Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/6-os száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2008/6-os számaKürtoskaláccsal, Pricske-túrával kecsegtették a szervezők mindazokat, akik a Gyergyószárhegyen tartott EKE országos küldöttgyulésen vettek részt. Száz esztendő után idén novemberben ismét Szárhegy volt a helyszíne az Erdélyi Kárpát-Egyesület új alapokra helyezésének – tájékoztat az Erdélyi Gyopár legfrissebb száma, vezércikkben hozva Dezső László országos elnök bejelentését: „Május 12. (az egyesület megalakításának napja) az Erdélyi Kárpát-Egyesület saját ünnepe kell hogy legyen: újabb mérföldkő, újabb alkalom a találkozásra, a közös jövőkép alakítgatására."

Tartalmában a 18. évfolyam hatodik lapszáma bőséges kínálatot nyújt olvasóinak: az Erdélyi Gyopár pályázatán a személyes élménybeszámoló kategóriában első díjat nyert, Télvarázs a Királykőn című írást közli Bedő Zoltán tollából.

 

Szintén erdélyi hegyeket járhatunk be Illyés Mihállyal, aki Krassó-Komárnyik cím alatt a dél-bánsági karsztvidék párhuzamairól szól, cseppkőbarlangba vezet, Hófehérke és a hét törpe föld alatti világába. Gazdag az egyesület osztályainak tevékenysége: a Marosvásárhelyi Osztály immár másodszorra szervezte meg a Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúrát, az Egyeskő 60 Teljesítménytúra tizedik születésnapjára, amint a szerző fogalmaz, „a mi olimpiánkra" pedig száz résztvevő nevezett be. Palczer János a Révi-szoros, Nagy Zoltán a Kelemen-havasok őszi szépségeit mutatja be, a Gyilkos-tó pedig hegyeivel együtt képes albumként kínálja magát.

Czárán Gyula köztéri szobrának avatásának három oldalt szenteltek, hogy Egri Ferenc összeállítása átfogó képet közöljön a nagy elődről és a szoborállítás körülményeiről az utókor is tudomást szerezhessen.
A lapban helyet kap a Magyarországi Kárpát Egyesület, mely 135 éves fennállását ünnepelte a kárpátaljai Máramarosi-havasokban szervezett túrával. A Gyergyószentmiklós díszpolgárává avatott Erőss Zsolt és Sterczer Hilda Makalu-expedíciós beszámolóját gyönyörű színes képek illusztrálják. Szintén messzi földre, Spanyolországba csábít Utazás a mórok nyomában című beszámolójával Boér Alíz, bikaviadal-arénába kísér Vadkerti Réka-Erika.
Minden út bringaút – mondja Csiki Attila Pedálozz c. cikkében, de találunk írást a száz éve kezdődött magyar madárgyűrűzésről és nyelvhelyességünk őrzésének fontosságáról, az erdélyi hegyek endemikus és veszélyeztetett növényeiről.

A gazdag tartalomban mindenki találhat kedvére való olvasnivalót, csak kérniük kell a helyi EKE szervezeténél, vagy az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen.