Barangolj Velünk!

Homród-menti kirándulás

Honismereti kirándulás

 

Kora reggeli órákban indult útnak 47 személy autóbusszal, képviseltetve magát a legtöbb korosztály, többen nyugdíjas természetjárók, hogy egy teljes napon át turisztikai látványosságokat tekintsen meg a Kis- és Nagy-Homoród völgyében.

Lehetne bőven jelzőkkel illetni a nap látnivalókban bővelkedő pillanatait. Egyfajta hangulati vetületként jelenhet meg a csodálatos, emlékezetes, felemelő s még ki tudja hányféle minősítés. Aztán felötlődhet a kritikus hozzáállás, a hibák felróvása hangnem, ahogy kies tájainkon már hozzászokhattunk. Tény, hogy a meglátogatott turisztikai célpontok valaha szebb napokat is látott helyszínek. Aztán a történelem folyamán némelyek elhagyatottá váltak vagy részben lerombolódtak. Most jelenben pedig azon szerencsés turisták közé tartozhattunk, akik már egy felújított, viszonylag gondozott állapotát láthatták a számos műemlék jellegű és jelentős közösségépítő látványosság funkcióval bíró helyszíneknek.

Segesváron a Leprások temploma igencsak mozgalmas történeti fordulatokon ment át az évszázadok során. A XV. században még katolikus templomként épült. Később az evangélikus-lutheránus felekezet vette gondjai alá. A XVI. századtól emlegetik leprástemplomként közel két évszázadon keresztül, s a környék is járványbetegek karanténhelyszíne volt. Ekkoriban építették hozzá a kinti szószéket, melyhez hasonló mindössze három található Európában. Jelenleg a Görög-katolikus Egyház hívei használják és gondozzák a templomot, s a helyi lelkész szakszerű bemutatással vezette be a csoportot a templom nevezetességeibe.

 

Leprások temploma.kicsi

 

Segesváron nem volt alkalom tovább időzni. Még rengeteg helyszín várt a továbbiakban. Mindjárt a várost elhagyva Fehéregyházán a mellékutcák közé bolyongtunk be. Nem véletlenül, ugyanis az 1849-es csata emlékhelye és egy múzeum található a nemzetközi forgalomtól elrejtőzve. A terület a valamikori csata közelében található, illetve egy tömegsír helyszíne is egyúttal.

A Petőfi Múzeum és Emlékpark iskolások kedvelt látogatási helyszíne idegenvezetéssel ellátva. A pennás Petőfi szobor a testvértelepülés adománya a világháborúban elköltöztetett hajdani szobor helyett. A Parkban egy hatalmas obeliszk és Petőfit fordító költők szobrai találhatóak. A Múzeum épületében kéziratok, korabeli fotók másolatai és a csata lezajlását bemutató makett kaptak helyett.

 

Petőfi Múzeum.kicsi

 

Utunk folytatása során jellegzetes szász lakóházakat figyelhettünk meg. Több közülük felújításon ment át, mások még jobban lerombolódtak. Korábban kiürült települések jelenkori mindennapjaiba nyerhettünk egy-egy pillantást. Még láthattuk, amint a Szászkézdi parasztváron is nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek. A Kőhalmi vár jól láthatóan már átesett a felújításon.

Beérkeztünk Homoród községbe. A község sajátossága, hogy a román, szász és magyar kultúra, illetve lakosság egyszerre van jelen a hozzátartozó településeken.

Homoród településen a szász erődített templomba nyerhettünk mélyebb betekintést szakszerű idegenvezetéssel együtt. Kissé megható, hogy jelenleg alig néhány főt számlál a hajdan népes gyülekezet, miközben a templom jelenleg is épp olyan sziklaszilárdan várja a látogatókat, mint korábban a napi szertartásra járó híveket. 

 

Homoród szász erődtemplom.kicsi

 

A település határában lévő gyógyhatású iszapvulkánok (iszapforrások) körül már más a helyzet, ahol a valamikori gyógyközpont épülete mára teljesen leomlott, a területet pedig bonyodalmas birtokviszonyok jellemzik.

 

Iszapvulkán Mirkvásár.kicsi

 

Mirkvásáron a templomerőd nagyon megviselt állapotban fogad. Sürgős állagmegóvási munkálatokra volna szükség, de semmi jele, hogy lehetőség mutatkozna rá. 

Egy további nevezetességet a legelőn tekinthettünk meg. Az évszázados tölgyek között jónéhány már villámcsapás áldozatául esett. Néhol kiégett fatörzsek között jutunk el egy korhadt fából emelt kapuig, ahonnan a 900 esztendős tölgy még egészben belátható. A fa törzsét 9 felnőtt is alig bírja átkarolni. A tölgyfát a Kárpátok Öregjének is nevezik, lévén, hogy Romániában jelenleg a legidősebb fa. A 2010-es évektől évente tartják itt a Tölgy Napját. 

 

Mirkvásár Tölgy.kicsi

 

A következő állomás Székelyzsombor, amelyet a falu bejárata előtt feltűnő jellegzetes Parasztvár őriz. A tetőn magasodó fenyves mellett előtűnő vár ugyancsak megérett egy alapos felújításra, bár még menthető állapotban találjuk.

Székelyzsombor parasztvár.kicsi

 

A falu rendezett utcáin szász stílusban épített s karbantartott lakóházak között sétálhatunk.

Egy további jellegzetessége a középkori eredetű evangélikus műemlék erődtemplom, melyet a XV. századtól használják székelyek. Római katolikus temploma is van, illetve még egy kislétszámú unitárius gyülekezet található a faluban.

 

Székelyzsombor evangélikus templom.kicsi

 

A csoportnak lehetősége volt megtekinteni a Nyírő József emlékházat és múzeumot, ahol élettörténeti vázlatok és tárgyi emlékek gyűjteménye található.

 

Nyírő József emlékház.kicsi

 

A települést elhagyva hamarosan halastavak mellett haladunk el. Beérkeztünk Hargita megyébe. A Homoródszentpáli halastavak egy része természetvédelmi övezetté van nyilvánítva. Más részében szervezett körülmények között horgászat zajlik.

Oklándon az unitárius templom fele vesszük az irányt, ahol rövid csodálkozás után a templom belső terébe is betekintést nyerünk. A restaurálási munkálatok felszínre hozták a középkori eredetű, Szent László legendát ábrázoló freskórészleteket. Egy művészettörténeti előadás vezeti végig a hallgatóságot a legenda mozzanatain, a freskó eredettörténetén, illetve a templom történetének fontosabb mozzanatain.

 

Oklánd unit templom.kicsi

 

A következő állomás Homoródszentmárton, azon belül is Bükkfalva, mely a falutól távolabb épült kis telep. Bükkfalván a Román Viktor szobrászművész Emlékparkot tekinthetjük meg. Itt hatalmas méretű, hatszoros nagyításban megépített szobormásolatok nyűgözik le a látogatót, melyet a helyi hagyományőrző egyesület elnöke mutat be.

 

Román Viktor emlékpark.kicsi

 

Ezután meginvitálja a csoportot még a Múlt Idők Házába, ahol korabeli használati tárgyak gyűjteménye csodálható meg. Egy kisebb, házilag felszerelt falumúzeum tárul elénk. 

Hazaút során még egy kiadós vacsorára futja sötétedés előtt. A Szásznádasi tetőn épített Hanul Dealul Nadeșului vendéglő fogadja a csoportot szakszerűen elkészített és felszolgált kétfogásos estebéddel.

Egy mozgalmas, emlékezetes napot tudhatunk magunk mögött. A Honismereti csoport tagjai újabb ismeretekkel bővíthették kincsesládájukat.

(Adorjáni Alpár-Károly)