Barangolj Velünk!

II. Gyilkostó Adventure Race

Július 14-16 között megrendezésre került a II. Gyilkostó Adventure Race kalandverseny. A szeszélyes időjárási viszonyok ellenére a versenyen 11 csapat vett részt Brassóból, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Temesvárról és természetesen Gyergyószentmiklósról.
A mezőny kerékpárral indult a Csíki kertből és a Pricske, Nyerges nyak, Vithavas érintésével érkeztek a Békás-szorosba. A szorosban kötéltechnikai feladat várt a versenyzőkre melynek megoldása után még egy rövid kerékpáros szakasz következett a Lapos szoros bejáratáig ahonnan gyalog folytatták útjukat a Kupás nyeregig. Visszatérve a Lapos szoros bejáratához újra kerékpárra pattantak és folytatták útjukat a Napsugár melletti térségre ahol az első napi program befejezése gyanánt Biró György által készített gulyás mellett pihenhették ki a fáradalmakat.
Második nap reggel újabb kötéltechnikai feladattal kezdtek a versenyzők, a Lapos patakban kellett egy via ferrata jellegű feladatot megoldaniok.

Miután teljesítették a medertúrát gyalog haladtak tovább a Cifra nyereg – Háromkút – Kerek kő – Juh patak – Fehér mező útvonalon. A Fehér mezőből szabadon választott útvonalon jutottak le a balánbányai vízgyűjtő-tóhoz ahol tutajos feladatot kellett volna teljesíteni. Kellett volna, ugyanis az illetékesek a szervezők előzetes értesítése nélkül, a rossz időjárási viszonyokra való tekintettel leeresztették a vizet annyira hogy lehetetlenné vált a mentőcsónak vízrebocsátása. Enélkül azonban nem tarthatták meg a versenypróbát.
A csapatok a baláni tónál visszakapták kerékpárjaikat és innen kerékpáron haladtak a Súgó barlangig. Itt újabb feladat várt rájuk: a fiúknak 30, a lányoknak 15 kg-os homokzsákokat kellett felcipelniük a menedékházig. Ha a csapat még egy második fordulást bevállalt akkor a második menetidőt leszámítva még egy 30 perces időjóváírást is kaptak. A plussz erőpróbát kevés kivétellel mindegyik csapat bevállalta. Érdekesség hogy a temesvári csapatban a lány cipelte a 30 kg-t, a fiuk pedig csak 15 kg vállaltak. A próba teljesítése után a Rez feje – Négyes motel érintésével jutottak vissza a versenyzők a Csíki kertbe.
A kalanversenyt a sepsiszentgyörgyi Neuzer Racing Team nyerte, második a marosvásárhelyi Robike csapata, harmadik pedig a gyergyói Dancurás hegyimentők csapata lett. A verseny legfiatalabb női versenyzője Salamon Jucika (17), a legfiatalabb férfi versenyző Szatmári Ferenc József (17), a legidősebb pedig Csató József (46) volt.
A versenyzők biztonságára a gyergyói és udvarhelyi hegyimentők és a magyarországi KECS (Katasztrófa Elhárító Csoport) felügyeltek. Mindhárom csapat részt vett a kötélpályák kiépítésében és felügyeletében. Említésre méltó a magyarországi Túlélők Egyesület tagjainak a szervezésben nyújtott segítsége illetve a gyergyói csendőrkiképző alakulat segítsége a kerékpárok szállításában.

Biró László szervező