Barangolj Velünk!

„140 éves a Magyarországi Kárpát Egyesület” jubileumi rendezvénysorozat a Magas-Tátrában

május 10-12-re, az EKE születésnapjára meghívót kaptunk az EKE vezetésétől. Testvérszervezetünk ezen a napon avatta fel új központját.
A program az ünneplés mellett stílusosan magába foglalta

140 éve alakult Ótátrafüreden az MKE (Magyarországi Kárpát Egyesület), ezt jubiláltuk több mint 200-an

 

a tabor

 

A célterület elsősorban a Keleti-Kárpátok volt: a Hagymás-masszívum,

 

négy napig a túráké volta főszerep. A hajnali indulások busszal vagy gyalogosan történtek. Így volt nehéz 13 órás és könnyű 12 km-es túra is, s közte minden változat.

 

A több mint 1300 regisztrált résztvevő jelentős része, kb. úgy egyharmada, magyarországi  volt, a többség romániai, de érkezetek az USA-ból, Belgiumból és Szlovákiából is. A tavalyi hargitai EKE vándortábor szervezői magasra emelték a mércét a csíki rendezők számára, ám a mostani gyakorlatlan rendező gárda (alig három éves a Csíkszéki EKE szervezet) meglepően jól teljesített.

 

viszlat Erdélyben, vagy a tatraban, hatha nemcsak a 150.iken

 

 

Véget ért a XXII. EKE Vándortábor

Csíkszépvízi EKE tábor, 20131303 túrázó választhatott napi 25 túraajánlatból az EKE XXII. Vándortáborában Szépvízen, 2013. július 29. - augusztus 4. között. Az marosvásárhelyi EKE volt a második legnépesebb résztvevő EKE-osztály: 48 tag + 12 baráttal.
Néhány statisztikai adat:
Résztvevők összesen: 1303, ebből 141 szervező és 1162 táborlakó.
a legidősebb táborlakó: 86 éves
a legidősebb túrázó: 85 éves
a legfiatalabb táborlakó idén született.
átlagéletkor: 41 év
a legnépszerűbb túra: a Jávárdi-túra és a kisgyermekes túrák.
a leghosszabb túra: a Határkő túra (35 km)

Read more ...

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/4. lapszáma

Erdélyi Gyopár 2013-4Tartalmából:
- Erőss Zsolt emléke előtt tisztelgünk
- Belföldi túra: Czárán Gyula Felső körútja, a Kataraktália
- Az EKE-napi pályázat eredményhirdetése
- A Málnási Mária-forrás
- A Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Park bemutatása
- Gyógynövény-kalendárium – váljon egészségünkre!
Búcsút kellett venni a Hópárductól. Ez Erdélyi Kárpát-Egyesület vezetősége, osztályai köszöntek el tőle, és sajnos, még egy fontos egyéniségtől, Bagaméri Bélától is – többek között erről olvashatnak az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszámában. A rossz hírek mellett jóknak is maradt hely: az EKE-napi pályázat nyerteseinek névsora, a beérkezett fogalmazások értékelése, mi több, a nyertes pályamunkákból is olvasható pár a friss kiadványban.

Read more ...

Sikeresen zárult Istenszéki munkatúra

A munkatúra résztvevőiAz EKE Marosvásárhely által szervezett istenszéki munkatúra során, július 13.-án a résztvevők két információs táblát állítottak fel a természetvédelmi terület bejárataihoz és kb. 400 liter szemetet szállítottak le az Istenszékére felvezető túraösvényekről és a nyugati sziklaerkélyek alól.
Az információs táblákon láthatók a természetvédelmi területen élő, fontosabb védett növény- és állatfajok fényképe, valamint szemelvények olvashatók a természetvédelmi terület szabályzatából (a teljes szabályzat egyelőre csak román nyelven, itt olvasható: www.istenszeke.ro ). Fotó: DLaci

Mezőbergenyei ekeMVH fotókiállítás, 2013 július

Mezőbergenyei ekeMVH fotókiállításSzeretettel meghívunk minden természet-, fotó- és szép-szeretőt Mezőbergenyébe, a helyi közösségi házba, a 2013-as falunapok alkalmából szervezett fotókiállításra.
Kiállítanak az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi osztályának fotósai.
Megnyitó szombaton, július 13.-án 15 órától.
Nyitóbeszédet mond Bálint Zsigmond fényképész, a Marosvásárhelyi fotóklub tagja.
A kiállítás anyaga két hétig tekinthető meg.

Istenszéke táblaállítás, munkatúra

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya, az Istenszéke természetvédelmi terület hivatalos védnöke, 2013. július 13.-án szombaton, munkatúrát szervez Istenszékére.

A munkatúra során felállítunk két információs táblát a természetvédelmi terület legfontosabb bejárataihoz és ugyanakkor megtisztítjuk Istenszéke tisztásait és az ide felvezető túraösvényeket a felelőtlen személyek által eldobott hulladékoktól.

Read more ...