Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/2. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/2. lapszáma

Tartalmából:

- Ősök nyomdokán, megújulás küszöbén az Erdélyi Kárpát-Egyesület
- EKE-osztályok hírei és túraajánlók áprilisra és májusra
- Iskolásoknak szól az EKE-napi pályázat
- Készülődés az EKE idei, XXIV. Vándortáborára, kacsintgatás Tusnádfürdő felé
- A tusnádfürdői kéngödör
- Nyomdakész állapotban a Súgó-barlang életét összegző kötet
- Szélárnyékban: a Csalhóban lévő Fântânele menedékház bemutatása
- Építészeti látnivalók a Sóvidéken
- Laposnyai vadászkastélyok
- Nyári Kaukázus-túra
- Tavaszi gombáink varázslatos világa
- Napfogyatkozás és asztrofotózás. Nekem hiszel, vagy a szemednek?

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

„Azt szeretném, hogy az EKE több legyen, mint azoknak az összeverődött társasága, akik csak a barangoló élet élvezetét hajhásszák. Az EKE nyújtson alkalmat tagjainak arra, hogy művelődjenek, ízlésük finomodjék, életfelfogásuk tisztuljon, egész egyéniségük nemesebbé és mélyebbé váljék. A természetjárónak mindig különbnek és különbnek kell lennie” – ezeket a gondolatokat osztotta meg dr. Tavaszy Sándor 1937-ben, amikor vállalta, hogy az EKE elnöke lesz. Most, a tisztújítás küszöbén is e gondolatok csengtek vissza az erdélyi turistaság legnagyobb szervezetének folyóiratában akár útmutató gyanánt is. Az Erdélyi Gyopárnak idén immár második lapszáma is elkészült, tartalmas olvasnivalót kínálva. Tartalma ezúttal is színesebb lett a korábbinál: egy új rovat első cikke jelent meg, mely a honismeretet gazdagítja. Leljék benne örömüket!
Most is jelentős helyet szántak a szerkesztők az EKE helyi szervezeteinek, hogy hírt adhassanak az elmúlt két hónapban kifejtett tevékenységükről, illetve közöljék áprilisi és májusi túraajánlóikat, hogy akinek kedve van, velük tarthasson. Mert az egyesület nem egy zárt közösség, bárkit szívesen fogadnak egy-egy túrára, ahol a társaság és a jó hangulat garantált.
Az év második lapszámában újabb túraleírásokat olvashatnak, mintegy kedvcsinálóként a nyári vándortáborhoz. A tusnádfürdői főhadiszállású legnagyobb turistatalálkozón szintén mindenkinek helye van, a túraválaszték is bőséges. Tervezzenek táborozást, a programból pedig válogassanak kedvükre!
Utazhatnak másként is: múltba és jövőbe. A laposnyai vadászkastélyok ismertetése erre éppúgy lehetőséget kínál, mint a nemsokára megjelenő, Súgó-barlangról szóló kötet, melynek részletes ismertetője szintén a friss lapszámban található. Ha viszont mégis a jelenben maradnának, mellőznék az időutazást, olvassanak arról, milyen szállás- és kiránduláslehetőség van, ha a Csalhóban lévő Fântânele menedékházban vernek tanyát egy hétvégére. Lassan az időjárás arra is lehetőséget ad, hogy kint, a csillagtakaró alatt aludjunk. Van, aki ezt az élményt úgy tudja megörökíteni, hogy aki egész éjjel a csillagokat nézi, az is álmélkodik. Erre is bizonyítékkal szolgálunk az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszámában.

Bőséges olvasnivalót, színes látnivalót, mi több, nyeremény-lehetőséget is kínál az Erdélyi Gyopár. Ajánljuk figyelmükbe.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.rowww.erdelyigyopar.ro honlapon.