Barangolj Velünk!

Véget ért a XXIII. EKE Vándortábor

Véget ért a XXIII. EKE VándortáborJó hangulatban, szép túraemlékekkel, tábortűzzel és tánccal zárult augusztus 3-án a XXIII. EKE Vándortábor.
Az EKE legfontosabb rendezvényét, az erdélyi és magyarországi turisták legnagyobb találkozóját idén az Erdélyi Kárpát-Egyesület Tordai Osztálya szervezte az aranyosszéki Kövenden. Az 1080 résztvevő közül 625 erdélyi, 444 magyarországi volt, de érkeztek túrázók Hollandiából, Angliából, Csehországból, Kanadából és Németországból is.

 

A résztvevő 415 EKE-tag tagszervezetenkénti megoszlása:
EKE Torda – 57
EKE-Kolozsvár 1891 – 55 táborlakó és 36 látogató
EKE Gyergyó – 55
Csíkszéki EKE – 44
EKE Székelyudvarhely – 43
EKE Marosvásárhely – 37
EKE '91 Nagyvárad-Bihar – 32
EKE Háromszék – 30
EKE Brassó – 27
EKE Gutin Osztály Nagybánya – 18
EKE Szatmárnémeti – 16
Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület – 1

A három túranap mindegyikén 22 túra közül lehetett választani, ezek során együtt kirándultak fiatalok és idősek, és majdnem körbejárták a Földet: 31 313 km-t tettek meg összesen gyalog. A három nap alatt a legtöbben (összesen 281-en) a két hasadékba (Túri- és Tordai-) vezető túrát járták be, de népszerűek voltak a gyerektúrák (258), a Székelykő-túra (237), a Hesdát-pataki vizes túra (229), a Ronki-szoros túrája (166), a Bedellő-túra (144), a Verespatak–Detonáta-túra (142), az Aranyos-völgyi túra (141), a szekeres-borkóstoló túra (130) és az erdélyi hegyaljai honismereti túra (116). A legnépesebb a Szolcsvai-búvópatakhoz vezető pénteki gyerektúra volt, 113 résztvevővel.

A tábor legfiatalabb kislány résztvevői: a 2 hónapos Péter Kincső (Csíkszereda), a 4 hónapos Pongrác Imola Réka (Szolnok) és a 6 hónapos Kulcsár Kitti (Orotva). A legfiatalabb kisfiúk: Szőcs Tamás (Kolozsvár, 2012-ben született) és Erőss Zsolt kisfia, Erőss Csoma (Mogyoród, 2011-ben született). A legtöbb tavaszt megért hölgy a 85 éves nagyváradi Szentiványi Anna Margit, a legidősebb férfi pedig a 86 éves marosvásárhelyi Kiss József volt.

A táborban közgyűlést is tartott az Erdélyi Kárpát-Egyesület, melynek egyik napirendi pontja a következő négy év országos vezetőségének a megválasztása volt.
Két elnöki mandátumának lejárta után Dezső László elnök leköszönt, és mivel erre a tisztségre egyik jelölt se vállalta el a megbízatást, az egyik megválasztott alelnök, Kiss Tibor (Székelyudvarhely) fogja megbízott elnökként képviselni az EKE-t, a következő egy évben. További alelnökök: Deák László (Nagybánya) és Szabó Károly (Csíkszereda), titkár: Veres Ágnes (Kolozsvár).

A tábori megnyitón, illetve záróünnepségen részt vett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, az idei EKE Vándortábor fővédnöke; Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának elnöke; Biró Rozália, Bihar megyei RMDSZ-szenátor, az RMDSZ Nőszövetségének elnöke, valamint Mărginean János, Várfalva polgármestere.
A tábori záróünnepségen bejelentették, hogy a jövő évi, XXIV. EKE Vándortábort a Csíkszéki EKE szervezi, Alcsíkon.

Köszönet jár a nagyszerű szervezésért az EKE Tordai Osztályának, mely bebizonyította, hogy kevés ember is tud jó tábort szervezni, még szórványvidéken is.