Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2014/1. lapszáma

Erdélyi Gyopár 2014-1Tartalmából:
- Erőss Zsolt-emlékelőadások Erdély-szerte
- EKE-napi pályázat
- A XXIII. EKE Vándortábor túraajánlói
- Tordai-hasadék Természetvédelmi Terület
- Jubilált az EKEArt: színen az ötödik kiadás
- A Vértop-hágótól Rézbányáig
- Méz és megszentelt kövek Szászhermányon
- Székelyföld Tibetje: Kommandó
- Múltidézés: Pákéi Sándor József, az EKE megalakulásának előkészítője
- A Ponorics–Csoklovina barlangrendszer
- 40 éves a Tusnád ásványvíz
- Hegyi vizek fenéklakója: a Petényi-márna

A természetjáróknak, honismeretet fontosnak tartóknak és környezetvédőknek idén is kínál bőséges olvasnivalót az Erdélyi Gyopár. Ez évi első lapszámában is gazdag a kínálat, elemisták is, idősebb korúak is kereshetnek, találhatnak benne böngészésre érdemeset. Kezdjük akkor az iskolásoknak szóló ajánlattal: idén is meghirdetésre került az EKE-napi pályázat, az egyesület Meghívó a Tündérkertbe címmel várja a fogalmazásokat.
Egész Erdélyt átfogó beszámolót olvashatnak az Erőss Zsolt-emlékelőadásokról, és színes összeállításban ismertetjük a jubiláló EKEArt-ot, a fotók és fotósok versenyét is. Folytatjuk a XXIII. EKE Vándortábor túraajánlóit, és ezek kiegészítéseként környezetvédelmi rovatunkban a Tordai-hasadék Természetvédelmi Területről olvashatnak.
A kiadvány képzeletbeli utazásra hív, melynek alkalmával eljuthatnak a Vértop-hágótól Rézbányáig, Szászhermányon a megszentelt kövek „beszélnek", megmutatja magát a Ponorics–Csoklovina barlangrendszer és a vizek fenéklakója, a Petényi-márna. Múltba csalogat a historikum, ismerősünké válhat Pákéi Sándor József, az EKE megalakulásának előkészítője, és a jövőnek dolgoztak azok az ekések, akik információs táblákat helyeztek el a Délhegyen. Egyébként minden EKE-osztály bőséges tevékenységéről ad számot a kiadványban, és együtt ünnepelnek, hisz ma is érték a földből jövő folyékony kincs, 40 éves a Tusnád ásványvíz.
Akinek örömére szolgál a kéthavi Erdélyi Gyopár olvasása, megsokszorozhatja derűjét ismerőseinek ajánlva, ajándékozva a kiadványt. Hogy milyen módon tehetik ezt, arról a folyóiratban pontos tájékoztatást kapnak.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.rowww.erdelyigyopar.ro honlapon.