Barangolj Velünk!

NE hagyjunk nyomot magunk után!

Túráink során NE HAGYJUNK NYOMOT magunk után a természetben!

MIÉRT? A Természet iránti szeretetből, a túratársaink iránti tiszteletből, az EKE szellemiségének továbbadása céljából és azért hogy máskor is örülni tudjunk az érintetlen természet szépségeinek. 

MIKÉNT?

1. Saját szemetünket vigyük haza! A tájidegen lebomló hulladék egy idő után lebomlik ugyan, de addig rontja a természet esztétikáját! Például NE hagyjunk magunk után banán, narancs, uborka, tojás és hagymahéjat sem. Fizikai szükségleteink elvégzése után hantoljuk el ezek eredményét és a törlőpapírt. Semmiképpen ne hagyjunk a természetben nehezen bomló nedves törlőt!

2. Mindent a szemnek és semmit a kéznek elv alapján ne károsítsuk az élővilágot. Virágokat NE szedjünk, csak fotózzuk őket, úgy hogy ne tegyünk kárt bennük!

3. Főleg természetvédelmi rezervátumokban és csoportos túrázás esetén NE térjünk le a túraösvényekről, hogy ne károsítsuk az élővilágot!

4. Járműveinket hagyjuk az útakon, NE akarjunk mindenhová azokkal felmenni!

5. NE hozzunk létre új tűzhelyet, de amennyiben ez föltétlenül szükséges akkor NE tegyük növényzetre és végül takarítsuk el a nyomát!

6. Mielőtt tennénk valamit mérlegeljük, hogy milyen hatása lenne a természetre és a kilátásra, ha minden túrázó, esetenként akár több száz is ugyanazt tenné.

7. Vállaljunk felelősséget és cselekedjünk! Szólítsuk fel azokat, akik nem ezek szerint viselkednek és a súlyos helyzeteket jelentsük a környezetvédelmi hatóságoknak!