Barangolj Velünk!

2008.04.19 - Népújság - Hét nap a Kilimandzsárón (I.)

z Erdélyi Kárpát Egyesület 2008-ban szervezett afrikai expedíciót. Célja a Kilimandzsáró, illetve az 5898 méter magas Uhuru-csúcs meghódítása volt. A Maros megyei szervezetbôl heten vettek részt, hozzájuk csatlakozott négy kívülálló személy, így egészült ki a csapat 11-re - kezdte beszélgetésünket Kovács Róbert, az expedíció vezetôje.

- Miért épp a Kilimandzsáró?

- Ez régi álmom volt. Elhatároztuk, hogy megmásszuk a hét kontinens legmagasabb hegyeit és 2004-ben sikerült az El Grosra eljutni, 2008-ban a Kilimandzsáróra.

- Jövôre készülnek valahová?

- Az Aconkaguát, Dél-Amerika legmagasabb pontját vettük célba, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsát, a McKinleyt. Ez utóbbit az idén szerettük volna megmászni. Az anyagi háttér megvolt, azt hittük, semmi akadálya, hogy kijussunk Alaszkába, de személyes és technikai okok miatt több csapattag visszamondta az expedíciót, így nem jön össze az idén.

- Hogy áll össze egy ilyen expedíció? Hogyan szedik össze a pénzt, sokba kerül egy ilyen kiruccanás Alaszkába vagy Afrikába…?

- Nagyon költséges egy ilyen expedíció. Sokba kerül a felszerelés, a kijutás is. Eddig nem nagyon voltak szponzoraink. Az El Grost és a Kilimandzsárót is saját zsebbôl finanszíroztuk. Ellenben a McKinleyre, amelyhez fejenként kb. 4 ezer euróra van szükség, már szponzorokat keresünk. Vannak olyan cégek, amelyek kedvelik ezt a sportot, vagy felszereléseket gyártók- forgalmazók, legtöbbször tôlük sikerül pénzt szerezni. A többit meg kipótoljuk.

- Milyen a felkészülés? Mennyi ideig tart?

- A felkészülést komolyan kell venni mind technikai, mind fizikai szempontból, sôt pszichikailag is fel kell készülni egy expedícióra. A Kilimandzsáró, nem egy "technikás" hegy, erre a felkészülés inkább fitnesz-szerû volt: sok szaladás, úszás és túrázás a mi hegyeinkben. A McKinle-re azonban már csak tapasztalt hegymászók mehetnek. Itt egy hónapig kell a hegyen maradni, és az azért már sátorban, hóban nem egyszerû, hiszen a világ leghidegebb hegye. Tehát kemény próba lesz.

- Mikorra tervezik a Csomolungmát?

- Az keményebb felkészülést igényel, elôtte meg kell másszunk jó pár hegyet. Persze, benne van a "pakliban", de egy olyan tízéves terv.

"VÁLLALTUK A RIZIKÓT"

- Mi volt a legérdekesebb tapasztalatuk a Kilimandzsárón?

- Az elôkészületek nagyon jól mentek, összeállt a csapat megvolt a felszerelés, a repülôjegy is, s akkor kitört Kenyában a polgárháború. De a csapat elhatározta, vállalja a rizikót. Szerencsénkre, mire odaértünk, nem voltak komolyabb problémák, ellenben láttunk úttorlaszokat, felgyújtott autógumikat, de velünk nem foglalkozott senki. Átjutottunk Tanzániába, ott már minden rendben volt.

- Mivel utaztak?

- Repülôvel érkeztünk Kenyába, s egy ottani turisztikai iroda, amelyikkel már itthonról szerzôdést kötöttünk, várt kisbusszal, azzal mentünk át Tanzániába, Arusába. Ez a város kb. két órára van busszal a Kilimandzsáró lábától. Ott töltöttünk egy éjszakát, s onnan ugyanaz a kisbusz vitt a Kilimandzsáró lábához.

- Itt az az érdekes, hogy parkdíjat kell fizetni, mert a Kilimandzsáró nemzeti park. A belépô fejenként 640 dollárba került, plusz köteleztek, hogy legyen hegyi vezetônk, szakácsunk, hordárunk. Egy hétig tartó expedíció 1100 dollárba kerül.

(Folytatjuk)

 

Szerző: Mózes Edith                      megjelent: http://www.hhrf.org/nepujsag/http://www.hhrf.org/nepujsag/