat kívánunk!

Read more ...

Háromszéki EKÉsek a Kaukázusban

Háromszéki EKÉsek a KaukázusbanA Háromszéki EKE túraprogramja szerint egy 7 főből álló csapat 3 hétig a Kaukázusban túrázik Gáspár László vezetésével. A csapat tagjai : Zoltáni Emil, Páll Endre, Szilágyi Péter, Ghioca Bogdan és Andrea valamint Szabó Levente (Nagybánya).

A túra vezetője SMS-en közölte, hogy július 20-án elérték az Elbruszt (5642 m), 25-én a Djan Tusant (3991 m).A 26-ikai kényszerpihenő után (esett az eső) a következő csúcsokra sikerült felérni:
Ushba csoport 4694 m, Chatin csoport 4310 m, Sehuvorskogo 4259 m. Csütörtökön a Trapezium 2740 m és Kurmachi 4045 m csúcsok kerültek megmászásra.
Szerdán augusztus 3-án érkeznek haza.
A hazatérés után részletesen számolnak be a túrájukról írásban és képekben.
Dukrét Lajos