2010.03.29 - Krónika - Épül a Mária-út

Szerződés született a hét végén a Mária-út zarándokútvonal kiépítéséről az Erdélyi Kárpát-Egyesület közgyűlésén, illetve az ezzel párhuzamosan megszervezett magyarországi Mária Út Közhasznú Egyesület konferenciáján a két egyesület, illetve a Gyulafehérvári Caritas között.

Az összefogás egy olyan turistajelzésekkel, szálláshelyekkel és esetenként túravezetővel ellátott zarándokútvonal erdélyi szakaszának kiépítését célozza, amely segítséget nyújt azoknak a gyalogos zarándokoknak, akik a Mária-kegyhelyek meglátogatását tűzték ki célul.

A végső cél létrehozni egy Közép-Európán átívelő spirituális turistautat, amely észak–dél irányban összeköti a lengyelországi Czestochowat a szerbiai Medugorjéval, illetve kelet–nyugat irányban Csíksomlyót az ausztriai Mariazellel. A kereszt alakú zarándokútvonal kelet–nyugati tengelye 1400 kilométer és a szakemberek szerint hatvan nap alatt tehető meg gyalogosan.

„Olyan utat kívánunk kialakítani, amely mindenki felé nyitott, aki kulturális, lelki vagy természeti értékeket keres” – hangoztatta Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke, kifejtve, hogy a gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatóak lesznek elsősorban gyalogosan, de akár kerékpárral is.

Mint elhangzott, az utat útjelzések és táblák jelölik majd, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat, és zarándokkalauz készül. Az útvonal bejárása során a zarándokok a különféle állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből az út végigjárása során elkészíthetik a saját rózsafüzérüket. „A Mária-út kapcsolatépítés mellett kihatással lesz a mindennapi, illetve a gazdasági életre is” – szögezte le a Mária-út egyesület elnöke, kifejtve, hogy ez egy olyan misszió, amely az európai keresztény értékrendet hivatott megszilárdítani.

Péterfi Attila Csongor, a Gyulafehérvári Caritas ágazati vezetője kifejtette, örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, ugyanis ezáltal egy régi álmuk látszik megtestesülni, hogy a csíksomlyói Mária-kegyhelyet európai szintű zarándokhellyé emeljék. Mint hangsúlyozta, a Mária-út kiépítésében elsősorban az önkénteseikre alapoznak egész Erdélyre kiterjedő hálózatukban a megfelelő szálláshelyek kialakítására törekednek.

Megállapodtak. Péterfi Attila Csongor, Szabó Tamás és Dezső Lázsló írta alá a Mária-útról szóló szerződést

Megállapodtak. Péterfi Attila Csongor, Szabó Tamás és Dezső Lázsló írta alá a Mária-útról szóló szerződést

A tényleges útvonal kiépítését, jelzésekkel ellátását az EKE vállalta. „A világ elé akarjuk tárni, hogy mire vagyunk képesek” – szögezte le Dezső László, az EKE elnöke, kifejtve, hogy a Mária-út erdélyi főgerincének mentén egyesületüknek mindenhol működő osztályai vannak, akik képesek az út kiépítésére, de egy-egy szakaszon akár idegenvezetőt is tudnak biztosítani a zarándokcsoportok mellé.

A Mária-út romániai szakasza Nagykárolyban kezdődik, Tasnádon, Szilágysomlyón, Zilahon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sóváradon halad át, majd a Só útján Gyergyóalfalut érintve folytatódik Csíksomlyóig.

Szerző: Jánossy Alíz

megjelent: www.kronika.ro