Barangolj Velünk!

X. Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra

X. Teleki Samu Emlék- és TeljesítménytúraIdén jubileumi, tizedik kiadásához érkezett a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra. Kétszeresen is jubileumi év, mert 100 évvel ezelőtt hunyt el a túra névadója, a nagy Afrika-kutató, felfedező, Teleki Samu, aki a Téka-alapító Teleki Sámuel dédunokája volt, ő fedezte fel és nevezte el a Rudolf valamint Stefánia tavakat Kenyában és Etiópiában.
A Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. Fő célja a környék túraútvonalainak, természeti szépségeinek, a híres Afrika-kutató emlékhelyeinek megismertetése és a sportszerű természetjárás népszerűsítése. A verseny egyaránt szól minden természetet szerető, túrázást kedvelő érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz.


A túra a Görgényi-havasok egyik legszebb részén halad végig: Szászpad, Jód-mező, Széles-tető, Moica mező, Belcsu mező stb, nagyon szép kilátást biztosítva a vidékre és a Kelemen-havasokra is. A résztvevők négy különböző hosszúságú szakasz között választhatnak: 10, 20, 40 és 60 km-es túrák.
A jubileumi év tiszteletére egy újdonsággal is szolgálunk: a két rövidebb távon vezetett túrát is szervezünk, amire szeptember 21-ig lehet jelentkezni. Szeptember 24-én, szombat reggel 7 órakor autóbusz indul Marosvásárhelyről Üvegcsűrre, ami este 8 órakor tér vissza a városba. Részletekért forduljanak bizalommal a szervezőkhöz, vagy hívják a következő telefonszámot: 0745-107655.

A program:
Péntek (szeptember 23.) délután 6 órától fogadjuk a résztvevőket Görgényüvegcsűrön (Glăjărie).
Szombat (szeptember 24.) reggel 6 és 10 óra között, a Kultúrotthonból indulnak a túrák, melyek ugyanide érkeznek vissza. Este díjkiosztás, gulyásevés, nótázás.
Vasárnap (szeptember 25.) a nagy utazóra, Teleki Samura emlékezünk kisebb túrákkal, emlékhelyek meglátogatásával: görgényszentimrei kastély és kastélypark, Rákóczi kápolna, Mocsárerdő, sáromberki Teleki kastély, kripta és falumúzeum.

Nevezési díj: 30 RON.
- EKE tagoknak (érvényes tagsági könyvvel) 20 RON,
- diákoknak (diákigazolvány/ellenőrző kötelező), nyugdíjasoknak, bármilyen (érvényben levő) turistakártyával, igazolvánnyal 25 RON.
Minden versenyző egyénileg indul, térképpel és egy ellenőrző füzetecskével, amelyben egy rövid leírás is található az útvonalról, az ellenőrző pontokról, amelyeket érinteni kell. Ezen kívül minden résztvevő emléklapot, kitűzőt és édességcsomagot kap.

Túránkat jegyzik a Teljesítménytúrázók TársaságánálTeljesítménytúrázók Társaságánál is: 60km-es túra = 123 MTSZ pont, 40 km-es túra = 93 MTSZ pont, 20 km-es túra = 49 MTSZ pont.

Szállás:
- saját sátorban (díjmentesen)
- a helyi iskola tornatermében, saját derékaljon 10 RON/éjszaka
- kérésre magánházaknál, megegyezés szerint
- a helyi pékség vendégszobáiban, csak előzetes bejelentkezéssel: Bocskai Katalin 0763-664518
- a görgényüvegcsűri plébánia vendégszobáiban, csak előzetes bejelentkezéssel: Csavar Tibor plébános, 0762-687130
- a görgényszentimrei református egyház vendégszobáiban (két-három ágyas, fürdővel ellátott szobák, 13 km-re Üvegcsűrtől). Elérhetőség: Nagy Szabó István lelkész, 0744-540995, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Természetesen nem fog hiányozni a bográcsgulyás sarvalt káposztával és a hozzávaló jó hangulat.
A rendezvény és a túrázók biztonságára a Maros Megyei Hegyimentők felügyelnek.

Bővebb információk a www.ekemvh.ro weblapon, a túra facebook esemény oldalán, vagy a következő telefonszámokon kaphatók:
Pánczél Tibor: 0755-052774, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Dósa László: 0742-132911

Rendezvényünket támogatja a Maros Megyei tanács, Görgényüvegcsűr helyi képviselői, a Blondy Románia, és a Columbia sport termékeket forgalmazó cég.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, függetlenül attól, hogy erőnlétét szeretné kipróbálni, vagy a táj szépségére kíváncsi!

EKE Marosvásárhely,
Barangolj Velünk!