Barangolj Velünk!

mi a Mária Út?

maria-ut-mvh-fejlecz1

 

A Mária Út – Via Mariæ egy El Caminohoz hasonló, helyi hagyományokra épülő spirituális, Közép-Európán átívelő zarándokút és turistaút. Mariazellt (Ausztria) Csíksomlyóval, Czestochowat (Lengyelország) Medugorjeval (Bosznia-Hercegovina) köti össze Budapesten keresztül.

A vallási, történelmi és kulturális értékek megőrzését szolgáló zarándokprogram gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot fog össze. A Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket fűzi fel és a történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített örökségre, értékekre is ráirányítja az érdeklődők figyelmét.

A Mariazelltől Csíksomlyóig terjedő teljes szakasz több mint 1400 kilométer, ebből körülbelül 500 km Romániában található, és gyalogosan mintegy 60 nap alatt lehet megtenni.

mariaut-attekinto

Az utat vagy annak kisebb szakaszait csoportosan és egyénileg, gyalog vagy kerékpárral lehet végigjárni. Az úton jelzések, táblák vezetik végig a zarándokot, térképes kalauz készül, amely szálláshelyeket is ajánl.

A Mária Út társadalmi, szellemi értékteremtő szerepei:

- erősíti a társadalom tagjai közötti kapcsolati rendszert, a különbözőségek elfogadottságát

- erősíti a természettel való kapcsolatot és a környezettudatos magatartást

- olyan térségeket von be a látogatási körbe, ami másként teljesen kimaradna a vendégforgalomból, így az elmaradott kistérségekben is keresletet generál, s kiegyensúlyozó, kiegyenlítő szerepe van

- híd a nemzetek, a vallások, az emberek között, összeköti a nyugatot és a keletet

-a kapcsolatépítés mellett kihatással lesz a mindennapi, illetve a gazdasági életre is, hisz ez egy olyan misszió, amely az európai keresztény értékrendet hivatott megszilárdítani

- reményeink szerint a jövőben európai kulturális úttá válik.