Barangolj Velünk!

RETYEZÁT - a Kárpátok metszete, könyvbemutató

Retyezát - a Kárpátok metszeteRETYEZÁT: a Kárpátok metszete
könyvbemutató-sorozat és vetítés

 

Szeretettel hívunk minden túrakedvelőt Székely Árpád - RETYEZÁT: a Kárpátok metszete című könyvének bemutatójára. Az élménybeszámolóval és vetítéssel egybekötött előadásra Marosvásárhelyen május 21-én, kedden 18 órától kerül sor a Bolyai utcai Unitárius Templomban. A könyvet Balás Árpád földrajztanár méltatja.

 

Erdély DNy-i végvidékére, a Hunyad megyéhez tartozó Hátszegi-medence fölé várfalként tornyosuló RETYEZÁTBA invitáljuk a kedves olvasót. A természeti és történelmi értékekben gazdag, regélő hegység ideális feltételeket teremt a túrázáshoz, ugyanakkor jól jelzett ösvényhálózata ellenére még őrzi romantikáját, vadregényességét, és izgalmas kalandokat, felfedezésélményt is tartogat.

A túrakalauz öt nagyobb fejezetből áll.

Az első rész rövid természettudományos összefoglalást ad a hegytömegről: elhelyezkedés, domborzat, vízrajz (az első kötet kivonata), éghajlat, élővilág, botanikai „csemegék".

A második fejezet a túrázással kapcsolatos általános ismereteket, hasznos tudnivalókat tartalmazza: megközelítés, hegyi túrázás, szálláslehetőségek, hegyimentő-szolgálat.

Könyvünkben a hangsúly a túraútvonalakon van, ezért a harmadik fejezet azzal az igénnyel íródott, hogy a Retyezát összes turistaútját, ezenkívül számos pásztorösvényét és rejtett csapását ismertesse. A naprakész adatoktól pontos, részletes túraleírások alapját a 2008–2012 közötti teljes körű terepbejárás képezi. A kötet a 2012 őszén átadott új turistautak mellett magyar nyelven elsőként közölt útvonalakkal is próbálja bővíteni a retyezáti túrázók érdeklődési körét. A több mint 30 többnapos túra során készült, az évszakok színvilágát tükröző fotók és feliratos átfutó képek – további fotográfusok munkáival kiegészítve – alapos betekintést engednek a színes, vonzó hegyvilágba. A hegység bejárásához részletes turistatérkép-melléklet (1:55000), a túraleírásokhoz pedig egységes méretarányú metszetek, összefoglaló adatok és gyakorlati tanácsok tartoznak.

A negyedik fejezet a Hátszegi-medence feledésre ítélt, magyar vonatkozású műemléképületeit mutatja be.

Végül a túrázók kvízkérdések megválaszolásával emlékezhetnek vissza a Retyezátban eltöltött pillanatokra.

A könyv a helyszínen megvásárolható.