2016 szeptember-október

* Augusztus hónap derekán a marosvásárhelyi ekések maroknyi csapata a svájci Alpokban 4000 méteres csúcsok meghódítására vállalkozott. A Lőrinczi Lajos, Unger Enikő és Unger Zsombor alkotta kötélhármas a Breithorn 4164 méteres csúcsára aug. 17-én, az Allalinhorn 4027 méteres csúcsára pedig aug. 19-én jutott fel. A csúcshódításokra való felkészülésképpen aklimatizációs túrák alkalmával a Taschhüttét (2704 m) és a Weisshornhüttét (2932 m) másztuk meg. Szeptember kilencedikén Enikő és Zsombor újabb kihívásra vállalkoztak és a Weissmies 4017 méteres csúcsát hódították meg, az ezt megelőző napon pedig körbejárták a hegyet a Blumenweg-en (a vrágok útja) és az Erlebnisweg-en (az élmények útján). (Unger Zsombor)

* Augusztus 24.-én Pápai Levente szintén az Alpokban járt és a már általa megszokott teljesítménnyel mászta meg a hegyek hegyének is nevezett Matterhorn (olaszul: Monte Cervino 4478m) csúcsot, amely Olaszország és Svájc határán óriási piramisként ékeskedik. Az Alpok emblematikus hegyének csúcsa Európa egyik leghosszabb mászóútján erhető el. Levente harmadmagával az olaszországi Breuil-Cerviniától 2 órai járásra lévő Abruzzi menedékháztól indulva kezdte meg a mászást, útba ejtve a Carrel magashegyi menedékeket. A hajnali öt órakór indított csúcsmászás hét órát vett igénybe, amit egy még hosszabb nyolc órás kötélereszkedés követett. Gratulálunk neki! (Fazakas Róbert)

A Matterhorn(4478m) tetején, Fotó: Pápai Levente

* Sikeresen zárult a jubileumi, X. Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra. A négy távon (10, 20, 40 és 60 km) több mint 150 résztvevő indult el, akiknek nagy része Erdélyből érkezett, de többen jöttek Magyarországról is. Akik már péntek délután megérkeztek, saját sátorban vagy a helyi iskola tornatermében aludhattak, az igényesebbek pedig a helyi vagy környékbeli vendégházakban kaptak szállást. A szervezők fő bázisa a helyi kultúrotthon volt, innen indultak és ide érkeztek a meghirdetett túrák. Iratkozni a túrákra már péntek este lehetett és az érdekelteknek egy meleg tea mellet bemutattuk az útvonalakat illetve ezek kényesebb pontjait is. Szombat reggel hat órától indulhattak a 60 km-es szakaszra iratkozottak, majd óránként a következő távok résztvevői is. A Görgényi havasok őszbe borult tájai és persze a szombati szép idő is csalogatta a túrázni vágyókat. A napos, de hűvös időnek köszönhetően mindenki időben visszaérkezett Görényüvegcsűrre, ahol a nap fáradalmait egy mennyei gulyással enyhítette. Újdonságként az idén autóbuszt indítottunk Marosvásárhelyről Üvegcsűrre, hogy minél többen eljöhessenek túráinkra, a 10 és 20 km-es távon pedig túravezetők segítségét is igénybe vettük azért, hogy a nagyobb létszámban jelentkező diákok biztonságosan lejárhassák a távot. A legfiatalabb „turista” a másfél éves Toth Domokos Békéscsabáról és a legidősebb résztvevő a 72 éves Doczy Tamás és Sidó Pista Marosvásárhelyről voltak, akik a 10 km-es szakaszt járták le. Támogatóink jóvoltából, mind a négy útvonalon az első beérkezett túrázók díjazásban részesültek. A versenyzők biztonságára a Maros megyei hegyimentők vigyáztak. Egy kis zenéléssel, nótázással próbáltuk fokozni a szombat esti jó hangulatot azokkal, akik nem siettek haza és még bírták szusszal. Több mint 30 személy volt kíváncsi a vasárnapi programunkra is, melynek során meglátogattuk az üvegcsűri iskolában lévő kis üvegmúzeumot majd a görgényszentimrei kastélyparkba hívtuk egy kis időutazásra a jelenlévőket. Ezt követte a sáromberki kastély majd sírkert ahol túránk névadójára, Teleki Samúra emlékeztünk. Túránk végpontja Vajdaszentiványon, Zichy kastély közelében lévő halastavaknál volt, ahol elbúcsúztunk a még kitartó vendégeinktől és kollégáinktól. A résztvevők teljes névsora megtalálható honlapunkon: www.ekemvh.ro – „eredmények” résznél, fotók pedig a facebook.com/ekemvh oldalon. Javaslataitokat, észrevételeiteket szívesen fogadjuk, jövőre visszavárunk. (Pánczél Tibor)

A TTT szervezői

* Reménykedve az októberi kellemes napsütésben, 8.-án reggel nyolcan vágtunk neki az Őrhegyi kiruccanásnak. Az Őrhegy a Marosvásárhely környéki dombok legmagasabb pontja (525 m), melynek csúcsán egykor az Őrvár állt, ahonnan – mint neve is érzékelteti – messze el lehet látni. Betekintést nyerhetünk úgy a Nyárádmentére mint a Marosmentére, valamint tiszta időben rálátásunk nyílhat a Keleti- és Déli-Kárpátok számos magaslatára is. Csak délután örülhettünk halvány napsütésnek, amiután már megettük a szalonnánkat. A 24 kilométeres távot minden résztvevő sikeresen teljesítette. Gratula a csapatnak! (Unger Zsombor)

* Október 22-23 között negyvenhárman Kalotaszegre látogattunk. Szombaton a kalotaszentkirályi Csipkebogyó Fesztivál volt a fő úticélunk de útközben megnéztük a magyargyerőmonostori, és bánfyhunyadi templomokat is. Az eső miatt elmaradt népviseleti felvonulást, valamint a havasreketyei vizeséshez tervezett turánkat kárpotólta a magyarvalkói templom, amely nem csak arról híres és nevezetes, hogy egyike Kalotaszeg legrégebbi templomainak, hanem 2014-ben itt avatták fel a Jékely Irodalmi Kertet is. Miután lefotóztuk a népviseletbe öltözött lányokat, fiukat, a Kalotaszentkirályon megnyitott Ady emlékszobát is megnéztük a templommal együtt. Este a kultúrotthonban a különböző népviseletbe öltözött táncosok fellépésében gyönyörködhettünk. Másnap már ragyogó időben, de a jó nagy sarat gyúrva Sztánán, a Varjúvárat néztük meg, felidézve Kós Károly polihisztor alakját, munkásságát. A híres Gyalui vár (15. században épült) kapuja is megnyílt előttünk, amit szakképzett idegenvezető mutatott be. A géczi várromok amúgy is festői környezetét az őszi erdő teljes színpompája tette még varázslatosabbá. Már szürkülődött amikor Tordaszentlászlón megtekintettük a “Tájházat” ami Boldizsár Zeyk Imre nyugalmazott tanár majdnem 60 éves gyűjtőmunkájának az eredménye. Sok látnivalóval feltöltődve érkeztünk haza, és biztosak vagyunk benne, hogy Kalotaszeg jövőre is szerepelni fog túratervünkben. (Szilágyi Eszter)

 

(Összeállította és átdolgozta: Fazakas Róbert és Kocsis András)