2010.05.10 - szekelyhon.ro - Magyarországi zarándokok Maros megyében

A spanyolországi El Camino mintájára kiépülő Mária-út 1400 km hosszú

Május 11-én, kedden érkezik Maros megye területére az a 15 tagú magyarországi zarándokcsoport, amely 40 napos gyaloglás után érkezik a csíksomlyói búcsúba. A Budapestről elindult lelkes zarándokcsoportot az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári, kolozsvári, marosvásárhelyi, gyergyói és csíki osztályainak tagjai kísérik el az erdélyi tájakon.

MARIA_UT_b

Az idei zarándoklat része annak az egyezségnek, amelyet a magyarországi Mária-út egyesület, a gyulafehérvári Caritas és az Erdélyi Kárpát Egyesület kötött ez év márciusában, és amelynek a célja a spanyolországi El Camino mintájára kiépülő Mária-út kialakítása Közép-Kelet-Európában – tájékoztatott az EKE marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Dósa László. „A Mária-út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint környezettudatos élet ajánlata, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Kelet-Európa felfedezése, több mint az országkép formálása, több mint 1400 km…” – tette hozzá.

A magyar nép Mária tiszteletének és a zarándoklatoknak több évszázados múltja van. A magyar népben nagy a vágy a vallásosság megélésére, hiszen több százezren zarándokolnak évente Csíksomlyóra, Máriapócsra, Máriacellbe. Ennek az ősi vágynak teremt lehetőséget a Mária-út. A kezdeményezés célja, hogy feltárja, ápolja a magyarországi és erdélyi Mária kegyhelyeket, létrehozza az országon átívelő Mária zarándokutat, gyalogtúrákat és zarándoklatokat szervezzen, részt vegyen az ehhez elengedhetetlenül szükséges szolgáltatások fejlesztésében, kiadványokat hozzon létre és a célok érdekében együttműködjön hazai és nemzetközi szervezetekkel.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya felvállalta Maros megye területén az egész évben járható Mária-út földrajzi meghatározását, GPS-szel való felmérését, feltérképezését, turisztikai jelzésekkel való ellátásának előkészítését, majd kijelzését, népszerűsítését és a nagyobb zarándokcsoportok kíséretét. Maros megye területét 110 km-en keresztül fogja érinteni a Mária-út és ezt napi 20–30 km-es szakaszokban fogják megtenni a zarándokok az alábbi útvonalon: Mezőzáh – Szénaság – Mezőmadaras – Marosvásárhely – Marosszentgyörgy – Jobbágyfalva – Selye – Sóvárad. Máriacelltől gyalog Csíksomlyóig 60 nap alatt lehet megtenni az 1400 km-t, de az útvonalat szakaszonként is lehet majd járni, és bárhol lehet majd csatlakozni távolról jött zarándok csoportokhoz, akár csak egy napra is. Már az idén szeretettel fogadják a csatlakozókat Maros megye területén május 12–16. között.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya május 15-én, szombaton 29,5 km hosszú gyalogtúrát szervez és elkíséri a zarándokcsoportot a Csíkfalva és Sóvárad közötti szakaszon mezei és erdei utakon, a Só útján. Elegendő számú érdeklődő esetén autóbuszt biztosítunk Vásárhelytől Csíkfalváig, majd hazafele Sóváradtól Vásárhelyig. Érdeklődni és iratkozni lehet naponta 17 és 22 óra között a 0742/132.911-es telefonszámon.

Szerző: Gáspár Botond

megjelent: www.szekelyhon.ro