Barangolj Velünk!

a Maros megyei szakasz

maria-ut-mvh-fejlecz1

A Marosvásárhelyi EKE a kezdetektől fogva támogatta a Mária-út gondolatát, érezvén ennek az útnak, célnak az értékteremtő és környezettudatos szerepét.

Első kapcsolatunk a Mária-úttal 2008-ban volt, mikor is Molnár József és Kovács Albert, munka-zarándoklatokat szervezett a magyarországi Mária-út egyesület kérésére, akkor az EKEmvh GPS-el és térképekkel segítette őket.

mutMVH7kis2009-ben közös megegyezéssel az országos EKE (osztályain keresztül) és a Caritas felvállalta a Mária-út erdélyi szakaszának kiépítését, gondozását, de az út főként az önkéntesek, magánszemélyek munkájából, felajánlásaiból épül.
Később csatlakoztak a cserkészek, a Hargita Megyei Tanács és egyéb szervezetek, míg végül megalakult az Erdélyi Mária Út egyesület.

Maros megyében az EKE az erre a területre eső szakaszok felmérését, utak bejárását, térképezését kijelölését, kapcsolatépítést, helyiekkel való egyeztetést, szálláskeresést-szervezést, beszámolók és honlap-készítését végzi, és a nagyobb zarándoklatok csoportjait vezeti.

2009-ben Dósa László, Pánczél Tibor és Siklódi Árpád, közösen vettek részt az út-alternatívák keresésében, számtalan változatot bejártak, míg kialakult az első verzió.
Természetesen ezen később változtatni kellett, mert a távolról jövő zarándokok nem annyira természetközeli, mint inkább az ember- és település-közeli (és lehető legrövidebb) utat keresik. Ugyanakkor a „végleges" nyomvonalon megint változtatni kell, ha leaszfaltoznak egy utat, vagy járhatatlanná irtják az erdőt.

mutMVH8kis2010 őszén a vásárhelyi ekések közül haton részt vettek a Csíksomlyón megszervezett első Mária-út munkatanácskozáson, ahol egységesítődtek az elképzelések, kialakult a munkamenet és ünnepélyes körülmények között megfestődött az első pár „hivatalos" Mária-út jelzés a csíksomlyói kegytemplom elött álló fára.

2010-ben feltérképeztük és napi járásokra osztottuk a Maros megyén áthaladó szakaszt, figyelembe véve a gyalogos zarándokok által megtehető távokat, amiket befolyásol az útviszony, erőnlét, látnivalók, időjárás. Mindezek figyelembe vételével alakítottuk ki a napi szakaszokat, így a majd 100 km távot négy nap alatt ajánlott bejárni.

A 2010-ás Csíksomlyói búcsúra zarándoklókat, Pánczél Tibor, Kerekes Ibolya, Kerekes Péter, Szilágyi Eszter, Kiss Tamás, Szilágyi Zoltán, Szilágyi Izabella, Dósa László vezette a csomagok szállítását Siklódi Árpád biztosította.

Az első festési munkálatokat Maros megyében 2012-ben kezdtük el, többszörös munkanapok szervezésével. A festésekben körülbelül húszan vettek részt, a markáns részét Harmat István, Szilágyi Zoltán, Siklódi Árpád és Kocsis Andris végezték.

2013 szeptemberére fejeztük be a 98 kilométeres szakasz kijelzését.

mutMVH9kisA 2014-es év ismét munkatúrákkal, zarándokkísérettel valamint csomagszállítással telt.
Újra kellett tervezni egy 18 km-s szakaszt, ezen a részen befejeztük a festést, még irányító táblákat kell kihelyezzünk.
Javítani kellett a leromlott, eltüntetett jeleket, helyenként új szakaszokat kell kiépíteni, és tervben vannak útjelző oszlopok, információs táblák készítése, elhelyezése.
2014. április végén indult el a 7.-ik zarándoklat, amin kb. 30 zarándok vett részt két csapatban, vezettük őket Maros megyében, illetve biztosítottuk a szállásokat és a csomagjaik szállítását.
Ősszel beszereztük Magyarországról azokat az oszlopokat, melyeket olyan helyekre kell kirakjunk, ahol nincs lehetőség kőre, fára jelzést festeni. 50 darab műanyag oszlopot festettünk le, melyekbe behelyeztük a műanyag táblákat a jellegzetes lila M betűkkel. Utána következett az oszlopok cementbe öntése, ami megint jó pár napi szervezett munkát igényelt. Ezek az oszlopok 2014 őszén valamint 2015 tavaszán kerültek ki a terepre. Sajnos volt egy pár, melynek az „élete" rövidre sikerült, több oszlopot széttörtek, vagy egyszerűen eltüntettek, mintha ott sem lettek volna... A pünkösdi zarándoklat előtt pótoltuk őket, hogy ez is segítse a zarándokokat az útjukban.

mutMVH11kisA 2015-ös évben szintén két csoportban jöttek a zarándokok Magyarországról, de megjelent egy vegyes (osztrák, belga, francia, svájci, magyar) csapat is. A hazaiak is kedvet kaptak és négy EKÉ-s társunk is elzarándokolt Csíksomlyóra, megyénk területéről indulva. Sejtésünk bebizonyosodni látszik, a Mária-út, egy olyan sajátos, semmilyen más zarándok úttal össze nem téveszthető alakulóban levő Út, mely nemcsak a Kárpát-medencei magyarságot, hanem szerte a nagyvilágban élő magyarokat és nem magyarokat is ide vonzza.

Sok időt, energiát, erőforrást fordítottunk a nyomvonalak meghatározására, bejárásokra, térképezésekre. Festésre, útlejárásokra kb. 3000 km-t autóztunk számtalan hétvégén, sok liter festéket használtunk fel, elkoptatva 4 drótkefét, 23 ecsetet és pár bakancsot.

Keiemelt köszönet illeti a következő vásárhelyi EKE tagokat: Harmath István, Siklódi Árpád, Szilágyi Zoltán, Dósa László, Fazakas Róbert, Kocsis András, Pánczél Tibor,  Szilágyi Eszter, illetve osztályunk több tagját is.

Területi felelősünk, kapcsolattartónk: Szilágyi Eszter [ (+4)0749-071453, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.]


A Mária-út Maros megyei szakasza 95 km hoszú, eleinte délkelet-keleti irányba halad az út, majd Marosvásárhelyen kissé elfordulva nyugat-kelet irányban szeli át megyénket.

A Kolozs megyei elágazások függvényében, a zarándokút megyénket vagy Mezőzáh vagy Nagysármás települések határában éri el.

A Maros megyei szakaszok:

Mezőzáh (Zau de Cîmpie) [szálláshely]

I.nap: Mezőzáh – Mezőmadaras 30,5 km

Mezőzáh – Mezőgerebenes - Mezőfekete (Negrenii de Cîmpie) - Hidegvölgy (Fînatele Mădărașului) - Mezőmadaras (Mădăraș) [szálláshely]

vagy:

Nagysármás (Sărmaşu) [szálláshely]

I. nap: Nagysármás - Mezőmadaras 29,5 km

Nagysármás - Tuzson (Tușinu) - Uzdiszentpéter (Sînpetru de Cîmpie) - Mezőpagocsa (Pogăceaua) - Mezőfekete (Negrenii de Cîmpie) - Hidegvölgy (Fînatele Mădărașului) - Mezőmadaras (Mădăraș) [szálláshely]

II. nap: Mezőmadaras – Marosszentgyörgy, 18 km

Mezőmadaras - Harcó (Hărțău) - Remeteszeg (Remetea) - Marosvásárhely (Tîrgu Mureş) - Marosszentgyörgy (Sîngeorgiu de Mureș) [szálláshely]

III. nap: Marosszentgyörgy – Jobbágyfalva, 18 km

Marosszentgyörgy - Tófalva (Tofalău) - Jobbágyfalva (Valea) [szálláshely]

IV. nap: Jobbágyfalva – Sóvárad, 29 km

Jobbágyfalva - Mája (Maia) - Márkod (Mărculeni) - Kendő (Mărculeni) - Nyárádseje (Şilea Nirajului) - Farkas-tető - Sóvárad (Sărățeni) - Keresztelő Szent János remeteség [szálláshely]


 

{mosmap width='680'|height='500'|lat='46.566667'|lon='24.593333'|zoom='10'|zoomType='Large'|zoomNew='0'|align='center'| kml='http://ekemvh.ro/fokkale/MariaUt/Maria_ut_Maros_megye_2014.gpx'| wiki='hu'}


 

 

Alább letölthető a Maros megyei szakasz 2014-ben frissített GPS-es nyomvonala három formátumban:
GDB - Garmin GPS-ekhez, illetve a Mapsource/Basecamp programokhoz,
GPX - általános GPS-es formátum, minden program ismeri,
KMZ - Google formátum, a Google Earth programhoz