Barangolj Velünk!

2011.11.20 - Népújság - Negyedik EKE Art

 

– A természetjárásnak megtartó ereje van. Rólunk szól, értünk van, mint ahogy az a tárlat is, amelyet természetjárók által készített fotókból állítottak össze. Akik elhozták fényképeiket nemcsak rácsodálkoznak a természet szépségére, hanem megosztják azokkal, akik nem jutnak el ilyen helyekre – mondta többek között Bajtai Erzsébet, a magyarországi nagykövet neje pénteken a Bernády Házban, a negyedik EKE Art tárlatmegnyitóján.

A neves meghívott nem rejtette véka alá: alighogy a férjével elvállalta a küldetést Romániában, ő az Erdélyi Kárpát Egyesület tagja lett, mivel kedvenc szabadidős foglalkozása a természetjárás. Ezt népszerűsíti a szervezet által rendezett kiállítás is, amelyre kizárólag a tagok által készített képekkel lehet benevezni – tudtuk meg Dósa Lászlótól, az EKE Marosi osztályának vezetőjétől.

A negyedik EKE Art pályázatára 9 EKE osztály (10 erdélyi városból) 28 szerző, 174 fényképet küldött. A zsűri (Kerekes Péter Pál, Vass Géza, Tamás András) 64-et talált kiállításra alkalmasnak. Ezek közül a víz és halmazállapotai témakörben 67 fotó érkezett, amiből 39 került a falakra, az élővilág kategóriában 42 kép közül 21-et állítottak ki, míg a fa a néprajzban, igényesebb témára csak 6 fotót küldtek.

A kiállításmegnyitón a zsűri nevében Vass Géza, majd Kerekes Péter Pál méltatta a munkákat. S bár amatőr természetjárók kapták lencsevégre a természet különböző aspektusait, közelítették meg makró-fotókkal a különleges apróvilágot, némelyik fénykép bármely rangos kiállításon is megállhatná a helyét.

A zsűri a következő szerzőket díjazta: Víz és halmazállapotai kategóriában, I. Gáspár Melinda: Rejtőző ködök, II. Dósa László: Kora tavasz, III. András Zsolt: Hajnali fátyol. Az élővilág témakörben: I. Vass Lehel: Apa és fia, II. Böjthe Beyer Barna: „…a következő”, III. Mezei Elemér: „Február, hol a nyár?”, A fa a néprajzban legjobb fotója: Puskás Noémi: A hanyatló nap utolsó sugarai című képe. Első benevezőként díjazták Józsa Botond: Tóparti sátorozás című képét. A Dr. Ber-nády György Közalapítvány Böjthe Beyer Barna: A székelyek vízesése, csurgók… című fotóját díjazta, míg EKE különdíjban részesítették Sinka Szabó Zoltán: Jéggyertyák című felvételét. A díjazottak vásárlási utalványt, túrafelszerelést és elismerő oklevelet kaptak.

Vass Géza zsűritag elmondta, túl azon, hogy ez a kiállítás arra szeretné ösztönözni az EKE-s túrázókat, hogy nyitottabb szemmel járják a természetet és örökítsék meg szépségét, szeretné, ha ez a tárlat létjogosultságot teremtene az EKE fotóművészeti szakosztály megalakulásának és egy EKE fotós jelvény kibocsátását is javasolta, amivel díjaznák azokat, akik valóban ezen a téren is kiválót alkotnak.

A biennálé idei termését egy hónapig láthatják az érdeklődők, majd a vándorkiállítást más városokban is vendégül látják az EKE-osztályok.

 

Szerző: Vajda György                       megjelent: http://www.e-nepujsag.rohttp://www.e-nepujsag.ro