Barangolj Velünk!

Erőss Zsolt emléktúra a Kancsendzöngán

Erőss Zsolt emléktúra a Kancsendzöngán2016 őszén négy gyergyói EKÉs, Csibi Márti, Köllő Zsolt, Ambrus Zoltán és Fülöp László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos szervezetének és gyergyói osztályának felkérésére márványtáblát helyeztek el a Kancsendzöngán életüket vesztett Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek.

Erről az útról tart élménybeszámolót Köllő Zsolt (Yede), március 8-én, este 6 órától a marosvásárhelyi Kistemplom Gecse utcai gyülekezeti házában, Gecse Dániel utca (Ștefan cel Mare) 26. szám alatt.

Barangolj velünk virtuálisan (is)!

Hátizsákkal Kolumbiában: az Andoktól a Karib tengerig

Hátizsákkal KolumbiábanA Marosvásárhelyi EKE az idei vetítés-sorozatát egy kolumbiai úti beszámolóval kezdi, Kedves Zsuzsanna és Kedves Ferenc tolmácsolásában.

Mindketten a Csíkszéki EKE alapító tagjai közé tartoznak, akik nagyon szeretik az önálló utazás és a gyaloglás minden formáját. De nemcsak a természet, hanem az emberek és történetük, környezetük is foglalkoztatják őket, kedvencük a témás gyalogtúra.
Sok országot bejártak, sok hegyet megmásztak, hogy az ők szavaikkal éljünk: "Legemlékezetesebb a több, mint egy hónapos nepáli Annapurna körtúránk. Legszebbnek a majd 500 km-es törökországi Lükiai-út trekkingútvonalat tartjuk. Legtöbbet Tűzföldön fáztunk. Legkevesebb emberrel a bolíviai Apolobamba trek alatt találkoztunk. Legkevésbé Kínában tudtunk kommunikálni. A legtöbbet Kolumbiában izgultunk."

Csütörtökön erre az izgalmas kolumbiai túrázásukra kalauzolnak el minket az új EKEMvh székházban (Dózsa György utca 9 szám, 3. emelet), délután 6 órai kezdettel.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a virtuális barangolásra!

Nyomkereső túra 2017

JanuNyomkereső túra 2017ár 21-én, szombaton az EKE Marosvásárhely, szeretettel vár minden természetkedvelőt a Nyomkereső túrájára!
Útvonal: Kishegyszőlő – Csere-erdő – Vácmanyi-tető – Kakasdi-erdő – Meggyesfalvi negyed.
Gyülekező reggel 8:45 kor a Kishegyszőlő utca bejáratánál, a Lukoil benzinkút közelében. Indulás 9-kor.
A túra hossza 16 km, 6-7 óra alatt könnyen lejárható.
A meteos előrejelzés szerint szép időnk kissé hűvös, de nem extrém hidegben lesz részünk.
A kellemes sétához ajánlott a téli túrafelszerelés, réteges öltözet, meleg tea, szendvics és sütnivaló.
A Vácmányi-tető alatt egy hosszabb pihenőt tartunk, ott megsütheti mindenki amit hoz
(kolbászát, szalonnáját, stb).

Bővebb Információk a 0743.367-223 telefonszámon kaphatóak.

Barangolj velünk!

EKE Marosvásárhely

Évadnyitó túra 2017

Évadnyitó túra 2017Január 8.-án, vasárnap, a marosvásárhelyi Erdélyi Kárpát-Egyesület szeretettel vár minden természetkedvelőt a hagyományos Évnyitó túrájára.
Találkozó délelőtt 10 órakor a somostetői kőmedvénél.
Útvonal: Somostető (Kőmedve) - Németkalap - Terebics tető - Cinege tető - Lőtér (Poligon, Marosszentgyörgy) - Újkórház - Somostető.
A túra hossza kb. 13-14 km, 5-6 óra alatt (pihenőkkel együtt) kényelmesen végigjárható.
A Cinege tetőn, egy szalonna-kolbászsütéssel (ki mit hozott) egybekötött nagyobb pihenőt tartunk.
Szép, de hideg időt jósolnak a meteómókusok, ajánlott a réteges meleg öltözék és hóálló bakancs.
Jókedvét és „sütnivalóját” senki se felejtse otthon :-).
Bővebb információk a 0755-052774 -os telefonszámon kaphatóak.

Barangolj Velünk!
EKE Marosvásárhely

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2016/6. lapszáma

Kuriózumokkal, érdekességekkel, élményekkel van tele az Erdélyi Gyopár idei utolsó lapszáma. Bőséges olvasnivaló van az Erdélyi Kárpát Egyesület osztályainak életéről, de az országos EKE kezdeményezéséről is. Ugyanis 75 év után újra néprajzi bált szervezett a természetjárást, honismeretet, környezetvédelmet zászlajára tűző szervezet. Akárcsak az egykori ekések, a mostaniak is felöltötték a népviseletet, így mutatta meg igazi tarkaságát-gazdagságát Erdély. A bálozók nem feledkeztek meg a múltról sem, a Házsongárdi temetőben koszorúztak.

Read more ...