Barangolj Velünk!

2022 szeptember - október

XVI.Teleki Teljesítménytúra

Idén nagy fába vágtuk a fejszénket, és a jól megszokott, ismert terepet, Görgényüvegcsűr környékét lecseréltük Szovátára. A 2019-es Vándortábor helyszínét annyira megszerettük, hogy a Teleki Teljesítménytúrát is áthelyeztük ide. Így szeptember 24-én ismét EKÉ-sek és szimpatizánsaik népesítettték be a táborban is használt épületegyüttest. A négy útvonalon 153 résztvevő indult, akik a fürdőváros temérdek szálláslehetősége közül válogathattak igényeiknek megfelelően. Túrájukat 42 szervező biztosította. A szervezők fő bázisa az Outward Bound Ifjúsági Központ volt,

innen indultak és ide érkeztek a meghirdetett túrák. A regisztráció számára a vándortábor alkalmával is regisztrációként használt „istálló” szolgált, de ezúttal semmi sem emlékeztetett a tábori nagy melegre. Talán a helyszínváltoztatás, talán az elmúlt időszak esőzései miatt a 30 km-es kerékpáros távra kevesen, mindössze tízen vállalkoztak. A helyenként mély sár miatt az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk módosítani ennek útvonalát, ezért sajnos több része került aszfaltozott útra. A 45 km-es maratoni, valamint a 25 km-es félmaratoni távokat két-két bátor versenyző szaladta le. A 45 km-es útvonal felvezetett a Görgényi-havasok legmagasabb pontjára, az 1776 méteres Nagy-Mező-havas tetejére, ahol néhány nappal a rendezvény előtt lehavazott és az alacsony hőmérsékleteknek köszönhetően a hó megmaradt. A vékonyka hóréteg elriasztott több gyalogosot is, nemcsak a szaladók jelentős részét, így csupán ötön vállalkoztak végigjárására és mindnyájan dobogósak lettek. A 10 km-es gyalogos táv már népszerűbbnek bizonyult, ezen többek közt volt két néhány hónapos kisbaba is, akik természetesen nem saját lábaikon járták le a távot, de volt két 3 év körüli totyogó is, akik már ügyesen legyalogolták a táv jó részét. Mint minden évben, most is nagy sikere volt a vezetett túrának, idén a résztvevőknek közel fele választotta a nyugodtabb sétát, a térkép, vagy GPS track böngészése helyett. Nagy valószínűséggel a helyszínváltoztatás is hozzájárult a vezetett túra népszerűségéhez. Mint általában, ezúttal is a 25 km-es gyalogos táv bizonyult legnépesebbnek, ezen 51 résztvevő indult. Az előző napok bő csapadékos időjárása ellenére, a túra napján az égiek velünk tartottak és habár borongós, hűvös maradt az idő, az eső elkerült minket. A hagyományos gulyás-parti az új helyszínen sem maradhatott el, a megszokott konyhatündér-csapat önkéntesei finom gulyással várták a megfáradt, de egy aktív nap élményeivel töltekezett résztvevőket. A támogatók jóvoltából, a különböző útvonalakról elsőnek érkezettek díjakban részesültek. A teljesítménytúra biztonságát a Maros megyei Hegyimentő Szolgálat munkatársai szavatolták, akiknek ezúttal köszönetünket fejezzük ki, akárcsak a teljesítménytúra helyszínét biztosító Outward Bound Ifjúsági Központnak, valamint a többi támogatónak: Outland, Bicycool és a Maros Megyei Tanács. A díjazottak névsora megtekinthető honlapunkon: https://teleki.ekemvh.ro/

VE ITTT

Indulás a TelekiTT-n - Vita Erzsébet fotója

Szeptember 3-án VII. alkalommal került sor a Szakrális Maraton megszervezésére. A hosszan tartó esőzések miatt többen visszaléptek a részvételről, így leszűkült létszámmal, mindössze 17 személlyel indultunk el. Jobbágyfalván, látva a teljesen átázott talajt, eldöntöttük, hogy nem a gerincúton, hanem a falvakon átvezető aszfaltos vagy kövezett utakon megyünk. A szokottnál hamarabb érkeztünk Mikházára, így ezúttal mi vártuk a Parajdról és Szovátáról érkező biciklis csapatot. Ezután közösen meghallgattuk Kerekes József csíkfalvi lelkipásztor frappáns, szívhez szóló beszédét, amelyet áldás követett. Végül finom babgulyással kínáltak meg, amit az önkormányzat által felújított ház udvarán fogyasztottunk el.

Szeptember 7-11 között került sor a 2020-ról elhalasztott, Őrvidéket és Burgenland látogatását célzó utazásunkra. Első nap meglátogattuk Magyarország leghíresebb román kori templomát, a jáki templomot, majd rövid sétát tettünk Szombathelyen. Másnap csütörtökön Liszt Ferenc Doborjánban (Raiding) található szülőházát kerestük fel, majd Fraknó vára (Burg Forchtenstein) következett, amelyet a XIII. században építették és 1626 óta az Esterházy családé volt. Eleinte benne laktak aztán idővel leköltöztek Kismartonba (Eisenstadt). Ezután a várat raktárként használták. A kismartoni Esterházy kastély neve összefonódik a Haydn-val, hisz ő volt a család udvari zenésze negyven éven át. Ez a kastély 300 éven át szolgálta az Esterházy családot. Ezután meglátogattuk Haydn házat, majd a Haydn templomot a Kálvária-hegyen, ahol a híres zenész nyughelye is található. Kőszeg következett, amely Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa. Pénteken felültünk a híres Semmeringi vonatra, amely a Világörökség része, majd a Semmering-vasút mellett kialakított turistaúton megcsodálhattuk a természet és a technika mesteri összefonódását. Meglátogattuk Léka (Lockenhaus) várát, amely Kőszeg környékének leglátványosabb látnivalója. A csodálatos környezetben álló középkori lovagvár látványa már messziről idecsábítja a látogatókat. Sopron, Magyarország leghűségesebb városa következett, amely a Trianoni békediktátum után a lakosság szavazatai alapján maradt a határokon belül. Belvárosának mai arculatát az 1676-os tűzvész után épített barokk épületek határozzák meg. Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága, 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Ruszt (Rust) szintén világörökségi védettséget élvező város, középkori falakkal körbevett belvárosának szinte minden épülete műemlék. A szőlő és a bor városa is, az emberek a műemlékek közt kisebb-nagyobb csoportokban beszélgetve iszogatták a hegy levét. Utolsó állomásunk a „magyar Versailles”-nak is nevezett fertődi Esterházy kastély volt, amely Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb főúri kastélya, a magyarországi barokk építészet legjelentősebb alkotása.

Október 1-2-án Máramaros megyei túrára került sor Szilágyi Eszter szervezésében, melynek során első nap gomolygó felhős, szeles, de esőmentes időben a Radnai-havasokban túráztunk. Borsafüredről indulva, a Stiol-tó érintésével felmentünk a Gargaló-nyeregbe, ahol erős szélvihar fogadott, majd visszafele útba ejtettük a rendkívül népszerű Lóhavasi-vízesést. Másnap átutaztunk az Iza völgyében elterülő Barcánfalván, ahol megtekintettünk a kolostorkomplexumot és felkerestük a világörökség részét képező, 1720-ban épült ortodox fatemplomot. Máramarosszigetre érkezve előbb meglátogattuk a falumúzeumot, majd a történelmi városrész nevezetesebb épületeit kerestük fel. Hazafele menet tettünk egy kitérőt Jód falu világörökség részét képező egykor görög katolikus, XVII. századi fatemplomához.

KA Lhve

A Lóhavasi-vízesés - Kocsis András fotója

Október 5-én, Marosvásárhelyen, a Bolyai utca 15 szám alatt, a Studium Hub-ban Székely Árpád Tündérkert a hegyek között című fotóalbumának vetítéssel egybekötött könyvbemutatójára került sor. A nagyméretű fotóalbum az Erdélyt körülölelő Kárpátok számos, sokak által látogatott és kevésbé ismert természeti kincsét foglalja össze 364 felvétel segítségével, amelyekhez idézetek és leírások társulnak.

Vasárnap, október 16-án ragyogó őszi időben került sor a már hagyományossá vált Zászpás-túránkra. Reggel nyolckor kisbuszba ültünk a Bolgárok terén, majd gyalogtúránk fél tízkor indult Nyágra (Schwartztelep) vasútállomása mögül. Felfele a Schwartz-patak mentének kék pont jelzéseit követtük a Schwartz-mezőn keresztül a Zászpás-tető (1278 m) sziklabercére. Lefele menet a Schwartz-mezőn ebédeltünk, majd Hét-mezők sárga pont jelzései mentén jutottunk vissza Nyágrára. Bod Attila túravezetővel mintegy 16 kilométernyi távot jártunk végig és szinte kilencszáz méter szintkülönbséget küzdöttünk le a csodálatos napsütésben és feledhetetlen őszi színekben pompázó természetben.

Október 22-én a marosvásárhelyi EKE történetében hosszú idő óta először került sor olyan túrára, amit a kolozsvári testvérszervezettel közösen szerveztünk. A Ronki- és Pocsoválistei-szorosokat látogattuk meg premiernek számító útvonalon, amely eddig még nem szerepelt túratervünkben. Nem csoda hát, hogy szép számban akadt jelentkező. Marosvásárhelyről busszal és személygépkocsikkal összesen 87 túrázni, ismerkedni vágyó résztvevő gyűlt össze. Az időjárás kegyes volt hozzánk, útvonalunk látványgazdag, a kellemes társaság pedig hab a tortán. Köszönetet kolozsvári túravezető társaimnak, Mezei Elemérnek és Zsuzsának, az általuk nyújtott nélkülözhetetlen segítségért. Reméljük sikerül hasonló, közös túrákat szervezni a többi EKE osztállyal is. Ismerkedni jó!

BBB Ronk

Őszi színek a Ronki- és Pocsoválistei-túrán - Böjthe-Beyer Barna fotója

Október 29-én Kiss Zoltán-Ernő szervezésében harmincöt résztvevővel, busszal Medgyesre utaztunk, ahonnan a két Küküllő vízválasztójára kapaszkodtunk ki. Eleinte ködös, majd ragyogó napos őszi időben kitűnő kilátásnak örülve 16 kilóméteres túrát jártunk végig, Balázstelke határát érintve Magyarsárosig. Itt várt ránk a busz, de hazautazás előtt meglátogattuk a Bandi Dezsőről elnevezett magyarsárosi falumúzeumot.

FA Kmt

Túra a Nagy-Küküllő mentén - Fábián Alpár fotója

Természetvédelmi felügyelet Istenszékén 2022-ben

A 2022-es év folyamán az Istenszéke természetvédelmi terület felügyeletében május közepétől kezdődően október végéig 16 marosvásárhelyi EKE-tag vett részt. Istenszéke önkéntes védnökei a Maros-megyei Hegyimentő Szolgálat 11 tagjával közösen összesen 57 hétvégi szolgálati napot töltöttek fenn a természetvédelmi területen. Ezeken a hétvégi napokon 2240 túrázó látogatott Istenszékére. Az eltelt 7 felügyeleti év eredményének tekinthetjük, hogy a látogatók megszokták a természetvédelmi felügyelők jelenlétét és az idei évben a látogatóknak csupán 0,45%-a próbálkozott a természetvédelmi törvények és Istenszéke természetvédelmi terület látogatási szabályzatának kihágásával. Az idei kihágásokat az off-road járművekkel történő bejövetelek, a szemét fenthagyása és a fésűs áfonyabegyűjtések képezték. A legtöbb kiránduló és túrázó az októberi és a júniusi hétvégeken látogatott Istenszékére. Októberben 870, júniusban pedig 660 személy látogatott a védett területre. Júniusban a sok látogató jelenléte a II. Istenszéki maraton megszervezésének és a szokatlanul száraz időjárásnak volt az eredménye. Az októberi magas létszám a megszokott volt, a meleg színekre színeződött erdők és az októberi szép időjárásnak köszönhetően. Zajosabbak voltak a nyári hétvégék az eddigieknél idefent, mert heteken keresztül anyamedve tanyászott 2 boccsal a központi tisztás közelében és gyakran látták őket a felügyelők és a kirándulók is egyaránt. Emiatt sokszor túlságosan is hangosak voltak a nagyobb létszámú csoportok és az is előfordult, hogy a medvéket a szembe jövő túrázók elé zavarták. A legjelentősebb változás ami az idén történt a természetvédelmi területen, az erőteljes szútámadás miatt kiszáradt fenyőfák kitermelése és elszállítása volt. A környezetvédelmi hivatalok engedélyével történt fakitermelés csúnya nyomokat hagyott a természetvédelmi területen, de nagy valószínűséggel a következő pár évben a növényvilág regenerálódik és a további szigorú felügyelet eredményeként ezen nyomok legnagyobb része eltűnik majd. Az istenszéki természetvédelmi felügyeletet az idén is a marosvásárhelyi PC House támogatta.

A hazigazda Istenszeken foto Dosa Laszlo

Házigazda Istenszékén - Dósa László fotója

Írták: Dósa László, Kakucs Zsolt, Kocsis András, Pethő-Dévay Ildikó és Szilágyi Eszter.

Rendezte és összeállította Kocsis András