Barangolj Velünk!

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/4. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2015/4. lapszáma· Az EKE-napi pályázatok eredményhirdetése
· EKE-osztályok hírei, könyv- és térképajánló
· Tordai ekések Erdély legdélibb vidékén
· Búcsú Ajtay Ferenctől és Tövissi Józseftől
· Sissi kútja
· Francia karmeliták a Görgényi-havasokban
· Valósággá válik a virtuális EKE-múzeum
· Törökországban jártunk...
· Az Allah-Bair-domb Természetvédelmi Terület
· Bihar ország hajdani „nagyja”, K. Nagy Sándor
· A kászonjakabfalvi Salutaris borvíz
· A „keszkendős kígyó”
· A galócák gyönyörű, de veszélyes világa

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Az EKE Vándortábor ideje van. Ez a legnagyobb turistatalálkozó ad helyet az EKE-napi pályázatra jelentkezők legügyesebbjeinek is. Jutalomtábor lesz ez számukra, és tán táborverés is, barátkozás, kötelékerősítés a természetjárással, az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel. Az EKE-napi pályázat eredményhirdetése olvasható az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszámában, ahol helyet kapnak a legjobb fogalmazások is. Közlésük már elkezdődött, de a következő lapszámokban is érdemes keresgélni.

Gazdag ezúttal az EKE-osztályok hírei nevet viselő fejezet, beszámolók, híradások mutatják, hányfelé eljutottak az ekések. De olyan része is van a rovatnak, mely tippet ad, hová lehetne indulni túrafelszerelésben. Erre szolgálnak a könyv- és térképajánlók, melyekből bőségesen jutott e lapszámba. És ha ez sem lenne elegendő, arról is tájékozódhatnak, hogy megjelent, már kapható a 2016-os EKE-naptár „hegyes” képekkel.

Erdély legdélibb részeinek bebarangolására hívnak a tordai ekések, s aki messzebbre vágyik, annak a törökországi kedvcsinálót érdemes elolvasni. De jó szívvel ajánlható Sziszi kútjának felkeresése, a karmelita kolostor meglátogatása is.

Az élet véges, a mostból egy pillanat és múlt lesz. Ezt juttatja eszünkbe a Historikum rovat, melynek keretében ezúttal Bihar ország hajdani „nagyja”, K. Nagy Sándor a főszereplő. Szintén a mulandóságról szól két nekrológ. Ajtay Ferenctől és Tövissi Józseftől kell búcsút venniük az ekéseknek.

További javaslatok is vannak a sorok közé rejtve. Így érdemes eltévedés ellenes „gyógyszerre” szert tenni, jó bámulni az égboltot, mert csodákkal ajándékoznak meg a csillagok. Ha testi kórok gyötörnek, forduljunk a jól bevált gyógyvizekhez orvoslásért, és ha nem akarunk bajt magunknak, orvosok körében sem töltünk időt szívesen, akkor inkább csak csodáljuk, mint kóstoljuk a galócákat.

 

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Rendelés, bővebb információk és teljes lapszámok a www.erdelyigyopar.rowww.erdelyigyopar.ro honlapon.