Barangolj Velünk!

2010.02.16 - szekelyhon.ro - Már idén zarándokolnak a Mária-úton

Egy zarándoklaton részt vevők indíttatása sokféle lehet: a gyaloglás, a túrázás szeretete, a spirituális élményszerzés és a szakrális tartalmak megélése. Ezek a szándékok sohasem keresztezik egymást, hanem szinte kivétel nélkül erősítik. Persze, a hangsúlyok egyénenként máshol és máshol vannak.

maria_ut_b

A Mária Út Közép-Európán átívelő zarándokút, Mariazellt (Ausztria) Csíksomlyóval, Czestochowat (Lengyelország) Medugorjeval köti össze Budapesten keresztül. Több mint turista- és zarándokút, több mint értékes program, illetve mint értékek gyűjteménye. Több mint kultúra, és több mint spirituális élmény. Ideája három alappilléren nyugszik: Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal; a spiritualitást, illetve a mindennapi élet hajszájából való kiszakadást keresők számára egy vonzó, értékeket hordozó, biztonságos zarándokhálózat létrehozása; a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása a jövő nemzedékeinek – tudtuk meg Péterfi Attilától, a Gyulafehérvári Caritas gazdasági ágazatának vezetőjétől.

Az illetékes ugyanakkor elmondta, a zarándokút erdélyi szakaszának kiépítése hároméves projekt része, kialakítása pedig már idén elkezdődik. Kilencszáz kilométeres szakaszról van szó, amely Máriapócsot (Magyarország) köti össze Csíksomlyóval Nagykárolyon keresztül. A fontosabb zarándokútvonalak mentén épülne ki úgy, hogy elkerüli a forgalmas útszakaszokat. A távot gyalogosan lehet majd megtenni, de a kezdeményezők azt szeretnék, ha biciklivel is be lehetne járni. Az erdélyi szakasz létrehozásában a Mária Út Egyesület, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE), illetve a Gyulafehérvári Caritas vállalt oroszlánrészt. „Mindenhol nagy lelkesedéssel fogadták projektünket. Bízom benne, hogy vállalkozók és önkéntesek is fogják támogatni ennek megvalósítását” – említette Péterfi Attila. Hozzátette, már az idei pünkösdi búcsúra érkeznek ezen az úton zarándokok Budapestről.

A projekthez egyébként még számos elképzelés, terv is társul. Például autóbuszos zarándoklatot szerveznek Csíksomlyóra minden hónap első szombatján, az első ilyen eseményt áprilisban tartják. Az egész koncepció végleges formáját egy márciusi találkozón egyeztetik az érintett felek, terjedelmesebb ismertetésére még visszatérünk. A zarándokúttal kapcsolatosan további információk a http://www.mariaut.huhttp://www.mariaut.hu honlapon olvashatók.

Szerző: Rédai Botond

megjelent: www.szekelyhon.ro