Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/3. lapszáma

Erdélyi Gyopár 2013-3Tartalmából:
– Felavatta várát az EKE – Várhíradó melléklettel
– Az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXII. Vándortáborának túrái
– EKE-osztályok hírei
– Búcsú Bajtai Erzsébet asszonytól
– Az Egyes-kői menedékház: a nomád élet hajléka
– A bibarcfalvi Baross-forrás
– Fűzfák és vasmadarak Vidombákon
– Kelemen-havasok Nemzeti Park
– Horgászó hódok vagy hódászó horgászok?
– GPS... az íróasztaltól az eltévedésig: XV. Programok – Óz(i), a térképvarázsló

Különleges lapszámmal kedveskedik a természetjáróknak az Erdélyi Gyopár kéthavi kiadvány, melynek tartalma Várhíradó melléklettel bővült, hogy legyen megfelelő hely az EKE-Vár avatóünnepségének bemutatására. A négyoldalas Várhíradó önálló életet is él: minden várfalvi család ingyen kapja meg, így ebből szerezhetnek tudomást az Erdélyi Kárpát-Egyesületről, az EKE-Vár fenntartójáról, valamint arról is, hogy a váravató alkalmával az ekések fát ültettek az iskolaudvarban, kitisztították az Aranyos-patak medrét.
Egyéb olvasnivalókban is bővelkedik az idei harmadik lapszám: folytatódnak a XXII. EKE Vándortábor túraajánlói, mintegy meghívóként a július 29. – augusztus 4. közötti csíkszépvízi eseményre. Nem felhőtlen az öröm, hisz egyik mecénásától búcsúzott az egyesület, így a szerkesztők tőle búcsúznak kétoldalas összeállításban. A Hagymás-hegységbe, a nagykövetné asszony egyik kedvenc kirándulóhelyére csábítják az olvasókat, az Erdélyi Gyopárból kiderül az is, hogy az Egyes-kői menedékház a nomád élet hajléka.
Kicsi szomszédoktól, az aszteroidáktól vezetik az olvasók tekintetét egészen a mélységek rejtelmeiig, ezúttal a Ciur Ponor-barlangot mutatva be. De van itt meghívó a Kelemen-havasok Nemzeti Parkba, a bibarcfalvi Baross-forráshoz, a gyógynövények és a gombák világába. Érdekfeszítő olvasmánynak ígérkezik a kérdésfelvetéssel indító cikk: Horgászó hódok vagy hódászó horgászok?, ugyanakkor ajánlott az is, hogy újra visszatekintsünk a múltba, az Erdélyi Gyopár jogelődjének, az Erdély folyóiratnak megsárgult lapjairól hoznak a jelenbe érdekességeket a Historikum rovat szerkesztői, azt is megtudhatják, mi mindent tett a turistaságért Orosz Endre.
Leljék örömüket az olvasásban, de el ne tévedjenek a színes világban – ehhez nyújt segítséget a GPS-rovat újabb cikke, melyben bemutatkozik Óz(i), a térképvarázsló.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.rowww.erdelyigyopar.ro honlapon.