Barangolj Velünk!

Szelek útján, avagy barangolás a Nemerében

Május 28 és 29 között két napos gyalogtúrát szervezünk a Keleti-Kárpátok alig ismert hegyvonulatába, a Nemerébe.
1. Nap: Szalánc-fürdő - Nagy-Sándor - Kis-Nemere - (Nagy-Nemere) - Dofteanei-szurdok - Szalánc-fürdő [hozzávetőleges távolság/szint: 25(30) Km, +/-1500(1800m)]
2. Nap: Lemhény határa - Páncsa-éle - Rácz-kő - Marha-feje - Ojtozi-hágó (hozzávetőleges távolság/szint: 33 Km, +1100/-1300m)
Túránk során a felfedezés égisze alatt alkalmunk lesz megismerni a Nemere alig járt rejtelmes ösvényeit és történelmi-honismereti információkra is szert tehetünk.
Indulás: szombat reggel 5-kor a Bolgár térről (Panov).
Szállás: sátorban (Berecken, Sós-mezőn vagy Szaláncon), utazás kisbusszal, útiköltség: kb. 100-120 lej
Figyelem: meglehetősen nehéz túra, nagy szintkülönbséggel (az opcionális szakasszal a 2 nap összesen kb. 60 Km, +/-3000 m)

Read more ...

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezés

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezésMária út a kiút?
TURIZMUS A NYÁRÁD MENTÉN. EKEDÉMIAI ÉRTEKEZÉS

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT
ISMERETLEN ISMERŐS, AVAGY ISMERŐS ISMERETLEN?

A Nyárád mentieknek inkább ismeretlen ismerős. Éppen a Nyárád menti ne ismerné? Aztán kiderül, annyira közeli az ismerős, hogy fel sem emeljük fejünk, a táj csak szántó vagy legelő. Az erdő „tűzifa-bánya”, a benne élő vadak kártevők. A Nyárád zavaros, „megregulázni” való patak. Templomunk vén, félig üres, kifűthetetlen „imaház”, őseink háza, düledező kapuja (ha még áll) nyűg, lebontásra vagy jobb esetben felújításra váró ócska épület. Sáncban a hólé/vize az ólé/flakon ring benne/ollé! Miért is jönne ide turista?

Sok marosvásárhelyinek inkább ismerős ismeretlen. Egyeseknek Murokország, kendős néni a piacon (vagy csak viszonteladó?). Esetleg hétvégi ház, vagy sajgó emlék, lelkiismeret furdalás, lelakatolt ajtó, omló pajta, vagy félórás átszáguldás autóval Vármező vagy Szováta fele. Pisztráng, „muzsdély” és szalmakrumpli.

Read more ...

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2016/2. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2016/2. lapszámaMegjelent az Erdélyi Gyopár idei második lapszáma

Tartalmából:
- Az EKE napján saját várában ünnepli 125. születésnapját az Erdélyi Kárpát-Egyesület
– EKE-napi pályázat – Mintha csak álmodtam volna
– Erőss Zsolt Teljesítménytúra harmadszorra
– Tábori tudnivalók – XXV. EKE Vándortábor, Borszék, 2016. július 26–31.
– EKE-osztályok hírei
– Korondfürdő – Unikumfürdő
– Etnográfus-turista a korai EKE-ben – Emlékezés dr. Herrmann Antalra, halálának 90. évfordulóján
– Gemenele (Iker) Tudományos Rezervátum
– Újra itt a tavasz, gombássz velünk!
– A „kanyonos” és Szamothraki
– Újra a zöld csúcson – Grossglockner

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Read more ...

Kölyöktúra Bekecsre [2016. ápr. 9.]

ekeMVH kölyöktúra a BekecsreKedves kis- és nagy-gyerekes családosok!

A Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület egynapos kölyöktúrát szervez a székelyek szent hegyére, a Bekecs-tetőre.
Szeretettel várunk minden gyereket (fél-éves kortól felfele) és a szüleiket is ;-) egy laza túrára, kikapcsolódásra, ismerkedésre.

útvonal: Marosvásárhely - NyárádSzereda (Miercurea Nirajului) - SzékelyBere (Bereni) - Nyárádmagyarós (Măgherani) - NyárádSelye (Silea Nirajului) (ez kb 38 km, autóval) - Bekecs-tető (+5 km autóval).

Read more ...

EKE - "Kiss Ernő gyalogtúra" a Bekecsre

EKE (Kiss Ernő) gyalogtúra a BekecsreEKE (Kiss Ernő) gyalogtúra a Bekecsre.

Kedves természetkedvelő barátaink!!!
Ezen a hétvégén, a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát Egyesulet (EKEmvh) megszervezi a már hagyományossá vált Bekecs gyalogtúrát.
Ez a gyalogtúra, sok évtizedes múltra tekint vissza. Eddig több elnevezés alatt szerveződőtt: tavaszleső gyalogtúra, virágnéző gyalogtúra, hóvirág gyalogtúra, Bekecs gyalogtúra.
Az idei évtől Kiss Ernő gyalogtúrának nevezzük, mivel Kiss Ernő egy markáns személye volt a Maros megyei EKÉnek és a csoportosan szervezett kirándulások világának, kinek kedvenc és legnépszerűbb gyalogtúrája a Marosszék legmagasabb csúcsára szervezett Bekecs-túra, amelyre 3-4 autóbusz is vitte a kirándulókat.

A gyalogtúra időpontja 2016. április 9., szombat (a kedvezőbb időjárás miatt).
Indulás: reggel 8:00 órakor a Bulgár térről autóbusszal, a Nyárádmagyarós után levő TV toronyig.

Read more ...

Zarándokolj/túrázz velünk a Mária-úton!

Zarándokolj Velünk a Mária Úton!Szeretettel meghívunk 2016. április 16-án-án a Maros megyei Mária zarándokút Nyárád menti szakaszának a bejárására, amelyet a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület szervez. (röviden E.K.E.)
A Mária-Út Maros megyei szakasza a Gyulafehérvári Caritas és az EKE közreműködésével, 2010-ben jött létre. Térképezés, nyomvonalak kijelölése (GPS-el), lejárások, jelzésfestés, oszlopok kihelyezése, szálláshelyek felkutatása, zarándokkíséret, csomagszállítás jellemezte eddigi munkánkat, önkéntes alapon.
A magyarországi zarándokok mellett, lengyel, osztrák valamint egy vegyes (francia, osztrák, svájci, német) csapat is lejárta már az Utat, természetesen gyalogosan Mariazell (Ausztria) és Csíksomlyó között.

Read more ...