Barangolj Velünk!

EKEArt 8 - fotó biennálé

EKEArt 8

Az EKE Marosvásárhely 2019. november 15.-én nyolcadik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotós megmérettetést.

A kiállítás célja: felkelteni az érdeklődést a természet szépsége és élővilága iránt, illetve a kultúránk és hagyományaink megismerése, megőrzése.

A kiállítás kategóriái:

  • természetjárás ( tájfotók ) 
  • élővilág a természetben és makrofotográfia
  • kulturális örökségünk
  • alakzatok és formák a természetben

 

Mivel az előző kiírásokon a harmadik kategóriából érkezett a legkevesebb kép, szeretnénk, ha ennek a témakörnek nagyobb figyelmet szentelnénk. Ide olyan fotókat várunk, amelyek a népművészetet, a népszokásokat, hagyományokat és a népi építészetet örökítik meg. (pl: népviselet, néptánc, népi díszítő művészet: hímzések, szőttesek, csipkekészítés, bőrdíszmű, bútorfaragás, székelykapu, kopjafa, agyagedények készítése, húsvéti hagyományok, farsang, szüreti bál; templomok, katedrálisok, freskók, kegyeleti tárgyak, zarándokhelyek, régi vízimalmok, gőzmozdonyok, kisvasút, stb).
Itt is érvényes az elv, hogy "a kevesebb sokszor több", tehát jellegzetes részleteket is várunk. Ideális lenne, ha a résztvevő EKE-osztályok lehetőleg a saját környékükről keresnének témát, de ez nem követelmény.

A negyedik kategóriába érdekes sziklaképződményekről, hóalakzatokról, valamint olyan növényekről, fákról vagy állatokról készült fotókat várunk, amelyek különleges formákat, alakzatokat alkotnak.

Minden pályázó kategóriánként maximum öt képet küldhet be. A sorozat is megengedett. Egy sorozat maximum négy felvételből állhat, ami egy képnek számít. Indokolt esetben a zsűri fenntartja a jogot a sorozat megbontására.

Mi is számít sorozatnak?
A zsűri szakmai véleménye szerint egy sorozat különböző cselekmények egy-egy pillanatát örökíti meg, nem pedig egy cselekmény több mozzanatát.

A kinyomtatott fotók méretei : 20x30 cm vagy 30x40 cm, panoráma esetében a kép szélessége kb. 20 – 26 cm között változhat, a hosszúsága pedig 40 cm legyen.

Feltételek: Mindegyik kép hátoldalára kérjük olvashatóan feltüntetni :

  1. a fotó címét
  2. a helyszínt, ahol készült
  3. melyik kategóriába tartozik
  4. a szerző által választott jeligét

A szerző nevét, telefonszámát, az EKE osztály nevét, valamint a jeligét tartalmazó információkat lezárt borítékban kérjük a fotókhoz mellékelni.

A beküldött fotók jpg-formátumát a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. kérjük elküldeni.

Az EKEArt előző kiadásain kiállított fényképek nem nevezhetők be.

A meghosszabított beküldési határidő: 2019. október 23. (a postai bélyegző dátuma)

Kapcsolattartó személy: Sükösd Sándor – EKEArt-koordinátor

Postacím: Sükösd Sándor, Str. înfrățirii , Bl.23 , Ap. 8, Târgu Mureş, jud.Mureș, cod poștal: 540478.

Telefon: 0744-214178 (Vodafone)

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A kiállítás megnyitójára, valamint a kiállított képek díjazására 2019. november 15.-én a marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában (Horea utca 6. szám) kerül sor.

A szervezők egy különdíjat, minden kiállítási kategóriában egy I. egy II. és egy III. díjat, valamint egy "először pályázó" díjat osztanak ki.

A szervezők a fotókat a kiállítás népszerűsítése érdekében térítésmentesen felhasználhatják a szerző nevének feltüntetésével az egyesület honlapján, a sajtóban és a támogató cégek reklámhordozóin közzétehetik.

A ki nem állított képeket a 2020-as EKE-táborban visszajuttatjuk a szerzőknek (EKE osztályoknak).

A szerző a fotók beküldésével elfogadja a fentebbi pályázati feltételeket.

Észrevételek és javaslatok:

A fotók feliratozásánál ügyeljünk, hogy permanens markert használjunk, volt rá példa hogy a gyenge minőségű marker elkenődött és összemaszatolta az alatta levő fotót/fotókat, vagy ráragadt az írás az alatta levő fotóra. A legjobb megoldás vékony papírcsíkokra olvashatóan felírni a kért adatokat és átlátszó szalaggal vagy ragasztóval rögzíteni a fotó hátuljára.

A szerző által választott jelige: volt aki elfelejtette odaírni, mások számára nem volt egyértelmű, hogy ugyanazt, vagy mindegyik fotóra más és más jeligét kell választani. Mindegyik fotón ugyanaz a jelige kell, hogy legyen! Volt, aki a képeket hagyományos módon a román postával küldte el és a postás a 20x30-as képeket a jóval kisebb postaládába a szó szoros értelmében begyömöszölte.

A fotókat a román postán csomagként, vagy gyorspostával kérnénk elküldeni. (PrioriPost, Transilvania Post, Urgent Cargus, Fan Courier, stb.)

Eredményes fotóválogatást kívánunk minden érdeklődő ekés társunknak!