Barangolj Velünk!

túra-tanácsok

maria-ut-mvh-fejlecz1

 

Túrázási tanácsok zarándokoknak

A Mária út ajánlott gyalogos zarándokútvonalakat kínál, melyeket tetszőleges szakaszokban, bármely irányban bejárhatunk, ezek nagyrésze kerékpárral és lóval is járható.

A fehér alapra festett M+ útjelzéseket kell követnünk, melyet az út mentén fákra, kövekre vagy más tereptárgyakra festve, néhol táblákon, útjelző oszlopokon láthatunk. Az útvonal-kijelölés folyamatban van, egyes szakaszokon még hiányozhat a jelzés, így érdemes előre tájékozódni a megcélzott szakaszok állapotáról.

mariautjelzesA M+ útjelzés színe, száma útvonalanként más-más lehet. Rövidebb leágazó utakkal, útváltozatokkal találkozhatunk. Némely csomópontokban útjelző táblák is tájékoztatnak az útirányokról, távolságokról. Az útjelzés rendszeres karbantartás mellett is megrongálódhat, hiányossá válhat. Ha elveszítjük a jelzést, térjünk vissza az utolsó jelhez és keressük meg a folytatást, esetleg próbáljunk térkép alapján eljutni egy minél közelebbi lakott helyre vagy biztos útra. Az útjelzések csak hómentes időszakban teljes értékűek.

A zarándokutat mindenki saját felelősségére járja. Nagyobb útra csak kellő tapasztalattal induljunk el, kezdjük rövidebb szakaszokkal, és csatlakozhatunk szervezett csoporthoz is. Legyünk tisztában a veszélyekkel, a képességeinkkel és mindenütt a helyi-, térségi sajátosságokkal. Hagyjunk naponta tartalék erőt, időt, ha esetleg hosszabbítanunk kell vagy lassabban tudunk csak haladni. Fontos a megfelelő felszerelés, a lehetséges időjárásnak és terepnek megfelelő öltözék, a bejáratott cipő (többnyire ajánlott a túracipő), minimális elsősegély csomag. Pakoljunk könnyen és célszerűen, a hátizsák súlya lehetőleg ne haladja meg a 10 kilót. Útközben találkozhatunk vaddal, medvével, de a legnagyobb veszélyt a pásztorkutyák jelenthetik. Naponta ellenőrizzuk, kaptunk-e kullancsot. Komolyabb veszély, sérülés esetén hívjunk segítséget (a nemzetközi vészhívó szám a 112-es). Tiszteljük a tájat ahol áthaladunk, a helyi embereket; legyünk nyitottak új dolgokra, új nézőpontokra. Kereshetjük is a közösséget, a kapcsolatot.

Az ajánlott szálláshelyek eltérő felszereltséggel és igénybevételi feltételekkel rendelkezhetnek. Javasolt előzetesen tájékozódni, bejelentkezni.

mutMVH2kisNe habozzunk segítséget kérni, vagy megosztani honnanjövünk, hová megyünk. Érezzük magunkat megajándékozva, még akkor is, ha nem minden úgy sikerül vagy nem olyat kapunk, amire számítottunk. Fogadjuk el. A templomokban, szent helyeken őrizzük a csendet, sőt a természetben is haladhatunk csendesebben, de nagy erdőkben ajánlott a hangos éneklés, fütyülés annak érdekében, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek. Figyeljünk a környezetre, önmagunkra és különösen egymásra, ha csapatban megyünk. Így tárulhat fel igazán Utunk mélysége és így érhetjük el Célunkat.

Az útvonal biztonságos bejárásához ajánlott a helyi kapcsolattartókat emailben, telefonon megkeresni, valamint az EKE Marosvásárhely honlapjáról (www.ekemvh.ro) letöltött GPS trackekre és/vagy az egyes területek papír alapú turista térképeire támaszkodni.

 Jó utat, biztos és áldott célbaérkezést kívánunk minden zarándoknak!

 

Ajánlott felszerelés:

túracipő | zoknik
alsóneműk | fürdőnadrág | túranadrág
hosszú ujjú ing | póló | pulóver
szélanorák | esőkabát
világos színű fejvédő | meleg sapka
egészségügyi felszerelés
pohár | kulacs | kanál, zsebkés
elemlámpa | gyufa/gyújtó
útleírás, térkép, iránytű, GPS (feltöltött útvonallal) + akkuk + toltő
iratok
mobilelefon + töltő
zarándokkalauz | zarándok-útlevél
kullancs/sima csipesz
élelmiszerek

 

 

A Térképes tájékoztató füzetben bemutatott útvonalak az addig lefektetett nyomvonalat követik. Környezetünk változásai miatt azonban, egy hosszú távú zarándok út, sosem tekinthető teljesen elkészültnek. Ezért az Erdélyi Mária Út Egyesület önkéntesei folyamatosan figyelemmel kísérik a Mária Út megyei szakaszain felmerülő problémákat, változásokat. Ezekre reagálva, ha szükséges módosítások történnek a jelzett nyomvonalon, leírásokon, szállásadók listáján. Ez a munka annak érdekében történik, hogy a zarándokok, minél egyértelműbb útvonalon, minél több értéket és lelki üdvöt nyújtó helyet járhassanak be úgy, hogy ez a területtulajdonosok érdekeit se sértse. Törekszünk a biztonságra is, ahol lehetőség nyílik egy-egy forgalmas szakasz kiváltására, ott változhat a nyomvonal. A marosvásárhelyi EKE (Erdélyi Kárpát-Egyesület) fenntartja a lehetőséget és jogát az útvonalak változtatására, kiigazítására. A változásokról honlapunkon tájékoztatunk, illetve a kapcsolattartóinkon keresztül nyújtunk naprakész tájékoztatást.

 

Ha van zarádokkalauz, füzet, akkor ezt használva/követve járja be az utvonalat 

Az igazoláshoz lehetőleg naponta szerezzünk pecsétet a zarándokútlevelünkbe: a szálláshelyen, zarándokhelyen, vagy másutt ahol megfordulunk.

Minden zarándoklatra indulót megkérünk, hogy jelentkezzen be a honlapon található élérhetőségeken, hogy az aktuális információkat, segítséget megkapja. Éjjel nappal működő recepciós zarándok pont található Csíksomlyón a Salvator Hotel és Jakab Antal Tanulmányi központban, a kegytemplommal szemben.