Barangolj Velünk!

2011.05.30 - Népújság - Az Erdélyi Kárpát Egyesület 120 esztendeje

 

Vaskos kötetben, igényes kivitelezésben lát napvilágot az Erdélyi Kárpát-Egyesület múltja és jelene. Az 1891-ben létrehozott, idén 120 esztendős civil szervezet egész Erdélyt behálózó osztályaival a jubileum alkalmából szánta el magát e nagy munkával járó, de hiánypótló kiadvány elkészítésére.

Az 560 oldalas, B5 méretű, színes képmelléklettel gazdagított, igényes kivitelezésű könyv többek között a következőket tartalmazza:

– történelmi visszatekintés az elmúlt 120 évre;

– a 16 EKE-osztály tevékenységének bemutatása létrejöttüktől napjainkig;

– visszaemlékezés egykori osztályokra;

– az egyesület életét és működését bemutató leírások és képsorok.

Bemutatásra kerül az országos EKE mindennapi tevékenysége, rendezvényei, mint az eddigi 19 országos vándortábor, az EKE-nap megünneplése, a gyerekpályázatok, az egykori Erdély folyóirat, melynek első lapszáma 1892-ben jelent meg és az EKE betiltásáig ennek tulajdonképpeni krónikása volt, a ma kéthavonta megjelenő Erdélyi Gyopár és Erőss Zsolt erdélyi vetítéssorozatának kronológiája.

Értéke továbbá ennek a könyvnek, hogy tartalmazza az osztályok teljes tagnévsorát, ismerteti az egyesület címerét, jelképeit, dokumentumértékű fehér-fekete és színes képekkel illusztrálja a történelem mozzanatait.

Az Erdély természeti szépségeit ismerő és ismertető, a környezetvédelem és honismeret fontosságát fő eszméjének tartó Erdélyi Kárpát-Egyesület ezen kiadványa méltó elismerés azok munkájáért, akik a természetjárást és -védelmet felkarolták, biztató-útmutató a nagyközönség számára, ugyanakkor Erdély reklámja, mely a turizmus szépségét, létjogosultságát hirdeti.

A jubileumi könyv 1500 példányban jelent meg, így nemcsak a tagokhoz jut el, hanem különböző intézményekhez, könyvtárakhoz is Erdélyben és határainkon túlra, hűen bemutatva az erdélyi magyar turistaság múltját és jelenét, ízelítőt adva az erdélyi havasok szépségeiből.

A közös munka eredményeképpen született EKE-történelem-könyv az egyesület létrejöttének 120. évfordulójára szervezett ünnepségre, a május 12-i EKE-napra látott napvilágot.

A könyv megrendelhető postai utánvéttel az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail, illetve a SCA, O.P. 1, C.P. 1, 400750 Kolozsvár (Cluj) postai címen.

                                                    megjelent: www.e-nepujsag.ro