Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/4. lapszáma

Erdélyi Gyopár 2013-4Tartalmából:
- Erőss Zsolt emléke előtt tisztelgünk
- Belföldi túra: Czárán Gyula Felső körútja, a Kataraktália
- Az EKE-napi pályázat eredményhirdetése
- A Málnási Mária-forrás
- A Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Park bemutatása
- Gyógynövény-kalendárium – váljon egészségünkre!
Búcsút kellett venni a Hópárductól. Ez Erdélyi Kárpát-Egyesület vezetősége, osztályai köszöntek el tőle, és sajnos, még egy fontos egyéniségtől, Bagaméri Bélától is – többek között erről olvashatnak az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszámában. A rossz hírek mellett jóknak is maradt hely: az EKE-napi pályázat nyerteseinek névsora, a beérkezett fogalmazások értékelése, mi több, a nyertes pályamunkákból is olvasható pár a friss kiadványban.


Ezúttal sem szűkölködünk bel- és külföldi túrákban, az EKE Vándortábor túraútvonalainak utolsó részét olvashatják, de akár Czárán Gyula nyomdokán is elindulhatnak a Kataraktálián. Különleges ajándék lehetett három nap alatt három vulkánt meglátogatni, természetjáró társaink ezt az élményt osszák meg az olvasókkal, Bartók Attila pedig arra szólít fel, ismerjük meg alaposabban az országhatárokon belüli értékeket, ez esetben a Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Parkot mutatva be. A föld mélyének kincsei közül ezúttal a Zapogye-jégbarlangot ismerhetjük meg, a mélyből jövő orvosságok, a borvizek közül a málnási Mária-forrást „kóstolgathatjuk".
Ezúttal sem marad el a Historikum, a múltat idéző írások közül hadd emeljük ki ezúttal dr. Polgárdy Jenő megemlékezését, aki Farkas Jenőre, a Gutin vidék turistaszervezőjére világít rá. Folytatódik a GPS-iskola, újra égre tekinthetünk Molnár Zoltán jóvoltából, Imecs Istvánnal pedig vízbe látva ismerhetjük meg a rejtőzködő botfejűt.
Az Erdélyi Gyopár idei negyedik lapszámának végén ajánlót olvashatnak, ízelítőt abból, amit a következő lapba szántak a szerkesztők. Kövessék tehát a lapszerkesztői munkát, leljék örömüket íróként, olvasóként az Erdélyi Gyopártársaságában!
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.rowww.erdelyigyopar.ro honlapon.