Barangolj Velünk!

X. EKEArt - fotó biennálé

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi szervezete tizedik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotópályázatát, majd a beérkezett alkotásokból fényképkiállítását, melynek a megnyitója november 17.-én lesz.
A pályázatkiíró célja változatlan: látni és láttatni, felkelteni az érdeklődést a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismerésére és megőrzésére fókuszálni.

Négy kategóriában lehet fotókat beküldeni: tájfotó, vadvilág (wildlife), makrófotográfia, kulturális örökségünk.
A vadvilág-kategóriában állatfotókat várunk, olyan vadállatokról és madarakról, amelyeket akár túrázásunk során kaptunk lencsevégre, akár cserkeléssel vagy lessátorból örökítettünk meg. Az állatokat élőhelyükön vagy életük egy-egy érdekes mozzanata közben mutassuk be.

A makró kategóriában rovarokról, kisebb állatokról, virágokról, gombákról, ásványokról készült közeli fotókat kérünk.

A kulturális örökségünk kategóriában olyan fotókat várunk, amelyek a népművészetet, a népszokásokat, hagyományokat és a népi építészetet örökítenek meg (pl. népviselet, néptánc, népi díszítő művészet: hímzések, szőttesek, csipkekészítés, bőrdíszmű, bútorfaragás, székelykapu- kopjafa- és agyagedények készítése; húsvéti hagyományok, farsang, szüreti bál; templomok, katedrálisok, freskók, kegyeleti tárgyak, zarándokhelyek, régi vízimalmok, gőzmozdonyok, kisvasút stb.). Érvényes az elv, hogy „a kevesebb sokszor több”, tehát jellegzetes részleteket is várunk. Ideális lenne, ha a résztvevő EKE-osztályok tagjai lehetőleg a saját környékükről keresnének témát, de ez nem követelmény.

A tájfotó-kategória arra invitálja a fotósokat, hogy bemutassák tájképeiket, amelyeket Erdélyben vagy akár határainkon túl készítettek. Lehetnek ezek a szomszédos országokban, vagy akár tengeren túli egzotikus világokban készült tájképek. A képek célja, hogy bemutassák a természet szépségét és sokszínűségét.

Minden pályázó kategóriánként maximum öt képet küldhet be. Elfogadunk drónnal készült fényképeket és a sorozat is megengedett. Egy sorozat maximum négy felvételből állhat, ami egy képnek számít. Indokolt esetben a zsűri fenntartja a jogot a sorozat megbontására. Mi is számít sorozatnak? A zsűri szakmai véleménye szerint egy sorozat különböző (de egymással összefüggő) cselekmények egy-egy pillanatát örökíti meg, nem pedig egy cselekmény több mozzanatát.

Beküldés és a zsűrizés módszere.
Első lépésben a fotókat digitálisan (JPG formátumban) kérjük beküldeni az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre, legkésőbb október 1-ig. A zsűritagok kiértékelik a beküldött fényképeket és eldöntik, hogy melyek kerülnek kiállításra. Második lépésben a zsűri által kiválasztott fotók tulajdonosait értesítjük (legkésőbb október 15-ig), hogy mely fotókat küldjék el papírra előhívva (legkésőbb október 31-ig).

Pályázati feltételek:
1. A JPG állományokat az alábbi minta szerint nevezzük el: jelige-kategoria-fotocim (pl. farkaskolyok-makro-gentiana, ékezetek és speciális karakterek nélkül). Az előhívott fényképek ugyanazok kell hogy legyenek, mint a JPG-formátumban elküldött képek, utólagos módosítások nélkül.
2. A beküldött JPG-képek felbontására vonatkozó követelmény, hogy a hosszabb oldal 2000 pixel, a rövidebbik oldal pedig ezzel méretarányos legyen. Színprofil: sRGB (ez a digitális gépek alapvető színprofilja).
3. Az előhívott fotók méretei: 20x30 cm vagy 30x40 cm. A fotópapír mérete azonos kell hogy legyen a fotók méretével, úgy, hogy ne maradjon fehér/fekete szél. Panorámafotók esetében a kép hosszúsága 40 cm legyen, szélessége pedig 20–26 cm között változhat.
4. A képek digitális feldolgozásánál csak alapvető (a teljes képre vonatkozó) képjavításokat fogadunk el: fényerő, kontraszt, színegyensúly, gradációs görbe, színezet/telítettség. Megengedett a fekete-fehér átalakítás.
5. Megengedett: a kép készítése során keletkezett technikai hibák, karcok, fényérzékelőre tapadt por eltávolítása. Engedélyezett a kép vágása, zavaró képrészletek levágása, a kép orientációjának módosítása. Az EXIF-adatok manipulálása tilos, és a képeknek ezeket kell tartalmazniuk.
6. Nem megengedettek: nagyobb módosítások, illetve képelemek eltávolítása és hozzáadása.
7. A képek (digitális) keretezését mellőzzék, vízjel és dátumozás ne legyen a képeken.
8. Egy sorozat képeinek összetartozását számozással vagy a leírásban megjegyzéssel egyértelműen jelölni kell.
9. Mindegyik kép hátoldalára kérjük olvashatóan feltüntetni:
· a fotó címét
· a helyszínt, ahol készült
· a kategória nevét
· a szerző által választott jeligét
10. Az EKEArt előző kiadásain kiállított fényképek nem nevezhetők be.
11. A szervezők a fotókat a kiállítás népszerűsítése érdekében térítésmentesen felhasználhatják a szerző nevének feltüntetésével az egyesület honlapján, a sajtóban és a támogató cégek reklámhordozóin közzétehetik. Ez azonban nem jelent kizárólagos használati jogot, a pályázók a képeikkel továbbra is szabadon rendelkeznek.
12. A pályázó a pályázatra való jelentkezésével hozzájárul teljes nevének nyilvános feltüntetéséhez a pályázat, a hozzá kötődő médiamegjelenések és a kiállítás során. A szervezők a pályázó adatait a továbbiakban kizárólag a regisztrációhoz kötött adminisztrációhoz használják fel.
13. A fotók tartalmáért és tulajdonjogáért a pályázó vállal felelősséget.
14. A szerző a fotók beküldésével elfogadja a fenti pályázati feltételeket.

Beküldési határidők:
● 2023. október 1. / a fotók JPG-formátumban való beküldésére.
● 2023. október 31. (a postabélyegző dátuma) /a kiállítandó fotók papíralapon való beküldésére.

Kapcsolattartó személy: Sükösd Sándor EKEArt-koordinátor
Postacím:
Sükösd Sándor, Str. Înfrățirii bl. 23, ap. 8, 540478 Marosvásárhely (Târgu-Mureș), jud. Mureș
Telefon: 0744.214.178 (Vodafone)
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A kiállítás megnyitójára, valamint a kiállított képek díjazására november 17-én (pénteken) a marosvásárhelyi Studium Hub kiállítótermében (Bolyai Farkas u.15.) kerül sor. A szervezők egy „először pályázó” díjat és minden kiállítási kategóriában egy I., egy II. és egy III. díjat osztanak ki. Benevezési díj nincs.

A szervezők / EKE Marosvásárhely