Barangolj Velünk!

2012.01.08 - Népújság - Természetjárók évadnyitó szalonnasütése

 

Fotó: Vajda György

 

Vasárnap délelőtt egy századnyi természetjáró vette be a marosvásárhelyi Báró erdejét. Az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosi Osztályának szokásos évadnyitó túrájára, amely hagyományosan a Somostető – Terebics- és Cinege-tető, illetve Marosszentgyörgy útvonalon haladt, 130-an neveztek be, köztük volt négyéves gyermek és 80-as éveiben járó idős ember is.

 

A természetjárókat a somostetői kőmedvénél a szervezők nevében Pánczél Tibor, az EKE Marosi Osztályának vezetőségi tagja köszöntöttek, majd a társszervezet Örökmozgó Természetjáró Egyesület nevében Vajda György szólalt fel. Az idén mindkét szervezet kínál majd megyei, országos, illetve határon túli programokat mindazok számára, akik szeretik a természetjárást, s bár nem volt szó róla, hozzátehetjük, hogy a Pro Biciclo Urbo kerékpáros- és a gombászegyesület is várja a természetkedvelőket.

 

A hivatalos évadnyitót követően hosszú sorba kanyarodva követték a gyalogtúrázók az ösvényt a Németkalapig, ezúttal azonban nem a hagyományos, állatkerten át vezető gerincúton, hanem a megnőtt park kerítése mentén vezet az említett magaslatig. A tapasztaltabb kirándulók szomorúan tapasztalták, hogy a hegyimentők készítette új jelzőtáblák helytelenek, egyrészt nincs feltüntetve magyarul az útirány, de ami ennél is fontosabb, hiányzik rajtuk a menetidő megjelölése, amely fontos információ a túrázók számára. Az inkább őszutói, vagy tavaszelői téli erdő nem sok látványosságot kínál, igaz, a szerencsésebbek találkozhattak őzekkel, de ennél több volt viszont a gallyazó, akik szekérszámra vitték a tűzifát az erdőből. A népszerű útvonal mentén helyenként több kupac szemét volt felhalmozva, amit a környékbeli településekről vittek ki.

 

Amint korábban említettük, az első megálló a Terebics-tetőn volt, majd a Cinege-tető előtti nyeregben előkerült a hátizsákokból a szalonna és a kolbász, amit a megéhezett turisták két tábortűznél sütöttek meg. Ez alkalommal Dósa László, az EKE Maros Osztályának vezetője ismertette az egyesület tevékenységét.

 

Az elnök elmondta, sikeres évet zártak, mert a szokásos kirándulások megszervezése mellett több útvonalat is kijelöltek és takarítottak. Ezek közül megemlítette a vallásos témájú Mária-zarándokutat az osztrák Mariazelltől Csík-somlyóig. Megyénket Nagysármás – Marosvásárhely – Sóvárad útvonalon szeli át – ezt jelölték ki az EKE-tagok és vállalták, hogy a zarándokokat a búcsú idején végigkísérik a megyénkbeli szakaszon. Ezt a munkát az idén is folytatják, amelynek köszönhetően több mint 100 km lesz majd a Mária-út megyénkben.

 

Ehhez hasonlóan sikeres kezdeményezés a Kelemen-havasi Istenszéke csúcs körüli takarítótúra, amit az idén is megszerveznek, továbbra is igen népszerű a Teleki Samu-teljesítménytúra, amelynek helyszíne a Görgényi-havasok. Mindezek mellett volt EKE-art fotókiállítás, amelynek képeit több városba is elviszik. Ami az idei esztendőt illeti, minden hónapban lesz egy-egy kiemelkedő rendezvény. Többek között januárban lesz nyomkereső túra a Csereerdőben, februárban turistabálra várják a tagokat és nem csak. 45 személy a Dachstein-hegységben sí-táborozik, aztán áprilisban következik a hagyományos Bekecs-túra, májusban várják a zarándokokat a Mária-úton, de lesz még Wass Albert-emléktúra A funtineli boszorkány regényben leírt helyekre. Augusztus első hétvégéjén szervezik a hagyományos vándortábort, amelynek helyszíne Szentegyháza, Szeltersz – a túrák nagy része a Hargita-hegységben lesz. Szeptemberben újra műsoron a Teleki Samu-teljesítménytúra, októberben a Zászpást tűzik ki célul, míg novemberben újra Marosvásárhelyre látogat Erőss Zsolt, a híres hegymászó.

Szerző: Erdélyi                                           megjelent: www.e-nepujsag.ro