Barangolj Velünk!

előadás - Magyar kutatók a Föld legmagasabb vulkánján

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány 2012. január 23. és február 9. között állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíciót indított bolygónk legmagasabb vulkánjához, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányóhoz, amely Dél-Amerikában, Chile és Argentína határán található.
A háromfős expedíció különlegessége, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A kutatás nehézségét a kialudt vulkán környezetében uralkodó extrém viszonyok adták: rendkívüli szárazság és hideg.

Read more ...

VI.Teleki Samu emlék- és teljesítménytúra

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya 2012. szeptember 22.-én, VI. alkalommal rendezi meg a Teleki Samu emlék- és teljesítménytúrát.

A 60, 40 és 20 km-es távokon indított túrákon a Görgényi-havasok túraösvényeit járhatjuk be. A túrák Görgényüvegcsűrről indulnak és ugyanide érkeznek vissza.

Akik a 23-át is velünk szeretnék tölteni azokkal a Teleki Samu nevéhez fűződő kastélyokat, emlékhelyeket látogatjuk meg.

Read more ...

Magyaroszági zarándokok a Mária-úton Maros megyében

Május 16-án érkezik Maros megye területére az a 9 tagú magyarországi zarándokcsoport, amely a Mária-úton való 40 napos gyaloglás után fog a csíksomlyói búcsúba érkezni.

A Budapestről elindult zarándokcsoportot a Mári-út Maros megyei szakaszain az EKE tagjai kísérik.

Read more ...