Barangolj Velünk!

EKEArt 8 - beszámoló

Beszámoló a VIII. EKEArt fotókiállításról

A VIII. EKEArt fényképkiállítás céljai között szerepelt a látogatók érdeklődésének felkeltése a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismertetése és megőrzése az EKE 16 tagszervezetének amatőr fényképészeinek munkái által.
A kétévente megrendezésre kerülő EKEArt fotós megmérettetést és kiállítást a marosvásárhelyi EKE honlapján, az Erdélyi Gyopár folyóiratban, közösségi oldalakon és levelezőlistákon hirdettük meg, hogy felkeltsük rá az EKE tagszervezetek amatőr fényképészeinek figyelmét. Október hónap folyamán, az előkészületi munkálatok során feljavítottuk és megpucoltuk a fotókereteinket, plakátokat, bannert és okleveleket készítettünk, díjakat vásároltunk.
A VIII. alkalommal megszervezett fotókiállítás kategóriái a következők voltak:
- természetjárás,
- élővilág a természetben – makró-fotográfia,
- kulturális örökségünk
- alakzatok és formák a természetben.

A kiállításra 8 EKE osztálytól összesen 388 fénykép érkezett az előre megszabott 20x30 és 30x40 cm-es méretekben.

Kategóriánként a következőképpen oszlottak meg a pályamunkák:
- természetjárás: 101 fotó
- élővilág-makrófotó: 90 felvétel
- kulturális örökségünk: 96 fotó
- alakzatok és formák a természetben: 101 fénykép.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, nagyon sok jó fotó közül végül 94-et választott ki, melyek a marosvásárhelyi Bernády-ház emeleti kiállítótermében kerültek közszemlére.
A természetjárás kategóriában 25, az élővilág-makrófotó kategóriában 19, a kulturális örökségünk kategóriában 23, az alakzatok és formák a természetben kategóriában pedig 27 fotó lett kiállítva.

Összesen 32 fotós küldte be munkáit 8 EKE tagszervezettől: EKE Marosvásárhely (181 fotó), EKE Kolozsvár 1891 (106 fotó), EKE Gyergyó (24 fotó), EKE Szatmárnémeti (17 fotó), EKE Brassó (30 fotó), Háromszéki EKE (16 fotó), Csíkszéki EKE (11 fotó), EKE Gutin Nagybánya (3 fotó).

A 32 fotós közül 9-en az először pályázó kategóriában is versenybe szálltak az elsőségért, és tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy az újoncok közül ketten egy második illetve egy harmadik díjat is kiérdemeltek.
A zsűri tagjai, Kerekes Péter Pál (AFIAP fotóművész, marosvásárhelyi Fotóklub tag) és Fülöp Jenő (AFIAP fotóművész, marosvásárhelyi Fotóklub tag) marosvásárhelyi, valamint Fodor István csíkszeredai fotóművészek, alapos és körültekintő munkát végeztek.

A díjazott szerzők és fényképeik, kategóriánként a következők:
Természetjárás:
1. díj Gáspár Melinda - Csend
2. díj Vajda Béla - Mordor
3. díj Magdó István - Bukovina
dicséret Dósa László - Varázshegy

Élővilág – makró-fotó:
1. díj Bélfenyéri Gábor - Tintagomba
2. díj Beke Tünde - Fényzuhanyban
3. díj Mezei Elemér - Érdeklődés
dicséret Magdó István - Ultrahang

Kulturális örökségünk:
1. díj Dácz-Kovács László - Harangláb az esti fényben
2. díj Gáspár Melinda - Időkapu
3. díj Bartha Erika - Ég a kunyhó

Alakzatok és formák a természetben:
1. díj Magdó István - Fagyott család
2. díj Vajda Béla - Az erdő szelleme
3. díj Magdó István - Csendélet
3. díj Nyisztor Miklós - Fagyott sóhajok

Először pályázó díja:
Beke Tünde: Fényzuhanyban és
Bartha Erika: Ég a kunyhó című munkája

A közönség díja a leadott szavazatok alapján:
András Erika: Dermedés

Az EKE Országos szervezetének a különdíját Márkodi Vera Apatit című fotója nyerte el.

A kiállítás megnyitójára 2019 november 15-én este 6 órától került sor Marosvásárhelyen a Bernády galériában (Horea utca 6 szám) ahová kb. 160 személy jött el Erdély több városából.
A marosvásárhelyi EKE elnökének megnyitó beszéde után a zsűri elnöke méltatta a kiállított fényképeket, Unger Lilla hegedűjátékával emelte a megnyitó hangulatát, majd a díjak átadása következett. Végül csoportos beszélgetésekre és állófogadásra került sor.

A kiállított fényképek közel egy hónapon keresztül voltak megtekinthetők Marosvásárhelyen a Bernády galériában (Horea utca 6 szám), ahová a kiállítás időtartama alatt kb. 500 érdeklődő személy látogatott el.

A kiállítás megszervezését és lebonyolítását a 2019. október 1. és november 18. közötti időszakban a Maros Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Surtec Barkács Áruház támogatta.
Ezúttal is köszönjük támogatóinknak a segítséget!

A marosvásárhelyi kiállítás bezárása után, a kiválasztott és díjazott képanyagot az előző évekhez hasonlóan Erdély más városaiba is eljuttatjuk, ahol EKE-tagszervezetek működnek.
Az Erdély szinten megszervezett kiállítás-sorozat során kb. 3000 érdeklődő személy figyelmét szándékozunk felkelteni a természet szépségei és kulturális örökségünk iránt.