2009.11.11 - szekelyhon.ro - Turisztikai unikumok a marosvásárhelyi Várban

Az országban elsőként – legalábbis az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagjai szerint – Marosvásárhelyen nyílt természetjáró kiállítás a Várban, a volt katonai sorozóközpont épületének földszintjén.

Több túrázó adományozta tárgyait a Maros Megyei Hegyi- és Vízimentő szolgálatnak. Tavaszy Sándor szavaival élve a turistaság a honismeret tudománya. A természetjárás és turizmus iránti rajongás nem idegen Marosvásárhelytől, november 10-én pedig itt nyílt időszakos gyűjtemény a régmúltat idéző használati tárgyakból.

turisztika_b

Hints Zoltántól megtudtuk, többen „örökbe” a gyűjteménynek adták ruháikat, sátraikat, sífelszerelésüket, hágóvasaikat, jelvényeiket, főzőedényeiket, fotóikat, mások csak kölcsönben tárták a nagyérdemű elé nem használatos túraeszközeiket. Külön sarkot rendeztek be Czárán Gyula, az erdélyi természetjárás apostola számára, valamint a nyáron tragikus körülmények között elhunyt Kocsi Hobo László emlékére. A tárlatot a Debrecenben élő Nyisztor Miklós és az aradi Stefanov Titusz rendkívűli gyűjteményéből válogatott tárgyak, unikumnak számító turistakönyvek, igazolványok, naplók, leírások, neves hegymászók, turisták aláírása, jelvények, túrakalauzok gazdagítják. A tárlat januárig tekinthető meg a Várban, a volt sorozóközpont épületének földszintjén.


Az egyik adományozó, Kerekes Péter Pál elmondta, kisgyerek korától járja a természetet, eleinte kirándulás formájában. „A természetet meg kell ismerni ahhoz, hogy szeretni lehessen. Fiatalként tájékozódó versenyeken indultam, majd 1957-ben megismerkedtem a hegymászással és még attól az évtől leigazolt sportolóként tevékenyekedtem. Az alpinizmusnak köszönhetően olyan helyekre is eljutottam, ahova az átlagember nem jutott fel. A tárlatnak folyóiratokat, könyveket, fotókat, elemlámpát, hótalpat, karabinereket adtam” – mondta Kerekes Péter Pál.

Szerző: Gáspár Botond

megjelent: www.szekelyhon.ro