Barangolj Velünk!

EKEArt - beszámolók

 •                                               EKEArt tizedszerre / 2023
   
  Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya immár tizedik alkalommal szervezte meg az EKE-tagok számára kiírt fotópályázatát, majd a beérkezett alkotásokból a fényképkiállítást.
  A fotókiállítás célja az volt, hogy bemutassuk a természet és az élővilág szépségeit és sokszínűségét, valamint felkeltsük a látogatók érdeklődését hagyományaink és kulturális örökségünk iránt. Ezek megismerésére és megőrzésére külön hangsúlyt fektetünk.
  A kétévente megrendezésre kerülő EKEArt fotós megmérettetést és kiállítást a marosvásárhelyi EKE honlapján, az Erdélyi Gyopár folyóiratban, közösségi oldalakon és levelezőlistákon hirdettük meg, hogy felkeltsük rá az EKE-tagszervezetek amatőr fényképészeinek figyelmét. Október hónap folyamán, az előkészületi munkálatok során feljavítottuk és megpucoltuk a fotókereteket, plakátokat, bannert, okleveleket készítettünk, díjakat vásároltunk.
  A X. alkalommal megszervezett fotókiállításra négy kategóriában lehetett benevezni: tájfotó, kulturális örökségünk, makrófotó, vadvilág.
  Hét EKE-tagszervezettől 22 fotós nevezett be a kiállításra 234 fotóval: EKE Marosvásárhely (106), EKE Kolozsvár 1891 (30), EKE Gyergyó (24), EKE Szatmárnémeti (20), EKE Brassó (20 fotó), Háromszéki EKE (31) és a Bánsági Kárpát Egyesület (3).
  A 22 fotós közül 4-en az először pályázó kategóriában is versenybe szálltak az elsőségért. Tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy az újoncok közül ketten egy első (András Tibor) és egy harmadik díjat (Varga Sándor-Zsolt), valamint a Studium Prospero Alapítvány különdíját (Vántsa Judit ) és az először pályázó díját (Vántsa Judit) is kiérdemelték.
  A zsűri tagjai: Kerekes Péter Pál (AFIAP fotóművész, Marx József Fotóklub), Fülöp Jenő (AFIAP fotóművész, Marx József Fotóklub) , valamint Nagy Botond fotóművész (Marx József Fotóklub), alapos és körültekintő munkát végeztek.
  A zsűrinek nem volt könnyű dolga, nagyon sok jó fotó közül végül 77-et választott ki a kiállításra. A Tájfotó kategóriában 20, a Kulturális örökségünk kategóriában 20, a Makrófotó kategóriában 20, a Vadvilág kategóriában 16 fotót, valamint 1 fotót az Először pályázó kategóriából.
   
  A díjazott szerzők és fényképeik a következők:
 • Tájfotó
  1 díj: Beke Tünde (EKE Marosvásárhely) – Jégország
  2 díj: Magdó István (EKE Brassó) – Napos oldal
  3 díj: Varga Sándor-Zsolt (EKE Háromszék)– Ősz
   
  Kulturális örökségünk
  1 díj: András Tibor (EKE Marosvásárhely) – Körtánc
  2 díj: Simon Erika (EKE Marosvásárhely) – Mérai kapurészlet
  3 díj: Vita Zoltán (EKE Marosvásárhely) – Ősök nyomában
   
  Makrófotó
  1 díj: Sükösd Sándor (EKE Marosvásárhely) – Na, én kilépek!
  2 díj: Magdó István (EKE Brassó) – Álmodjunk nagyot
  3 díj: Vajda Béci (EKE Szatmárnémeti) – A kilátó
   
  Vadvilág :
  1 díj: Magdó István (EKE Brassó) – Citius, Altius, Fortius
  2 díj: Vajda Béci (EKE Szatmárnémeti) – Az egyszarvú bandája
  3 díj: Vita Zoltán (EKE Marosvásárhely) – Jégmadár 1-2-3
   
  Először pályázó díja:
  Vántsa Judit (EKE Háromszék)– Berecki gyors
   
  A Surub Trade kft (Surtec) különdíja:
  Magdó István (EKE Brassó) – Fotócella
   
  A Studium Prospero Alapítvány különdíja:
  Vántsa Judit (EKE Háromszék) – Berecki gyors
   
  A marosvásárhelyi közönség díja:
  Dácz-Kovács László (EKE Marosvásárhely) – Alkonyat
   
  A kiállítás megnyitójára 2023 november 17-én este 6 órától került sor Marosvásárhelyen a Studium Prospero Alapítvány – Studium Hub galériájában (Bolyai tér 15 szám), ahová mintegy 137 személy jött el Erdély több városából.
  A marosvásárhelyi EKE elnökének, Kiss Zoltán-Ernőnek a megnyitó beszéde után dr. Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány elnöke szólalt fel, majd Nagy Botond fotóművész méltatta a kiállítást. Sükösd Sándor, az EKEArt koordinátora a statisztikai adatokkal zárta a megnyitót majd a díjak átadása következett.
  Végül csoportos beszélgetésekre és állófogadásra került sor.
  A kiállított fényképek közel két hónapon keresztül lesznek megtekinthetők Marosvásárhelyen a Studium Hub galériában (Bolyai tér 15 szám), ahová a kiállítás
  időtartama alatt reméljük több száz érdeklődő személy látogat el.
  A kiállítás megszervezését és lebonyolítását a 2023. október 1. és november 17. közötti időszakban a Maros Megyei Tanács, a Surtec Barkács Áruház és a Studium
  Prospero Alapítvány támogatta. Ezúttal is köszönjük támogatóinknak a segítséget!
  A kiállítás bezárása után, a kiválasztott és díjazott képanyagot az előző évekhez hasonlóan Erdély más városaiba is eljuttatjuk, ahol EKE-tagszervezetek működnek.
  A kiállítás-sorozat révén mintegy 3000 érdeklődő személy figyelmét szándékozunk felkelteni a természet szépségei és kulturális örökségünk iránt.

                                                                                                                                                                                   Sükösd Sándor

 

 

                                           Beszámoló a VIII. EKEArt fotókiállításról /2019

A VIII. EKEArt fényképkiállítás céljai között szerepelt a látogatók érdeklődésének felkeltése a természet és az élővilág szépségei iránt, valamint kultúránk és hagyományaink megismertetése és megőrzése az EKE 16 tagszervezetének amatőr fényképészeinek munkái által.
A kétévente megrendezésre kerülő EKEArt fotós megmérettetést és kiállítást a marosvásárhelyi EKE honlapján, az Erdélyi Gyopár folyóiratban, közösségi oldalakon és levelezőlistákon hirdettük meg, hogy felkeltsük rá az EKE tagszervezetek amatőr fényképészeinek figyelmét. Október hónap folyamán, az előkészületi munkálatok során feljavítottuk és megpucoltuk a fotókereteinket, plakátokat, bannert és okleveleket készítettünk, díjakat vásároltunk.
A VIII. alkalommal megszervezett fotókiállítás kategóriái a következők voltak:
- természetjárás,
- élővilág a természetben – makró-fotográfia,
- kulturális örökségünk
- alakzatok és formák a természetben.

A kiállításra 8 EKE osztálytól összesen 388 fénykép érkezett az előre megszabott 20x30 és 30x40 cm-es méretekben.

Kategóriánként a következőképpen oszlottak meg a pályamunkák:
- természetjárás: 101 fotó
- élővilág-makrófotó: 90 felvétel
- kulturális örökségünk: 96 fotó
- alakzatok és formák a természetben: 101 fénykép.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, nagyon sok jó fotó közül végül 94-et választott ki, melyek a marosvásárhelyi Bernády-ház emeleti kiállítótermében kerültek közszemlére.
A természetjárás kategóriában 25, az élővilág-makrófotó kategóriában 19, a kulturális örökségünk kategóriában 23, az alakzatok és formák a természetben kategóriában pedig 27 fotó lett kiállítva.

Összesen 32 fotós küldte be munkáit 8 EKE tagszervezettől: EKE Marosvásárhely (181 fotó), EKE Kolozsvár 1891 (106 fotó), EKE Gyergyó (24 fotó), EKE Szatmárnémeti (17 fotó), EKE Brassó (30 fotó), Háromszéki EKE (16 fotó), Csíkszéki EKE (11 fotó), EKE Gutin Nagybánya (3 fotó).

A 32 fotós közül 9-en az először pályázó kategóriában is versenybe szálltak az elsőségért, és tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy az újoncok közül ketten egy második illetve egy harmadik díjat is kiérdemeltek.
A zsűri tagjai, Kerekes Péter Pál (AFIAP fotóművész, marosvásárhelyi Fotóklub tag) és Fülöp Jenő (AFIAP fotóművész, marosvásárhelyi Fotóklub tag) marosvásárhelyi, valamint Fodor István csíkszeredai fotóművészek, alapos és körültekintő munkát végeztek.

A díjazott szerzők és fényképeik, kategóriánként a következők:
Természetjárás:
1. díj Gáspár Melinda - Csend
2. díj Vajda Béla - Mordor
3. díj Magdó István - Bukovina
dicséret Dósa László - Varázshegy

Élővilág – makró-fotó:
1. díj Bélfenyéri Gábor - Tintagomba
2. díj Beke Tünde - Fényzuhanyban
3. díj Mezei Elemér - Érdeklődés
dicséret Magdó István - Ultrahang

Kulturális örökségünk:
1. díj Dácz-Kovács László - Harangláb az esti fényben
2. díj Gáspár Melinda - Időkapu
3. díj Bartha Erika - Ég a kunyhó

Alakzatok és formák a természetben:
1. díj Magdó István - Fagyott család
2. díj Vajda Béla - Az erdő szelleme
3. díj Magdó István - Csendélet
3. díj Nyisztor Miklós - Fagyott sóhajok

Először pályázó díja:
Beke Tünde: Fényzuhanyban és
Bartha Erika: Ég a kunyhó című munkája

A közönség díja a leadott szavazatok alapján:
András Erika: Dermedés

Az EKE Országos szervezetének a különdíját Márkodi Vera Apatit című fotója nyerte el.

A kiállítás megnyitójára 2019 november 15-én este 6 órától került sor Marosvásárhelyen a Bernády galériában (Horea utca 6 szám) ahová kb. 160 személy jött el Erdély több városából.
A marosvásárhelyi EKE elnökének megnyitó beszéde után a zsűri elnöke méltatta a kiállított fényképeket, Unger Lilla hegedűjátékával emelte a megnyitó hangulatát, majd a díjak átadása következett. Végül csoportos beszélgetésekre és állófogadásra került sor.

A kiállított fényképek közel egy hónapon keresztül voltak megtekinthetők Marosvásárhelyen a Bernády galériában (Horea utca 6 szám), ahová a kiállítás időtartama alatt kb. 500 érdeklődő személy látogatott el.

A kiállítás megszervezését és lebonyolítását a 2019. október 1. és november 18. közötti időszakban a Maros Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány és a Surtec Barkács Áruház támogatta.
Ezúttal is köszönjük támogatóinknak a segítséget!

A marosvásárhelyi kiállítás bezárása után, a kiválasztott és díjazott képanyagot az előző évekhez hasonlóan Erdély más városaiba is eljuttatjuk, ahol EKE-tagszervezetek működnek.
Az Erdély szinten megszervezett kiállítás-sorozat során kb. 3000 érdeklődő személy figyelmét szándékozunk felkelteni a természet szépségei és kulturális örökségünk iránt.

                                                                                                                                                                                    Dósa László