Barangolj Velünk!

2010.03.31 - szekelyhon.ro - Immár hivatalos: épülhet az erdélyi Mária-út

Szerződést írt alá nemrég Gyergyószentmiklóson a Mária-út zarándokútvonal erdélyi szakaszának kiépítéséről a magyarországi Mária Út Közhasznú Egyesület, az Erdélyi Kárpát-Egyesület, illetve a Gyulafehérvári Caritas. Ez volt tulajdonképpen az első konkrét lépés a tervezet megvalósításában.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Mária-út Közép-Európán átívelő zarándokút, Mariazellt (Ausztria) Csíksomlyóval, Czestochowat (Lengyelország) Medugorjeval (Bosznia-Hercegovina) köti össze Budapesten keresztül. A kereszt alakú zarándokútvonal kelet-nyugati tengelye (Budapest – Csíksomlyó útszakasz) 1400 kilométer, és gyalogosan mintegy hatvan nap alatt meg lehet tenni. A három említett szervezet a romániai szakasz kialakításáról egyeztetett, amely Nagykárolyban kezdődik, Tasnádon, Szilágysomlyón, Zilahon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sóváradon halad át, majd Gyergyóalfalut érintve folytatódik Csíksomlyóig.

Péterfi Attilától, a Gyulafehérvári Caritas gazdasági ágazatának vezetőjétől megtudtuk, a fő gerincvonalról született egyezség, illetve a fontosabb mellékvonalakról is szó volt. Vidékünkön például a Székelyföld fontosabb zarándokútvonalait is bekapcsolnák a hálózatba, ilyen például az Udvarhely székről, Gyimesekből vagy Kézdiszékről Csíksomlyó irányába vezető útvonalak. A sűrű közúti forgalmat elkerülő zarándokutak mentén szálláshelyek állnak majd rendelkezésre, az elképzelések szerint a panziókon kívül úgynevezett zarándokszállásokat is létrehoznának a kezdeményezők, például plébániák mellett, amennyiben ehhez megszületik a szükséges törvényes keret.

Péterfi Attila egyéb érdekességeket is elárult. Útjuk elején a zarándokok „Mária-út útlevelet” is kézhez kapnak, amelyet a szálláshelyeken le lehet pecsételni, annak tanúbizonyságául, hogy végigjárták a zarándokutat és egyedi gyöngyszemeket kapnak a stációkon, amelyből elkészíthetik saját rózsafüzérüket.

„Széleskörű összefogás révén valósul meg az elképzelés, ami mindenképpen előrelépést jelent térségünknek és Csíksomlyót újrapozicionálja, kegyhelyből zarándokhellyé” – fogalmazott Péterfi Attila.

Szerző: Rédai Botond

megjelent: www.szekelyhon.ro