Barangolj Velünk!

Kalandozás a Hátszegi-medencében

Az Erdélyi Kárpát–Egyesület Marosvásárhelyi szervezete június végén a legendákkal, átszőtt várromok, már romos műemléktemplomok, uradalmi kastélyok világába a Hátszegi –medencébe kalauzol. Utunk során felidézzük, azokat az ismert, kevésbé ismert személyeket, akik tettek valamit-úgy történelmi, mint tudományos téren-Erdélyben. De nem feledkezünk meg a természeti szépségekről sem, hisz ebben is bővelkedik a táj.

Kalandozás a Hátszegi-medencében!

Időpont: 2016, június 25-26 (szombat, vasárnap)
 

Read more ...

Három nap a Páringon

Június 10 és 12 között 3 napos magashegyi túrát szervezünk a Páring hegységben. a következő program szerint:
I. Nap: Szárazgödör menedékház - Zöld-tavi katlan (8Km, +950m, 5-6h nagy zsákokkal), táborverés (kb. 2000m-es szinten), ellazító túra a Zöld éa a Kürzsa tavak körül
II. Kiszsákos kőrtúra a következő útvonalon: Szlevej-gerinc - Nagy-Páring cs. (2519m) - Kürzsa cs. - Kürzsa-Mizsa gerincél - Mizsa csúcsok - Zöld-tavi katlan (10-15Km, +/-1000m, helyenként kétkezes mászást is igénylő magashegyi sziklatúra, tériszonyosoknak nem ajánlott)
III. Nap. ellazító túra a Kürzsa-tó körül (3Km, +/-150m), táborbontás és visszaereszkedés a Szárazgödör menedékházhoz. (8Km, -9500m, nagy zsákokkal kb. 5h)
* Azok a személyek akik nem vállalkoznak a II. napon esedékes nehéz/veszélyes túrára azok a fentebb említett ellazító (fotós) túrákkal tehetik emlékezetessé a Zöld-tavi katlanban eltöltött napot. * A meghirdetett program kedvezőtlen időjárás esetében elmarad.
 

Bővebben

Ábrám Noémi - Máriazelltől Csíksomlyóig

Ábrám Noémi - Máriazelltől CsíksomlyóigSzeretettel várunk minden érdeklődőt Ábrám Noémi szerdai (2016. Május 11.) Mária-útról tartott élbénybeszámolójára, melynek czíme: "Máriazelltől Csíksomlyóig".

Helyszín: az RMDSZ székház nagyterme (Dózsa György út 9 szám, I emelet), este 6 óra.

Barangolj Velünk!

Gyalogtúra a Nagy-Mező-havasra

Gyalogtúra a Nagy-Mező-havasraMájus 7-én egynapos kirándulást szervezünk a Görgényi-havasok legmagasabb pontjára, az 1777 méter magas Nagy-Mező-havas csúcsra. A sűrű fenyvesekkel körülvett tetőről egyedülálló kilátás nyílik a környező csúcsokra és a különös szépségű vulkáni kráter belsejébe.

Indulás: Május 7-én szombaton reggel 7-kor a Bolgár térről (Panov) autóbusszal.
Útvonal: Bucsin-tető, Mező-havas, Sebes-patak völgye. Innen autóbusszal Szovátán keresztül vissza Marosvásárhelyre.
Minősítés: Közepes nehézségű hegyi túra.
Útvonal hossza: kb. 16-18 km.
Ajánlott felszerelés: túrabakancs, esőkabát, megfelelő öltözet szél és hideg ellen, egynapi élelem, ivóvíz.
Jelentkezési határidő: május 5 (csütörtök) 17 óra.
Jelentkezni: Molnár Balázsnál, tel.: 0764556770.

Barangolj Velünk!

Szelek útján, avagy barangolás a Nemerében

Május 28 és 29 között két napos gyalogtúrát szervezünk a Keleti-Kárpátok alig ismert hegyvonulatába, a Nemerébe.
1. Nap: Szalánc-fürdő - Nagy-Sándor - Kis-Nemere - (Nagy-Nemere) - Dofteanei-szurdok - Szalánc-fürdő [hozzávetőleges távolság/szint: 25(30) Km, +/-1500(1800m)]
2. Nap: Lemhény határa - Páncsa-éle - Rácz-kő - Marha-feje - Ojtozi-hágó (hozzávetőleges távolság/szint: 33 Km, +1100/-1300m)
Túránk során a felfedezés égisze alatt alkalmunk lesz megismerni a Nemere alig járt rejtelmes ösvényeit és történelmi-honismereti információkra is szert tehetünk.
Indulás: szombat reggel 5-kor a Bolgár térről (Panov).
Szállás: sátorban (Berecken, Sós-mezőn vagy Szaláncon), utazás kisbusszal, útiköltség: kb. 100-120 lej
Figyelem: meglehetősen nehéz túra, nagy szintkülönbséggel (az opcionális szakasszal a 2 nap összesen kb. 60 Km, +/-3000 m)

Read more ...

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezés

Mária-út a kiút? Turizmus a nyárád mentén, EKEdémiai értekezésMária út a kiút?
TURIZMUS A NYÁRÁD MENTÉN. EKEDÉMIAI ÉRTEKEZÉS

A NYÁRÁD MENTE, MINT TURISZTIKAI CÉLPONT
ISMERETLEN ISMERŐS, AVAGY ISMERŐS ISMERETLEN?

A Nyárád mentieknek inkább ismeretlen ismerős. Éppen a Nyárád menti ne ismerné? Aztán kiderül, annyira közeli az ismerős, hogy fel sem emeljük fejünk, a táj csak szántó vagy legelő. Az erdő „tűzifa-bánya”, a benne élő vadak kártevők. A Nyárád zavaros, „megregulázni” való patak. Templomunk vén, félig üres, kifűthetetlen „imaház”, őseink háza, düledező kapuja (ha még áll) nyűg, lebontásra vagy jobb esetben felújításra váró ócska épület. Sáncban a hólé/vize az ólé/flakon ring benne/ollé! Miért is jönne ide turista?

Sok marosvásárhelyinek inkább ismerős ismeretlen. Egyeseknek Murokország, kendős néni a piacon (vagy csak viszonteladó?). Esetleg hétvégi ház, vagy sajgó emlék, lelkiismeret furdalás, lelakatolt ajtó, omló pajta, vagy félórás átszáguldás autóval Vármező vagy Szováta fele. Pisztráng, „muzsdély” és szalmakrumpli.

Read more ...