Barangolj Velünk!

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezés

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezésMária út a kiút?
TURIZMUS A NYÁRÁD MENTÉN. EKEDÉMIAI ÉRTEKEZÉS

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT
ISMERETLEN ISMERŐS, AVAGY ISMERŐS ISMERETLEN?

A Nyárád mentieknek inkább ismeretlen ismerős. Éppen a Nyárád menti ne ismerné? Aztán kiderül, annyira közeli az ismerős, hogy fel sem emeljük fejünk, a táj csak szántó vagy legelő. Az erdő „tűzifa-bánya”, a benne élő vadak kártevők. A Nyárád zavaros, „megregulázni” való patak. Templomunk vén, félig üres, kifűthetetlen „imaház”, őseink háza, düledező kapuja (ha még áll) nyűg, lebontásra vagy jobb esetben felújításra váró ócska épület. Sáncban a hólé/vize az ólé/flakon ring benne/ollé! Miért is jönne ide turista?

Sok marosvásárhelyinek inkább ismerős ismeretlen. Egyeseknek Murokország, kendős néni a piacon (vagy csak viszonteladó?). Esetleg hétvégi ház, vagy sajgó emlék, lelkiismeret furdalás, lelakatolt ajtó, omló pajta, vagy félórás átszáguldás autóval Vármező vagy Szováta fele. Pisztráng, „muzsdély” és szalmakrumpli.

Székelyföld távolabbi tájain, Erdélyben egyik sem. Jó esetben földrajzi fogalom, tájegységnév.
A Nyárád mente mint turisztikai célpont? Pont nem az. Pont.

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT. ISMERD MEG, FEDEZD FEL ÖNMAGAD!

Nyárád mentiek: emeljük föl fejünket (és szívünket)! Nem Smaragdvárosban élünk, ahol minden csak attól ragyogó smaragdzöld, hogy színes szemüveget hordunk! Nézzünk már körül és ismerjük fel adottságaink! Ajándékok ezek. Istentől, elődeinktől. Örökség. Természeti, épített, szellemi. Égerfás tó. Bekecs, kockásliliom, nem ültetett, hanem igazi, élő erdő, erdei gyümölcsökkel. Mezők. Őzek, medvék. Nyárád, imitt-amott még régi, vadregényes, dús növényzettel benőtt partokkal. Középkori templomok: Mikháza, Berekeresztúr, Szentimre, Szentmárton, Szentanna, Nyomát, Szentgerice, Szentlászló, Székelyvaja... Hagyományos falukép: Jobbágytelke, Köszvényes, Remete, Mája, Márkod, Sellye. Élő tánchagyomány, szalmafonás, baromvásár, szeredai piac. Ezen kívül pedig megvan minden „eszköz” is, amivel ide „csalogathassunk” és itt is marasztalhassunk másokat.
Ne vendéget lássunk, hanem vendéget fogadjunk! Van:

  • online turisztikai portál (www.nyaradmente.ro)
  • turisztikai információs központ
  • turisztikai kiadványok (három nyelven)
  • rangos kulturális események
  • turisztikai szolgáltatók

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT. MI HIÁNYZIK?
Az együttműködés kistérségi szinten, szolgáltatók, civil szervezetek és önkormányzatok között. A szolgáltatók egymásban ne vetélytársat lássanak, hanem partnert. Összetett, sokoldalú, minden korosztályt megszólító turisztikai csomagok. Továbbá együttműködés szomszédos térségekkel, népszerű turisztikai csomópontokkal. Sóvidék – Szováta, Korond, Parajd. Ne „elvigyük” egymástól a vendéget, hanem egymáshoz küldjük.

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT. MÁRIA ÚT, A KIÚT?
A Mária Út Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két fő ága keresztet formáz, ami jelképezi alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését.
Kelet-nyugati tengelye Mariazell-től Csíksomlyóig vezet, míg az észak-déli Czestochowa-tól Međugorje-ig. Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek hálózatot alkotva különféle zarándokhelyeket, természeti-, épített-, és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába.
A Mária Út Maros megyei szakasza a Gyulafehérvári Caritas és az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) közreműködésével, 2010-ben jött létre. Térképezés, nyomvonalak kijelölése (GPS-el), lejárások, jelzésfestés, oszlopok kihelyezése, szálláshelyek felkutatása, zarándokkíséret, csomagszállítás jellemezte eddigi munkánkat, önkéntes alapon. A magyarországi zarándokok mellett, lengyel, osztrák valamint egy vegyes (francia, osztrák, svájci, német) csapat is járta már az Utat, természetesen gyalogosan Mariazell (Ausztria) és Csíksomlyó között. A közel 100 km-es Maros megyei szakasz négy részre lett felosztva, átszelve a Mezőséget és a Nyárádmentét.

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT: EKEDÉMIAI ÉRTEKEZÉS
GYALOGTÚRA, GULYÁSPARTI, MEGBESZÉLÉS
Jobbágyfalva, 2016. április 16., szombat
Az előbbiekben felvetett témákat, kérdéseket szeretnénk megbeszélni egy rendhagyó EKE-túra keretében. A Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Nyárádmente LEADER Egyesület közös szervezésében sorra kerülő rendezvény célja:

  • „élőben” bemutatni, bejárni a Mária út zarándokútvonal Nyárád menti szakaszának egy részét;
  • összehozni a térség turisztikai szolgáltatóit, a turizmus fejlesztésében érdekelt civil szervezeteket és turisztikai szakembereket
  • beszélni a Mária út fejlesztésének jelentőségéről a Nyárád menti turizmus fejlesztése szempontjából;
  • elindítani a közös gondolkodást, egy Nyárád menti turisztikai klaszter, hálózat és a későbbiekben egy Nyárád menti TDM szervezet (turisztikai desztináció menedzsment) létrehozása céljából.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJA

Marosvásárhelyieknek indulás szombat reggel 7 óra, MVH, Bolgárok tere
Találkozó Nyárád mentieknek: Nyárádmagyarósi relé alatt)

8.00 Gyalogtúra
Mária út Nyárádmagyarós - Jobbágyfalva szakasza (20 km)
Végcél: Tündér Ilona vendégház, Jobbágyfalva. Ajánlott felszerelés: túra bakancs, esőköpeny. A túra minősítése: könnyű, de jó fizikai erőnlétet igényel. A marosvásárhelyi zarándokok szállítása Nyárádmagyarósra és Jobbágyfalváról haza bérelt busszal történik. Az utazás ára a jelentkezők számától függ. Túravezető: Szilveszter Csaba. Jelentkezési határidő: április 13. A túrával kapcsolatos további információk: Szilágyi Eszter (0749-071-453)

14.00 Gulyásparti
Tündér Ilona vendégház, Jobbágyfalva. Minden résztvevő a szervezők meghívottja!

15.00 Megbeszélés
Tündér Ilona vendégház ebédlője. Témakörök:

  • A meghívottak köszöntése (Antal Zoltán, Nyárádmente LEADER Egyesület)
  • A Mária út bemutatása (Szilágy Eszter, Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhely)
  • Turizmusfejlesztés a Nyárád mentén. Eredmények. (Antal Zoltán)
  • www.nyaradmente.ro: a Nyárád mente kapuja (Wolfgang Gassner, Tourist Informator Kft.)
  • Kerekasztal beszélgetés

Jelentkezési határidő 2016. április 13., 22 óra, Szilágyi Eszter (0749-071-453).

Szeretettel várjuk!
Szilágyi Eszter (Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhely), Antal Zoltán, Nyárádmente LEADER Egyesület