Barangolj Velünk!

Nyomkereső túra 2017

JanuNyomkereső túra 2017ár 21-én, szombaton az EKE Marosvásárhely, szeretettel vár minden természetkedvelőt a Nyomkereső túrájára!
Útvonal: Kishegyszőlő – Csere-erdő – Vácmanyi-tető – Kakasdi-erdő – Meggyesfalvi negyed.
Gyülekező reggel 8:45 kor a Kishegyszőlő utca bejáratánál, a Lukoil benzinkút közelében. Indulás 9-kor.
A túra hossza 16 km, 6-7 óra alatt könnyen lejárható.
A meteos előrejelzés szerint szép időnk kissé hűvös, de nem extrém hidegben lesz részünk.
A kellemes sétához ajánlott a téli túrafelszerelés, réteges öltözet, meleg tea, szendvics és sütnivaló.
A Vácmányi-tető alatt egy hosszabb pihenőt tartunk, ott megsütheti mindenki amit hoz
(kolbászát, szalonnáját, stb).

Bővebb Információk a 0743.367-223 telefonszámon kaphatóak.

Barangolj velünk!

EKE Marosvásárhely

Évadnyitó túra 2017

Évadnyitó túra 2017Január 8.-án, vasárnap, a marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület szeretettel vár minden természetkedvelőt a hagyományos Évnyitó túrájára.
Találkozó délelőtt 10 órakor a somostetői kőmedvénél.
Útvonal: Somostető (Kőmedve) - Németkalap - Terebics tető - Cinege tető - Lőtér (Poligon, Marosszentgyörgy) - Újkórház - Somostető.
A túra hossza kb. 13-14 km, 5-6 óra alatt (pihenőkkel együtt) kényelmesen végigjárható.
A Cinege tetőn, egy szalonna-kolbászsütéssel (ki mit hozott) egybekötött nagyobb pihenőt tartunk.
Szép, de hideg időt jósolnak a meteómókusok, ajánlott a réteges meleg öltözék és hóálló bakancs.
Jókedvét és „sütnivalóját” senki se felejtse otthon :-).
Bővebb információk a 0755-052774 -os telefonszámon kaphatóak.

Barangolj Velünk!
EKE Marosvásárhely

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2016/6. lapszáma

Kuriózumokkal, érdekességekkel, élményekkel van tele az Erdélyi Gyopár idei utolsó lapszáma. Bőséges olvasnivaló van az Erdélyi Kárpát Egyesület osztályainak életéről, de az országos EKE kezdeményezéséről is. Ugyanis 75 év után újra néprajzi bált szervezett a természetjárást, honismeretet, környezetvédelmet zászlajára tűző szervezet. Akárcsak az egykori ekések, a mostaniak is felöltötték a népviseletet, így mutatta meg igazi tarkaságát-gazdagságát Erdély. A bálozók nem feledkeztek meg a múltról sem, a Házsongárdi temetőben koszorúztak.

Read more ...

sikeres X. Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra

tizedik Teleki Samu Emlék- és TeljesítménytúraSikeresen zárult a jubileumi, tizedik Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra.
A négy útvonalon a 10-20-40-60 km-es szakaszokon több mint 150 turista indult el. A résztvevők nagy része Erdélyből, de jó páran Magyarországról is érkeztek.
A szombati szép idő is kecsegtette az indulókat, ezzel besegítve a szerencsés lejáráshoz. Így mindenki idejében visszaérkezett Görényüvegcsűrre, ahol a nap fáradalmait egy mennyei gulyással enyhítette.

Read more ...

X. Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra

X. Teleki Samu Emlék- és TeljesítménytúraIdén jubileumi, tizedik kiadásához érkezett a Marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra. Kétszeresen is jubileumi év, mert 100 évvel ezelőtt hunyt el a túra névadója, a nagy Afrika-kutató, felfedező, Teleki Samu, aki a Téka-alapító Teleki Sámuel dédunokája volt, ő fedezte fel és nevezte el a Rudolf valamint Stefánia tavakat Kenyában és Etiópiában.
A Teleki Samu Emlék- és Teljesítménytúra kiindulópontja a Görgényi-havasok lábánál fekvő Görgényüvegcsűr. Fő célja a környék túraútvonalainak, természeti szépségeinek, a híres Afrika-kutató emlékhelyeinek megismertetése és a sportszerű természetjárás népszerűsítése. A verseny egyaránt szól minden természetet szerető, túrázást kedvelő érdeklődőhöz, úgy a fiatal, mint az idős korosztályhoz.

Read more ...