Barangolj Velünk!

Az Erdélyi természetjárás ünnepe

Kedves EKE tagtársak!
Tisztelt osztályvezetők!
Természetszerető barátaim!

V. alkalommal idézzük a múltat, arra emlékezve, hogy 1891-ben, az Ígéret havának 12. napján kezdte el tevékenységét az Erdélyi Kárpát-Egyesület.

Az idei ünnep különleges számunkra, hiszen hosszú derengés után, az EKE meglévő "bástyái" mellé egy épülő "vár" kulcsát is átadjuk.

E kulcsnak nem szabad megrozsdáznia, adjuk kézről kézre, generációról generációra.

Idézzük a múltat és építsük a jövőt. Az EKE-t építve Erdélyt építjük.

A mi ünnepünk Erdély ünnepe is.

 

Ünnepünk alkalmából kísérjenek mindannyiunkat az EKE-VÁRBA, vagy a Teremtő nagy várába – a TERMÉSZETBE – Kós Károly szavai:

"A hegyek vannak. Tudom én azt jól. És a hegyekről jön a hideg, éles szél, aki olyan mint az igaz beszéd. Lefagyasztja a korai virágot a fáról, és csak aki erős, aki idevaló, az marad meg utána. És onnan jő az eső is, aki megzöldíti a mezőt, aki a megfonnyadt virágot megfrissíti, aki a gyümölcsöt megduzzasztja. És onnan jő a jég is, aki a korai reménységet a sárba veri le. És onnan jő a hó is, aki betakar mindent, de mindent hófehér szemfedőjével.

A hegy félelmetes, a hegy titokzatos.
A hegyekről nem jó megfelejtkezni. És haragszik a hegy azokra, akik hozzája hűtlenek, akik őt elhagyják. A hegy keményen kegyetlen, a hegy kíméletlenül bosszúálló. De én tudom, hogy a hegy Igazságos!"

(Kós Károly–Varju nemzetség)

Dezső László,

Erdélyi Kárpát-Egyesület országos elnöke