Barangolj Velünk!

Magyar Örökség-díjas az EKE

Magyar Örökség-díjas az EKEAz Erdélyi Kárpát-Egyesület országos küldöttsége szeptember 21-én vehette át a Magyar Örökség-díjat Budapesten. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe székely ruhában és kalotaszegi népviseletben érkeztek a képviselők: Dezső László elnök, Deák László, Kiss Tibor és Péterffy Anna-Erzsébet alelnökök, Veres Ágnes titkár, valamint Balázs Katalin, Dukrét Géza és Ferenczi Júlia.
A Magyar Örökség-díjat 1995 óta összesen hetvenkét alkalommal adták át; a legutóbbi, a Magyar Örökség és Európa Egyesület által szervezett ünnepségen a hét kitüntetett egyike az Erdélyi Kárpát-Egyesület, elismeréssel, oklevéllel és magyar koronát ábrázoló aranyjelvénnyel gazdagodva.


A javaslattevő Veres-Kovács Attila nagyváradi lelkész szavai:
„1995 óta, amióta Farkas Balázs és Makovecz Imre kitalálta a Magyar Örökség-díjat, kárpótlandó mindazokat, akik az elmúlt rendszerben nem nyerhettek elismerést, a bírálóbizottságba és kuratóriumba a Kárpát-medence, illetve a nagyvizeken túli magyarság képviselőit is beválasztották. Erdélyből Benkő Samu akadémikust és személyemet hívták. A mi dolgunk, hogy az Erdélyben fellelhető, örökségre számot tartó, átörökítendő értékeket felhozzuk ide, az akadémia gyönyörű dísztermébe, és itt legyenek közkinccsé téve, hogy azáltal, hogy bekerülnek a magyarság szellemi múzeumába, az aranykönyvbe, ne csak egy régió, hanem az egész nemzet kincsei legyenek.
Ezen túl hisszük, hogy bekerül az érték minden magyarnak a lelkébe, értéktárába.
Magyar Örökség-díjas az EKEHát így került sor az EKE-re is, és ma itt egy kicsit erdélyi ünnep volt az akadémián. Nagy boldogság nekem, hogy sikerült majdnem két évi munkával az EKE-nek ezt a díjat megszavaztatni. El kell mondanom őszintén: nagyon komoly munka előzi meg a bírálóbizottság elé kerülő értékeknek az előterjesztését, tanulmányozással, nagyon komoly rábeszéléssel, hisz a sok felülről érkező döntő nem ismerheti ezeket az értékeket. Mindennek megvan a gazdája, így a mi kötelességünk, hogy ezeket sok munkával felszínre hozzuk. Ez is egy kis titok, de boldogan mondom el: szinte száz százalékban szavazott a bizottság az EKE-nek bizalmat.
Az EKE feladata e díj tulajdonosaként, hogy látható jelét adja, hogy részesült ebben a nagyon magas polgári kitüntetésben. Ez egy viselhető cím, látható jele a magyar koronát ábrázoló jelvény, amit a mindenkori elnöknek a nyilvánosság előtt viselnie kell. Úgy kell ápolni tündérkertünket és minden kincsét, hogy az továbbra is magyar örökség legyen."

 

Magyar Örökség díj