2011.07.12 - Népújság - Nagytakarítás az Istenszékén

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosi Osztálya minden évben hagyományosan megszervezi az Istenszéke és környékének takarítását. Mint ismeretes, a Kelemen-havasokban levő, sajátos alakzatú, 1380 méter magas csúcs közkedvelt kirándulóhely. Sajnos emiatt egyre több a szemét a tetőn és az oda vezető turistaösvény mentén.

Az idén július 9-én, szombaton az EKE Marosi Osztályának 16 tagja szerelkezett fel zsákokkal, védőkesztyűvel, és az Istenszéke tisztásairól, a felvezető túraösvényekről, leginkább a Nagy-Galonya-patak forrásvidékéről egy nap alatt mintegy 700 liter szemetet gyűjtött össze, amit le is szállított a hegyről.

A takarítás mellett több mint száz turistának hívták fel a figyelmét kirándulóhelyünk szépsége és tisztasága megőrzésének fontosságára. Júliusban a turisták a sziklaerkélyekről való nagyszerű kilátáson kívül a turbánliliom, terebélyes harangvirág, rezes hölgymál, közönséges orbáncfű és kakukkfű virágzásában gyönyörködhetnek. Az EKE-sek felhívják arra is a figyelmet, hogy a száraz időben előjönnek a kígyók, szombaton a hegymászók két igen veszélyes keresztesviperát is láttak.

Az idei takarítást a Dockyard Islands Kft. – a Columbia Sportwear romániai forgalmazója – és a PC House támogatta – számolt be lapunknak Dósa László, EKE Marosi Osztályának elnöke.

 

Szerző: Vajda György                                                            megjelent: http://www.e-nepujsag.ro/