Barangolj Velünk!

az erdélyi szakasz

maria-ut-mvh-fejlecz1

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) osztályai és a Gyulafehérvári Caritas közösen vállalták fel, hogy kiépitik az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig terjedő Mária-út erdélyi szakaszát. Az út építését jóváhagyta a régiófejlesztési és turisztikai minisztérium is, így együttműködést írt alá az EKE, a Caritas és a Magyarországi Mária-út Egyesület. A partnerekhez később a Hargita Megyei Közösségi Fejlesztési Társulás is csatlakozott, ez által lett egy állandó alkalmazottja, koordinátora a Hargita-Maros-Kovászna régiónak.

A Mária-út Piricse és Mezőfény (Foieni) között lépi át a magyar-román határt majd Nagykárolyon, Tasnádon, Szilágysomlyón, Zilahon, Kolozsváron, a Mezőségen, Marosvásárhelyen, Sóváradon és a Bucsin-tetőn halad át, majd Gyergyóalfalut érintve folytatódik Csíksomlyóig. A Mária-útnak készülnek majd a fontosabb mellékágai is (a Székelyföld nagyobb zarándokútvonalai mentén): az Udvarhelyszékről, Gyimesekből vagy Kézdiszékről Csíksomlyó irányába vezető útak. Az EKE Székelyudvarhelyi Osztálya már kiépítette a Sóvárad - Zetelaka - Szentegyháza - Csíksomlyó "mellékvonalat".

mutMVH3kisAz erdélyi zarándokutat (vagy annak kisebb szakaszait) csoportosan és egyénileg, gyalog vagy kerékpárral lehet végigjárni. Az úton jelzések, táblák vezetik a zarándokot, térképes kalauz, honlap készül, amely szálláshelyeket is ajánl. A forgalmas közutakat elkerülő zarándokutak mentén szálláshelyek fognak majd rendelkezésre állni, az elképzelések szerint a panziókon kívül úgynevezett zarándokszállásokat (egyszerű, olcsó, mindenféle luxus-nélküli, "fapados" menedékhely) is létrehoznának a kezdeményezők, de ehhez szükség van a jelenlegi romániai szállás-szabályozó törvények megváltoztatásához.

A Mária-út erdélyi részének felfedezését, térképezését, bejárását, kiépítését, jelölését és karbantartását az EKE vállalta el. A főgerinc mentén mindenhol működő osztályai vannak az egyesületnek, kik képesek az út építésére, de akár  kísérőt vagy akár idegenvezetőt is tudnak biztosítani egy-egy szakaszon a zarándokcsoportok mellé.

A zarándokút erdélyi szakaszának működtetésén dolgoznak: EKE SzatmárnémetiEKE Szatmárnémeti, EKE Kolozsvár 1891EKE Kolozsvár 1891, EKE MarosvásárhelyEKE Marosvásárhely, EKE GyergyószentmiklósEKE Gyergyószentmiklós, EKE SzékelyudvarhelyEKE Székelyudvarhely, Csíkszéki EKE.Csíkszéki EKE.

a Maros megyei szakasz, térképpel, GPS nyomvonallal