Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2009/2-es száma

Megjelent az Erdélyi Gyopár idei 2. lapszámaNagy események szervezésére készül az Erdélyi Kárpát-Egyesület: idéntől hagyományteremtő szándékkal megünneplik az EKE Napját, május 12-ét, ugyanis 1891-ben e napon kezdte el tevékenységét a szervezet. Az osztályok helyi ünnepségét egy közös találkozó követi május 16-18. között, Várasfenesen, amely egyben az idei Vándortábor színhelye is, július 28-augusztus 2. között ugyanis az EKE’91 Nagyvárad-Bihar osztály szervezésében a XVIII. EKE Vándortáborra kerül sor e vidéken. Az Erdélyi Gyopár legfrissebb, idei második lapszáma erről nyújt részletes tájékoztatást, ugyanakkor még számos érdekes információt oszt meg olvasóival.
E lapszámban az EKE Marosvásárhelyi Osztálya mutatkozik be, de olvashatunk a Bihar-hegységről, a Szent-Anna krátertónál tett kirándulásról, Jeszenszky Géza, a Magyar Kárpát Egyesület elnöke pedig beszámol a magyarok legmagasabb csúcsán szervezett, az EKE-vel közös sítáborról. A nagyvilágban tett túrákról tudósítanak a hazatérők, olvashatunk az Aconcagua- és a Northland-Antarktisz-expedícióról, a folyóirat elrepít oda, ahová nem ér el a müezzin szava, s visszavisz a múltba is, hogy az Erdélyi Gyopár elődjét, az Erdélyt lapozgatva megtudjuk, miről írtak eleink.


A természet ébredéséről, madarak kora tavaszi megjelenéséről, virágok szirombontásáról hoz hírt a lap, ám sajnos, az elmúlásnak is teret kell szentelnie, gyászkeretben adva az olvasó tudtára, hogy földi útja végére ért Imecs László, az EKE tiszteletbeli elnöke.
Net-túra, fotópályázat, keresztrejtvény-fejtés csábíthat olvasásra minden korosztályt, a jövőért való összefogásra pedig az EKE elnökének, Dezső Lászlónak a felhívása szólít. Szívleljék meg kérését:
„Milyen múltnak örvend és hol tart most az erdélyi természetjárás? - erre a kérdésre kíván választ adni az a marosvásárhelyi kezdeményezés, mely szerint létrehoznak egy Erdély-szintű természetjáró múzeumot. Egykoron a Mátyás király kolozsvári szülőházában berendezett EKE-múzeum hűen tükrözte a XIX. század végi és a XX. század eleji természetjárás jelentős állomásait. Eleink nem hagyták kallódni az értékeket, ezeket összegyűjtötték, közkinccsé tették e múzeumban. üdvözletre méltó a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat és a Maros Megyei Múzeum közös kezdeményezése, és úgy gondolom, hogy egy ilyen tervet nem szabad kívülállóként szemlélnie az EKE-nek, a szervezésben, a gyűjtésben részt kell vállalnunk. Ezért felkérjük az Erdélyi Gyopár olvasóit, az EKE jelenlegi tagságát és minden olyan magánszemélyt, szervezetet, intézményt, mely tulajdonában van valamilyen, a természetjárással és korabeli turistasággal kapcsolatos hagyaték vagy tárgyi emlék, hogy azt kölcsön vagy adomány formájában bocsássa a múzeumszervezők rendelkezésére. Az EKE-nek kötelessége megmutatnia, hogy egykoron is a turistaság zászlóvivője volt. Jelentkezni lehet hétköznapokon 8-16 óra között a 0365-430941-es telefonszámon, vagy a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen. Mindenki közreműködését köszönjük.”
Az Erdélyi Gyopár idei második, tartalomban bővelkedő lapszáma már megvásárolható az EKE-osztályoknál. Keressék a lapot, ápolják az ősök hagyatékát, a turistaságot.