2010.09.28 - szekelyhon.ro - Három év alatt épülne ki a Mária Út erdélyi szakasza

Egyházi méltóságok, közéleti személyiségek illetve az érintett civil szervezetek képviselőinek részvételével zajlik október 1-3 között a Mária Út konferencia. A csíksomlyói Hotel Salvator és Konferencia Központban szervezett esemény az előadásokon túlmenően számos lehetőséget biztosít munkamegbeszélésekre, tervezésre és egyeztetésre a már elkezdett munka minél gördülékenyebb folytatása érdekében.

maria_ut_resize_b

A Mária Út egy közép-európai léptékű spirituális turistaút hálózat amely Mariazell-től Magyarországon keresztül Csíksomlyóig vezet, illetve észak-déli irányban Czeştochowa–Međjugorje vonalon fut. Amint arról már többször is beszámoltunk, Mariazell–Csíksomlyó iránynak egy északi és egy déli főútja lesz, és elágazások hálózata feltárja az egész Kárpát-medencét zarándokutakkal összekötve a spirituális szempontból hagyományos és fontos helyeket. Az útvonal alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket fűzi fel több ezer km hosszúságban, de ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre is ráirányítja az érdeklődők figyelmét. A teljes szakasz Mariazelltől Csíksomlyóig több mint 1400 km, gyalog körülbelül 60 nap alatt járható be.

Idén a Gyulafehérvári Caritas partnerségben az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel (EKE) felvállalták, hogy a magyarországi Mária Út Egyesületet támogatják a Máriazell–Csíksomlyó zarándokút erdélyi szakaszának megépítésében. Ennek során meghatározták gerincvonalát, koordinátáit navigációs rendszerrel rögzítették. Elkészült egy stratégiai terv is, amely szerint három év alatt szeretnék kiépíteni az utat és a zarándokoknak szükséges szolgáltatásokat biztosítani.

Szerző: Rédai Botond

megjelent: www.szekelyhon.ro