2011.01.11 - Népújság - Évadnyitó gyalogtúra

Úgy tartják a természetjárók, hogy nincs rossz idô, csak nem megfelelôen öltözött turista. Aki ezt figyelembe veszi, az bármilyen idôjárásban tud barangolni az erdôben, mezôn. Így tették azok is, akik vasárnap délelôtt részt vettek az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosi Osztályának hagyományos évadnyitó túráján. A ködös, borongós idô ellenére 54 természetbarát gyûlt össze Marosvásárhelyen, a somostetôi Kômedvénél, hogy a Somostetô–Németkalap–Terebics– Cinege-tetô és vissza útvonalat megtegye.

Mielôtt a csapat útnak indult volna, egy rövid megállót tartott az állatkert bejáratánál, ahol Kopacz András zoológus a fejlesztési tervekrôl, azokról az építkezési munkálatokról beszélt, amelyek eredményeképp még az idén madár-, elefánt- és zsiráf- és a nagymacskáknak otthont adó, különös architektúrájú házzal bôvül a kert. Majdnem elkészült a medve és a honos növényevô vadak kifutója körüli kerítés is. A zoológus elmondta: a 4,2 milliárd eurós beruházásnak köszönhetôen már szeptemberben megnyithatják kapuikat az említett pavilonok.

Útközben Dósa László, az EKE Marosi Osztályának elnöke örömmel újságolta, hogy az utóbbi években sikerült olyan hagyományos kirándulásokat, tevékenységeket szervezni, amelyek kedvezô fogadtatásra találtak, így állandósultak, ezért történhetett meg az, hogy a kellemetlen idôjárás ellenére is ilyen sokan eljöttek az évadnyitó túrára. Az egyesület tagjai visszatérve az osztrák Alpokban szerveznek sítábort, amelyen Marosvásárhelyrôl több mint 50-en vesznek részt. Következik a szintén hagyományos farsangi bál, aztán a tavaszlesô Bekecs- túra. Sikerült többször megszervezni a turistaidény elôtt az Istenszéke környéki takarítótúrát, amelyre már támogatókat is találtak. Nyáron lesz országos EKE-vándortábor. Az idén a Jára völgyébe, Kisbánya közelében a Bihari- hegységbe várják a túrázókat. Újdonság, hogy hamarosan hozzáfognak a Mária- út kiépítéséhez. Ez egy nemzetközi, több országhatárt átlépô vallási zarándokút lesz, amelyet külön kijelölnek. A tavaly az EKE tagjai bejárták az útvonalat, és magyarországi zarándokokat is kísértek. Megyénkbe a legutolsó változat szerint Nagysármáson lép be a Mária-út, és a Mezômadaras – Marosszentgyörgy – Csíkfalva – Jobbágyfalva (Só útján) – Mája – Bere – Nyárádmagyarós – Sóvárad útvonalon, majd a Siklódkô oldalán Parajdra ér. Sóváradtól a gyergyószentmiklósi EKE vállalta az útvonal kijelölését. Ez négy teljes napot ölel fel.

Ezenkívül az ôsszel megszervezik az V. Teleki Sámuel-teljesít-ménytúrát a Görgényi-havasokban, ahol sikerült egy 60 km-es útvonalat kijelölni. Mindezek mellett természetesen több gyalogtúrát is terveznek, elsôsorban a Görgényi- és a Kelemen-havasokba, de más EKE-osztályokkal közösen a Kárpátok más hegységeibe is eljutnak majd.

Jelenleg az egyesületnek 66 fizetô tagja van, szerdánként 20 órától a Dózsa György utca 9. szám alatti gyûlésteremben találkoznak.

Az elsô próbatétel kiválóan sikerült, a természetjárók (háromévestôl a 70 fölöttiig mindenki) kiválóan teljesítette a távot, igaz, a köd miatt kevésbé volt látható a Marosvásárhely környéki táj, de annál érdekesebb és sejtelmesebb volt a fehér fátyollal borított erdôben sétálni. A Cinege-tetôn pedig pillanatok alatt fellobbant a tábortûz, amely körül az otthonról hozott szendvicsek mellett szalonna és a kolbász is került a nyársra. Visszafelé volt, aki a gerincen gyalogolt az állatkert felé, mások a lôtér, megyei kórház irányában tértek vissza a megyeszékhelyre. A négy óra alatt megtett mintegy 20 kilométeres gyalogtúra mindenkinek kellemes kikapcsolódást, feltöltôdést jelentett.

Szerző: Vajda György

megjelent: www.e-nepujsag.ro