Barangolj Velünk!

2010.10.08 - Krónika - A Mária-útért dolgoznak

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) vállalja, hogy Erdély területén kiépíti a Mária-utat, amely az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig terjed majd – nyilatkozta Dezső László, az erdélyi civil szervezet elnöke.

Az EKE vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a civil szervezet, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Caritas szeretetszolgálata is felkarolta a Mária Út Közhasznú Egyesület kezdeményezését, a kelet-európai Mária-zarándokhelyeket egybefogó zarándokút megépítését az ausztriai Mariazelltől a magyarországi Máriapócson át a székelyföldi Csíksomlyóig. A hálózatba a tervek szerint bevonják a lengyelországi Czestochowa és a bosznia-hercegovinai Medjugorje zarándokhelyeket is.

A hétvégén Csíkszeredában tartott konferencián elhatározták, hogy az erdélyi partnerek vállalják a turistajelzésekkel, szálláshelyekkel és túravezetővel ellátott zarándokútvonal erdélyi szakaszának kiépítését. Az út létrehozását azért tűzték ki célul, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak azoknak a gyalogos zarándokoknak, akik a Mária-kegyhelyek meglátogatását tervezik. Mint elhangzott, a végső cél kialakítani egy Közép-Európán átívelő spirituális turistautat, amely észak-dél irányban összeköti a lengyelországi Czestochowát a bosznia-hercegovinai Medjugorjéval, illetve kelet-nyugat irányban Csíksomlyót az ausztriai Mariazellel.

A kereszt alakú zarándokútvonal kelet-nyugati tengelye 1400 kilométer, és mintegy hatvan nap alatt tehető meg gyalogosan. Az utat táblák jelölik majd, és ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat. Az útvonal bejárása során a zarándokok a különböző állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből az út végigjárása után elkészíthetik saját rózsafüzérüket. Dezső László jelezte, hogy az általa vezetett civil szervezet vállalta az út kiépítését, így a nyomvonal kijelölését, az útvonal biztonságos kialakítását, a jelzések festését, a bemutatóanyagok elkészítéséhez szükséges információk biztosítását és az út karbantartását. Az erdélyi 650 kilométeres szakasz több mint egyharmada a nyugat-kelet irányú zarándokútnak, a romániai rész megépítését 2012-re tervezik.

Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke körlevélben kérte az egyházmegye papjait és híveit, hogy „lehetőségeikhez mérten segítsenek az út kiépítésében, amely az emberek lelki, szellemi gazdagodását és felüdülését hivatott szolgálni”.

Szerző: Krónika

megjelent: www.kronika.ro