Barangolj Velünk!

PÜNKÖSDI ZARÁNDOKLAT A MÁRIA ÚT MAROS MEGYEI SZAKASZÁN

 

A Mária Út zarándok- és turistaút a közép-európai népek Szűz Mária tiszteletén alapszik, összekötve a Mária-kegyhelyeket valamint az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket. Kapcsolatot teremt kelet-nyugat irányban Mariazell, Budapest, Máriapócs, Füzesmikola és Csíksomlyó között, valamint észak- dél irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest, és Međugorje között.

A Mariazell - Csíksomlyó útvonal 1400 km hosszú és gyalogosan 60 nap alatt teljesíthető. Ennek része a négy napos, közel 100 km-es Maros megyei szakasz, melynek kiépítését és karbantartását a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület végzi. Felemelő érzés és lehetőség máriautas zarándoknak, vándornak lenni. Ezt csak az tapasztalhatja meg valójában, aki ez idő alatt teljesen elvonatkoztatja magát megszokott életétől és teendőitől. A vándorlás bakancsban és hátizsákosan történik a föld és a levegő teremtményeinek a közelségében, velük együtt lélegezve, jelenlétüket lehetőleg észrevéve. Megszokott és megszeretett erdélyi tájakon
haladva, transzilván érzéssel az ott élőkkel szóba elegyedve. A zarándoklat többszörösen jótékony hatású. Vándorlás közben jólesik maga az egyszerűség és az apró dolgok boldogsága, felszínre kerül az őszinteség. A fizikai fáradtság jót tesz a testnek: kifárasztja, edzi, álomba ringatja a szervezetet. A jó értelemben vett önsanyargatás helyreteszi az értékrendet, erősíti az önképet. A városok és a paloták zajától távol, valahol egy poros úton, izzasztó napfényben vagy szakadó esőben a lelki átélések megtisztító és feltöltő hatással bírnak.

MáriaUt-EKEmvh_jönnek_008nagyobb.jpg


Az idén két, Budapestről, illetve Máriapócsról elindult zarándokcsoporthoz van lehetősége csatlakozni az arra felkészülteknek akár egy-egy napra is, akiket az egyesület tagjai fognak vezetni a következő program szerint:


I. csoport
május 16, kedd: Nagysármás - Mezőmadaras, 32km (Ábrám Zoltán- 0745 764 297)
május 17, szerda: Mezőmadaras - Marosszentgyörgy, 20km
május 18, csütörtök: Marosszentgyörgy pihenőnap  
május 19, péntek: Marosszentgyörgy- Jobbágyfalva, 19km (Szilágyi Zoltán - 0743 652 761)
május 20, szombat : Jobbágyfalva - Sóvárad, 25km 


II. csoport
május 18, csütörtök: Nagysármás – Mezőmadaras (Pánczél Tibor – 0755 052 774)
május 19, péntek: Mezőmadaras – Marosszentgyörgy
május 20, szombat : Marosszentgyörgy- Jobbágyfalva (Kiss Zoltán – 0733 953 440)
május 21, vasárnap : Jobbágyfalva-Sóvárad (Both János – 0744 678 823)


A résztvevők utazása az induláshoz, illetve az érkezéstől, egyénileg történik.


Kapcsolattartó: Szilágyi Eszter - 0770 373 530