Barangolj Velünk!

2010.04.16 - Krónika - Elindult a harmadik negyvennapos csíksomlyói zarándoklat

Negyven nap alatt 920 kilométert tesznek meg azok a zarándokok, akik kedden Budapestről, a Mária-út vonalán elindultak a csíksomlyói búcsúba.

Elindult a negyvennapos, csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó zarándoklat kedden Budapestről – jelentette be Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. Immár harmadik éve szerveznek gyalogos zarándoklatot a százezreket vonzó csíksomlyói búcsúba az úgynevezett Mária-út vonalán. A budapesti Kútvölgyi kápolnából nyolc zarándok kelt útra, hozzájuk később többen csatlakoznak hosszabb-rövidebb időre, mondta Szabó Tamás.

Hozzátette: indulás előtt a 95 éves Regőczi István plébános, a Parma Fidei-díj idei kitüntetettje misével köszöntötte a 920 kilométeres útra vállalkozó zarándokokat. A prédikációban kitért arra, maga is gyalogosan indult el annak idején Belgiumba, a papi szemináriumba. Megemlítette, hogy a misén koncelebrált a Mária Út Egyesület görög katolikus lelkivezetője, Gulybán Gergely. A zarándokok a tervek szerint minden reggel beszámolnak útjukról a Mária Rádióban.

Ismét úton. A magyarországi zarándokok immár harmadszor érkeznek gyalogosan a csíksomlyói búcsúra

Ismét úton. A magyarországi zarándokok immár harmadszor érkeznek gyalogosan a csíksomlyói búcsúra

Szabó Tamás kiemelte: terveik szerint rövidesen kiépítik a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó, 1400 kilométer hosszú Mária-zarándokutat, amit 60 nap alatt lehet majd megtenni. Ebből 400 kilométer már most a zarándokok rendelkezésére áll. A Mária-zarándokút Mariazell és Celldömölk közötti szakaszát európai uniós pályázatból építik ki egy osztrák–magyar projekt keretében, Vas megye és Burgenland összefogásával. Mint arról beszámoltunk, Erdélyben a Caritas és az Erdélyi Kárpát-Egyesület támogatja a kezdeményezőket. A pályázatokon túlmenően azonban legfőbb erőforrásuk az önkéntes munka, hangoztatta.

Szabó Tamás nagy sikerként könyvelte el, hogy a Mária-út már a turistatérképekre is felkerült. Tervbe vették azt is, hogy zarándokszállás-hálózatot hoznak létre elhagyott plébániák és más épületek bevonásával, valamint további zarándokutat építenek ki Máriagyűdre. Ezenkívül kerékpáros zarándoklatot is szerveznek a Mária-út egyes szakaszán, fűzte hozzá a Mária Út Egyesület elnöke.

megjelent: www.kronika.ro