2014.01.12 - Népújság - Évnyitó EKE-túra

Kedvező időjárást!
A címbeli kívánsággal szoktak köszönni egymásnak azok a vérbeli természetjárók, akik időjárástól függetlenül, télen-nyáron erdőben, a hegyekben szeretnek barangolni. S úgy tűnt, hogy ezt az üdvözlést az idén az égiek is meghallgatták, hiszen hosszan tartó ködös időszak után végre kisütött a nap, és ezért is jól sikerült az Erdélyi Kárpát Egyesület évnyitó túrája.
Száztizenhét kiránduló gyűlt össze szombaton a Somostetőn levő kőmedvénél, hogy részt vegyen a 12. alkalommal megszervezett évnyitó túrán, amely az említett kiindulóponttól a Terebics-tető érintésével a Cinege-tetőig tartott, majd onnan vissza. A túrázók ezúttal kikerülték az állatkertet és úgy folytatták a kijelölt útvonalat, amely az enyhe időjárás miatt helyenként sáros, csúszós volt, de ez semmit sem rontott a kirándulók hangulatán, akik miután körülnéztek a Terebics-tetőn, a Cinegéhez értek, ahol, szintén a hagyományoknak megfelelően, előkerült a hátizsákokból a szalonna, a kolbász, a hagyma és a kenyér, valamint a kisüsti és a bor. Többen a tavalyi közös élményeket elevenítették fel, és voltak olyanok, akik már az idei terveket szőtték.
Böjthe Beyer Barna, az EKE Marosszéki osztályának elnöke lapunknak elmondta, tavaly több hasznos, nagyobb horderejű tervbe kezdett az EKE, az idén a szokásos kirándulásokon kívül, amelyről az érdekeltek a www.ekemvh.ro honlapon értesülhetnek, dolguk is lesz a természetjáróknak. Ezek közül elsőként megemlítette az Istenszéke programot. Mint ismeretes, az egyesület a tavaly elnyerte a Kelemen-havasok népszerű kirándulóhelyének a felügyeleti jogát. Kijelölték a természetvédelmi terület határát és ismeretterjesztő táblát is kihelyeztek a csúcs közelébe. Az idén is folytatják a határszél jelzését, irányító táblákat is felállítanak, ugyanakkor felmérik a területen levő flórát és faunát. Az év elején beindul a www.istenszeke.ro honlap is (a román nyelvű már működik), ahol az érdekeltek nem csak a turistaösvényekről találnak információkat, hanem a természetvédelmi terület érdekességeit is olvashatják majd.
Egy másik projekt, amelyet folytatnak a nemzetközi vallási jellegű Mária-útvonal kijelölése. Mint ismeretes, a Mariazellből induló úton a zarándokok Csíksomlyóig gyalog jutnak el. Az ösvény átszeli megyénket is, az EKE vállalta fel, hogy ezt a szakaszt rendbe teszi, kijelöli, táblákat helyeznek majd el, amelyről az útvonaltól távolabb eső településekre, szálláslehetőségek fele irányítják a gyalogtúrázókat.
Az idéntől havi rendszerességgel beindult a vetítőklub. Olyan világjárókat hívnak meg erre az alkalomra, akik érdekes helyen jártak és megosztják élményeiket a marosvásárhelyi érdeklődőkkel is. Ezzel párhuzamosan, kéthetente fotókör is működik, kétévente megszervezik az EKE art természetfotó kiállítást, amelyre nagyon sokan beneveznek színvonalas fényképekkel.
Mint minden évben, az idén is az EKE Marosszéki osztályának tagjai nagy létszámban részt vesznek az országos vándortáborban. A házigazda az EKE tordai osztálya, akik a várfalvi országos központhoz közeli Kövendet jelölték ki helyszínül.
Böjthe Beyer Barna örömét fejezte ki, hogy az évnyitó túrán ilyen sokan vettek részt az öt és féléves gyerektől a 80 év körüli idősekig, reméli, hogy az érdeklődés az év folyamán megmarad, többen kísérik majd figyelemmel és vesznek részt programjaikon.

Szerző: Vajda György

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%A9vnyit%C3%B3-eke-t%C3%BArahttp://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%A9vnyit%C3%B3-eke-t%C3%BAra